Александар Вучић: Кецман је озбиљан и марљив

За разлику од својих колега из Српске, господин Вучић још увијек није читао Фронтал.РС. Многа питања нису постављена, јер су челници напредњака журили на "закупљен термин". Поред тога, Александар Вучић је дјеловао јако исцрпљено и одмах најавио да ће давати веома кратке одговоре.

недеља, 7 фебруара, 2010 / 07:52

Некада му то и није полазило за руком, али је дефинитивно остао истрајан у веома тихом и одмјереном говору. Усвајање благог тона у јавним наступима, може се посматрати као прапочетна тачка у еволуцији ватреног радикалског говорника, у напредњака са некада незамисливим коалиционим потенцијалом.

Разговарао: Радован Ковачевић

Господине Вучићу, СНС у РС постоји већ око годину дана. Због чега тек данас долазите у прву званичну посјету својим истомишљеницима с ове стране Дрине?

Зато што смо имали договор да улазак на политичко тржиште Републике Српске буде ниског интензитета и да кад проценимо да су темељи направљени, да је основа направљена, онда кренемо у снажну и јаку кампању. И иако сам, на неки начин, замолио новинаре да не гледају с подсмехом на Српску напредну странку, јер су нас тако посматрали и у Србији, а данас смо најјача политичка снага по последњим истраживањима, и то њиховог Стратешког маркетинга.

Видео сам да нисам успео да избегнем подсмехе појединих новинара, али кажем им да ће ускоро схватити да су они погрешили, а не ја. Јер ми кад неки посао обављамо, обављамо га озбиљно, одговорно, веома марљиво и видећете веома брзо драматичне промене у односу према Српској напредној странци.

Овде улазимо у озбиљан посао, темељан и дубински, у најтежим условима, где постоје већ етаблиране политичке странке и сад је остављено још, да уз помоћ људи који знају како се воде кампање, да се направи озбиљна кампања и да се на озбиљан начин постане конкурентан на политичкој сцени РС.

Недавно је и Драган Калинић, бивши предсједник СДС-а, јавно изразио жељу да постане "напредан". На који начин то коментаришете, али и због чега сте се опредијелили баш за господина Луку Кецмана и његов тим људи?

Па разговарали смо с господином Кецманом. То је било давно, пре више од годину дана, и видели смо да је господин Кецман један озбиљан и марљив човек.

Али, морам да вам кажем једну ствар. Ко год дође бољи од мене, биће ту. И увек ће, свако од нас ко нема ту врсту сујете, размишљати о страначком интересу. Наша врата су отворена за многе људе и сви људи су добродошли, а странка ће одлучивати о томе ко ће бити на којем месту.

Како коментаришете изјаву Дмитрија Рогозина, да ће, уколико Србија уђе у НАТО, Руска Федерација размотрити став о непризнавању Косова и Метохије?

Па, Србија има потписану декларацију. Дакле, потписану декларацију и прихваћену декларацију у скупштини, и то је став који се не мења. А то је став војне неутралности, наравно.

Да ли сматрате да се министар одбране, господин Драган Шутановац, понаша у складу са том декларацијом?

Колико знам, господин Шутановац није Народна скупштина.

Прикупљате потписе грађана за расписивање ванредних парламентарних избора у Србији. Зашто су Србији потребни ванредни избори?

Због тога што људи хоће промене, зато што људи хоће другачију власт, хоће некорумпирану власт,хоће оне који нису опљачкали све што су стигли и хоће једну нову наду. И то се види на сваком кораку у Србији и зато је нервоза власти толика.

И ако већ говоримо о гласовима, ја ћу вас подсетити да су неки 5. октобра имали три милиона гласова, а да данас не могу прикупити ни петсто хиљада. Тако да, пустите то шта је ко колико имао. Политика је жива ствар и људи мењају своје одлуке и своја мишљења у складу са приликама и у складу са оним да ли их је неко разочарао, а да ли је неко понудио неки бољи програм.

Тако да сам уверен да ће и то људи у Републици Српској на најбољи начин разумети.

Како ће гласати посланици Српске напредне странке, уколико се у декларацији Народне скушпштине Србије пронађе и тај термин "геноцид"?

Ми нећемо ићи испод нивоа заштите националних и државних интереса, а нисмо видовити да нагађамо шта ће бити у декларацији или резолуцији, пошто нам нико није понудио никакав текст.

Када нам га буду понудили, јасно ћемо се изјаснити о том тексту, али мислим да је ова граница коју сам вам рекао потпуно јасна. При томе, наравно, осуђујемо злочине који су почињени на простору бивше Југославије, а осуђујемо и злочин почињен у Сребреници.

Ово питам јер је предсједник Извршног одбора СНС у Лесковцу, недавно изјавио да у Сребреници није било геноцида. Да ли је то и званичан став странке?

Ја сам вам већ рекао званичан став наше странке

Напомена: Видео вијести су саставни дио интервјуа и њихов садржај није доступан у писаном облику!