Aлкалај се бави обновљивим енергијом

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај учествоваће 4. и 5. априла, у раду Прве пленарне скупштине Међународне агенције за обновљиву енергију (ИРЕНА), те на Министарском састанку Агенције у Абу Дабију, у Уједињеним Арапским Емиратима. Делегација БиХ, која је члан ове престижне Агенције од јуна 2009. године, узеће учешће и у раду Пете сесије […]

недеља, 3 априла, 2011 / 17:00

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај учествоваће 4. и 5. априла, у раду Прве пленарне скупштине Међународне агенције за обновљиву енергију (ИРЕНА), те на Министарском састанку Агенције у Абу Дабију, у Уједињеним Арапским Емиратима.

Делегација БиХ, која је члан ове престижне Агенције од јуна 2009. године, узеће учешће и у раду Пете сесије Припремне комисије ИРЕНА која се одржава данас, саопштено је из Министарства иностраних послова (МИП) БиХ.

Међународна агенција за обновљиву енергију, чије је сједиште у Абу Дабију, основана је 26. јануара 2009. године у Бону и бави се питањима алтернативних извора енергије с циљем промоције и подстицања истраживања, проналажења и употребе чисте и обновљиве енергије.

Статут ИРЕНА до сада је потписало 148 земаља, међу којима и БиХ, док је ратификацију овог оснивачког акта Агенције, која настоји постати водеће међународно тијело за унапређење употребе алтернативне и нешкодљиве енергије, завршило 65 земаља, укључујући и БиХ.

БиХ чланство у Агенцији отвара бројне нове могућности за кориштење властитих потенцијала у производњи и кориштењу обновљивих извора енергије, као и међународну помоћ и сарадњу у овој, за будућност енергетског сектора, веома важној области, наводи се у саопштењу МИП-а.Оставите одговор