Александер Ној: Зашто би БиХ проводила државност, кад то није дозвољено Југославији која је разбијена споља

Предсједник Одбора за одбрану у Бундестагу, сасвим је нетипичан саговорник за оно што очекујете од њемачког политичара. Он у интервјуу за Фронтал.РС отворено каже: Криза у БиХ се не може ријешити.

среда, 1 септембра, 2021 / 08:10

Већ смо објавили један разговор са др Александром Нојем, који се веома јасно одредио према Кристијану Шмиту, али он исто тако јасно осуђује и наметање вербалног деликта од стране његовог претходника, такође германофона Валентина Инцка.

У овом наврату, земљака Кристијана Шмита питали смо неколико актуелних питања везаних за његов долазак у Сарајеву, одлазак Ангеле Меркел у Русију, те утицај промјене власти у Авганистану на дешавања у свијету.

Одлазећа канцеларка Ангела Меркел, без обзира на неслагања око Украјине и многих других питања, отишла је у посјету Русији и састала се са Владимиром Путином. Шта ви видите као мотиве, а како оцјењујете резултате овог дипломатског ангжмана?

Меркелово путовање у Русију и Украјину било је опроштајно путовање на коме је желела да поново постави акценте. Али она је хрома патка, немоћна политичарка с обзиром на њен крај функције.

Резултат путовања у Москву је стога био да су обе стране поново подвукле своје ставове без приближавања. С аспекта стварања или покретања политичких решења која нису створена или иницирана, путовање и није морало да се деси.

Њемачка је 15. августа затворила амбасаду у Кабулу, а Хаико Мас је у јуну пред парламентарцима рекао да нема бојазни да ће талибани за неколико седмица преузети власт, колика је кривица обавјештајних служби и очекујете ли неке посљедице по одговорне?

Тајне службе и политички аналитичари немачких и других западних тинк-тенкова, потпуно су заказали. Нису разумели Авганистан, већ су покушали да га анализирају својим обрасцима мишљења.

Савезна влада Савезне Републике Њемачке сноси пуну одговорност, посебно министар спољних послова, министар унутрашњих послова и министар одбране. Али канцеларка има овлашћења да изда смернице и могла је да предузме мере, што није учинила.

Шта најновија криза и сцене са аеродрома у Кабулу значе за Њемачку у смислу новог вала миграната, те да ли га ви очекујете и какав би био могући одговор Њемачке?

Врло је вјероватно да ће хиљаде људи покушати да избјегне у Европу. То је више него разумљиво. Изнад свега, требало би да побјегну у земље које су одговорне за рат у Авганистану.

Ово укључује Њемачку, САД и Велику Британију. Ово не укључује Србију, Босну, Македонију, Мађарску или Белорусију. Земље одговорне за рат сада имају одговорност и за своје локалне запосленике.

Очекујете ли да ће промјена власти у Авганистану имати озбиљније геостратешке посљедице на свјетски поредак моћи или бар посљедице на стабилност земаља у његовом окружењу?

Све зависи од политике талибана. Хоће ли се понашати на кооперативна и стабилна према сусједним авганистанским државама или ће покушати да извезу исламизам у централну Азију, Русију и Кину.

Ако изаберу стабилност, Централна Азија може имати користи од тога, као и Русија и Кина. Међутим, ако би талибани извезли исламистички терор, то би значило дестабилизацију за ширу азијску регију.

Русија и Кина су послале званичне дипломатске ноте, да не признају Кристијана Шмита за високог представника у БиХ. Шта то у пракси значи за његов статус? Да ли је он само "држављанин Њемачке и бивши парламентарац" као што каже Милорад Додик?

Због одбијања Криситјана Шмита од стране Кине и Русије, али и надам се од стране Србије и Републике Српске, Шмит је у проблемима – заправо не може водити канцеларију јер му недостаје легитимитет.

Он ће покушати да превазиђе овај недостатак легитимитета стрпљењем и покушаће да га надокнади снажним држањем и тешким одлукама. Пошто Шмит размишља и дјелује на де факто антисрпски начин , као ”гувернер” Запада, нема разлога да Србија и Срби у БиХ сарађују с њим. Напротив.

Какве предвиђате наредне потезе Кристијана Шмита и да ли је он права особа за превазилажење кризе настале наметањем закона од стране Валентина Инцка, који је Република Српска у парламенту одбацила и поручила да га неће поштовати?

Кристијан Шмит дефинитивно није права особа, он је само локална помоћ за усклађивање западне империјалне политике на Балкану. За Шмита, рјешење кризе у БиХ било би рјешење на рачун Срба и у корист Бошњака – што није рјешење.

Криза у БиХ се не може ријешити. Зашто би БиХ требала функционисати етнополитички и проводити државност када Југославији није било дозвољено да функционише етнополитички у очима Запада, и која је споља разбијена – прије свега од Њемачке и Аустрије.