Александар Захарченко, предсједник ДНР, убијен у екплозији

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је у експлозији у Доњецку, пренио је Тас позивајући се на извор из администрације ДНР.

петак, 31 августа, 2018 / 18:24

Извор је рекао да се експлозија догодила у ресторану "Сепар" у тренутку када је Захарченко био у њему.

"Као резултат тога он је задобио смртоносне повреде", навео је тај извор. Захарченко је преминуо услед тешког рањавања главе.

Према јављању медија, троје људи је рањено. Међу њима је Замјеник предсједника Савјета министара самопроглашене Доњецке народне републике и министар за приходе и порезе ДНР Александар Тимофејев тешко је рањен у експлозији у Доњецку, саопштено је на званичном сајту ДНР.

Оптужбе ка украјинској страни

Иза убиства лидера ДНР Александра Захарченка стоји Служба безбједности Украјине, рекао је замјеник предсједника Комитета Државне думе Русије за питања Заједнице Независних Држава Виктор Водолацки.

– Ово је страшна трагедија за Доњецку народну републику… Он је градио планове за развој републике, за социјално-економски стандард републике, мноштво планова, имао је пројекте о стадијумима реализације, повезане с даљом интеграцијом ДНР с руском економијом – рекао је Водолацки.

Забринути смо како ће се погибија Захарченка одразити на мински процес, изјавио је предсједник Међународног комитета Савјета Федерације Константин Косачов.

Гласноговорница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Москва убиство Захарченка сматра терористичким актом.

– Умјесто да испуни одредбе Минског споразума и да трага за путевима решавања унутрашњег сукоба, кијевска партија рата реализује терористичке сценарије, погоршавајући ионако сложену ситуацију у региону. Не испунивши обећања о миру, ријешили су, очигледно, да пређу на крваву борбу – рекла је Захарова новинарима.

Ко је био Захарченко?

Убијени лидер Доњецке народне републике већ у првим данима после државног удара у Кијеву, маја 2014. године, постављен је за војног команданта Доњецка.

Касније је постао замјеник министра унутрашњих послова ДНР. Обављао је и функцију премијера те самопроглашене републике, а 2. новембра 2014. године изабран је за шефа ДНР, након што је на изборима освојио 75,5 одсто гласова. Званично је ступио на дужност 4. новембра.

Захарченко је учествовао и у борбама, а два пута је био рањаван — најприје у руку, у борбама код Кожевње у јулу 2014, а потом у ногу у борбама у Дебаљцеву у фебруару 2015. године. Имао је чин генерал-мајора ДНР, а био је носилац више одликовања.

Александар Захарченко је рођен је 26. јуна 1976. године у Доњецку. По струци је био електромеханичар. Студирао је права, a једно вријеме се бавио и предузетништвом. Иза њега су остали супруга Наталија и четворица синова.3 КОМЕНТАРА

  1. Захарченко прије хаоса и преврата у Украјини бјеше обичан човјек, електромеханичар који је живио свој живот, није он бирао своју улогу у том хаосу, историја је њега изабрала, лидер ДНР.

    Како и бива, такви људи су честа мета оних који би спровели своје зле намјере, сметају им. Овај терористички чин је готово извјесно по налогу службе безбједности Украјине и режима у Кијеву,. но то ће истрага утврдити.

    Новорусија је изгубила храброг и бескомпромисног лидера, свакако једног од најбољих људи које има. Надајмо се да ће зликовци и налогодавци бити откривени и платити за овај злочин.
    Нека је вјечна слава Александру.

    1. “ историја је њега изабрала“. Ugasi, leba ti. Kao i onaj bivsi kamiondzija iz ovih krajeva i ovo ubijeno djubre je uzelo oruzije da ubija druge iz vlastitog interesa. Verovatno je ubijen zbog plena ili gramzivosti ili teritorije gde je on neprikosoveni vladar i ne deli nista sa drugima. Bombarduju Dubrovnik, obaraju civilne putnicke avione. Fuj, gnjide prljave, i treba da zavrse sa metkom u potiljku.