Амано: Земље чланице ИАЕА да се изјасне о Ирану

Генерални директор међународне агенције за атомску енергију Јукија Амано позвао је данас земље чланице да му покажу којим правцем да крене да би се напредовало у рјешавању питања иранског нуклеарног програма. "Да би се нашло рјешење, мишљења земаља чланица су од виталне важности", изјавио је шеф ИАЕА у говору одржаном приликом отварања сједнице савјета гувернера, […]

понедељак, 5 марта, 2012 / 14:53

Генерални директор међународне агенције за атомску енергију Јукија Амано позвао је данас земље чланице да му покажу којим правцем да крене да би се напредовало у рјешавању питања иранског нуклеарног програма.

"Да би се нашло рјешење, мишљења земаља чланица су од виталне важности", изјавио је шеф ИАЕА у говору одржаном приликом отварања сједнице савјета гувернера, која се одржава у Бечу, без присуства новинара, до петка, 9. марта.

Амано је додао да је ИАЕА и даље озбиљно забринута због могуће војне димензије иранског нуклеарног програма.

Он је подсјетио да, упркос двјема недавним посјетама инспектора ИАЕА Техерану, ниједан договор није постигнут о начину на који би агенција могла провјерити сва мјеста која је навела у извјештају из новембра.

У том извјештају агенција је презентовала листу "вјеродостојних" елемената према којим Иран ради на нуклеарном оружју.

"Убудуће, агенција ће наставити да се бави иранским нуклеарним питањем посредством дијалога и у конструктивном духу", рекао је Амано.Оставите одговор