Александар Дорин: Сребреничке лажи (2)

Швајцарски истраживач, писац и публициста, Александар Дорин, аутор је двије књиге које се баве Сребреницом. У интервјуу за Фронтал, који објављујемо у два дијела, Дорин одговара на питање како је дошло до тога да се један Швајцарац толико занима за ратове у бившој Југославији, посебно за случај Сребренице, те покушава да расвијетли све што се […]

уторак, 4 јуна, 2013 / 09:59

Швајцарски истраживач, писац и публициста, Александар Дорин, аутор је двије књиге које се баве Сребреницом.

У интервјуу за Фронтал, који објављујемо у два дијела, Дорин одговара на питање како је дошло до тога да се један Швајцарац толико занима за ратове у бившој Југославији, посебно за случај Сребренице, те покушава да расвијетли све што се десило у овом граду за вријеме рата.

-У једном извјештају из Сребренице из јула 1996. године нема ни говора о наводним масовним српским злочинима. Па зар не би у првом реду било најважније годину дана послије пада Сребренице писати о наводним масовним српским злочинима, па тек онда о другим аспектима дешавања? – пита се Дорин у другом дијелу интервјуа за Фронтал.

Шта знате о случају бившег војника Републике Српске Дражена Ердемовића, који тврди да су припадници његове јединице послије пада Сребренице стријељали око 1200 заробљеника?

То је један посебан случај, који са осталим дешавањама у вези Сребренице нема везе. Ердемовић је босански Хрват, који једно време служио у десетом диверзантском одреду, за који се тврди да је био део војске Републике Српске. Веома је чудно да је у том одреду служило доста бораца несрпске националности. Тако на пример поред Ердемовића још један други Хрват (Марко Бошкић), један Словенац (Франц Кос) и чак један Бошњак (Зијад Жигић). Постајање те мултинационалне јединице би сваког независног посматрача морало зачудити. Која идеја би могла да стоји иза такве једне помешане јединице? Југослав Петрушић, који је једно време радио за француску обавештајну службу, је дао једно објашњење, које не звучи толико невероватно, барем док неко не да неко друго прихватљиво објашњење. Петрушић тврди да је Десети диверзански одред основан ради инфилтрирања у Војску Републике Српске. Наравно да тако нешто не би успело без помоћи са српске стране. Петрушић даље тврди да је муслиманска страна уз помоћ генерала Александра Васиљевића, бившег начелника Југословенске контраобавештајне службе, успела да убаци једну мултинационалну јединицу у војску Републике Српске. Хоћу на овом месту кратко да подсетим да је Војислав Шешељ тврдио да Васиљевић такође стоји иза стрељања хрвтских заробљеника у Овчари код Вуковара, која су наводно планирана уз помоћ хрватске стране. Чудно је у сваком случају да политички инсајдери као Петрушић и Шешељ Васиљевића терете за умешаност у разним намештаљкама и прљавим играма.

По изјавама Југослава Петрушића сврха инфилтрирања у ВРС између осталог била је та да се после пада Сребренице негде почини злочин над једном групом заробљеника из Сребренице, који би се после приписивао српској страни. Можда ово некоме звучи апсурдно, али хоћу да подсетим да чак муслимански инсајдери тврде да је ‘Сребреница’ са стране власт у Сарајеву већ унапред планирана. То на пример тврди политичар Ибран Мустафић, који је провео ратне године у Сребреници. Бивши шеф полиције у Сребреници Хакија Мехољић даље тврди да је бивши амерички председник Бил Клинтон покојном Алији Изетбеговићу већ 1993. године предложио ‘Сребренички масакр’. И бивши генерал Сефер Халиловић је Изетбеговића јавно теретио да је он Сребреницу намерно издао. И Американац Робер Баер, бивши ЦИА агент и аутор неколико књига, тврди да је ‘Сребреница’ једна намештаљка, за коју је у првом реду одговорна америчка влада и којој су на жалост подлегли многи људи. Баер, који је провео као амерички агент доста времена на ратишту у Босни, каже да је њему његов начелник већ неколико месеци пре пада Сребренице рекао да се нешто припрема што ће касније бити познато на целом свету. Изјаве таквих инсајдера несрпске нацијоналност указују на то да та цела прича није нека измишљотина. И Слободан Милошевић је у току такозваног процеса у Хагу указао на то да ће он презентовати доказе да је та цела прича о Десетом диверзанском одреду једна намештаљка, за коју су одговорни Алија Изетбеговић и његови савезници. На сву несрећу је Милошевић у Хагу под чудним околностима изгубио живот, пре него што је могао објавити те доказе. Али изјаве муслиманских и америчких инсајдера доказују да Милошевић те тврдње није тек тако изнео.

Тужилаштво у Хагу Ердемовића редовно користи као кључног сведока у предмету Сребреница, иако истраге независних новинара и аналитичара доказују да је Ердемовић велики део своје приче измислио и претерао. Бугарски новинар Жерминал Чивиков је написао једну књигу о случају Ердемовић. У књизи, која се зове ‘Сребреница – крунски сведок’, се описује како Ердемовић лаже. На пример нема никаквих доказа за Ердемовићеву тврдњу да су он и неки људи из његове јединице стрељали 1200 заробљеника. На тај начин и у том временском року који Ердемовић описује, није уопште могуће стрељати 1200 људи. Поред тога Ердемовић тврди да је њима Брано Гојковић наредио стрељање заробљеника. Али то није могуће, јер је Гојковић био обичан војник без чина. А начелник десетог диверзанског одреда Милорад Пелемиш је тога дана када је по тврдњи Ердемовића почињен злочин, лежао због саобраћајног удеса у болници. А поред тога је та јединица тога дана пропагираног масакра била отпуштена на војни одмор. Како би један обичан војник у одсуству начелника јединице могао да нареди припадницима јединице да негде ухвате и убију 1200 људи? Франц Кос је у току рата био командир првог вода Десетог диверзантског одреда. Ако би неко у одсудству Пелемиша могао нардити тој јединици стрељање, онда би то једино могао бити Франц Кос, а сигурно не обичан војник као Брано Гојковић. Кос међутим твдри да је њима стрељање наредио потпуковник и начелник безбедности Дринског корпуса Вујадин Поповић, за којег Кос тврди да је тек касније сазнао ко је. Ко сад овде лаже?

Ердемовић каже да је 1200 заробљеника убијено, Сарајево у пресудама припадницима десетог диверзанског одреда говори о 800 мртвих, а код пољопривредног добра Брањево крај села Пилица (Зворник), где је тај злочин наводно почињен, је пронађено око 120 лешева. Две ствари су очигледне. 1: Припадници те јединице никада нису стрељали 1200 људи. 2: Припадници те јединице хоће са лажним изјавама да скрену пажњу од тога ко је стварно наредио стрељање и на који начин. Јер ако би била истина у питању, онда разни припадници једне јединице не би могли да дају контрадикторне и очигледно лажне изјаве, нити би могли у току година да мењају верзију збивања, као што је то на пример урадио Ердемовић. Такве противречне изјаве инволвираних људи указују на то да је нешто друго у питању. А очигледно је да није у интересу Сарајева и Хага да се та права истина обелодани. Кога онда ти моћни кругови хоће да заштите? Сигурно не Радована Караџића и Ратка Младића, који би по тврдњи тужилаштва морали да буду одговорни за дешавања на пољопривредном добру Брањево.

Дражен Ердемовић, који тврди да је од 1200 заробљеника убио лично више од сто, је од суда у Хагу за то осуђен на пет године затвора, од чега је провео свега три и по године у притвору. После тога је добио од трибунала нови заштићени идендитет. Данас Ердемовић са својом фамилијом живи негде у иностранству. Који Србин би за убијање више од сто људи лежао свега три и по године у Хашком затвору? Тако се види како Хаг и Сарајево стварају лажне сведоке и покушавају да сакрију манипулације и намештаљке у току ратова у бившој Југославије од шире јавност.

Шта је по вама онда суштина тог цијелог случаја?

Судећи по свим чињеницама и индицијама заиста се неко инфилтрирао у армију Републике ВРС са разним плаћеницима. Тако су на пример неки припадници десетог диверзанског одреда служили у муслиманској армији, пре него што је формиран тај одред. Који мотив би могли имати да пређу на српску страну? То се сигурно није тек тако десило. Вероватно их неко послао, и сигурно да су за то били плаћени. По изјавама Југослава Петрушића са муслиманске стране генерал Фикрет Муслимовић био је одговоран да састави неке људе за Десети диверзански одред, а на српској страни Александар Васиљевић. Петрушић даље тврди да су Муслимовић и Васиљевић у току целог рата били у контакту.

Франц Кос, против којег је пред судом у Сарајеву у вези Сребренице вођен процес, је у току суђења рекао да он никада није био на списку војника ВРС и да и после рата није добијао паре од органа те војске. Ко је њега и његове борце онда плаћао ако не војска Републике Српске? Као могућност остаје само још неки страни фактор. Постоји такође још верзија да се француска обавештајна служба инфилтрирала у ВРС и да је она дала налог да се заробљеници код Брањева стрељају. По тој верзији је Југослав Петрушић Французима помогао. Подлога те тврдње је та да се Југослав Петрушић за време рата једно време налазио у Босни и да је радио за француску обавештајну службу. Али да ли је то довољно као доказ да је Петрушић помагао? Сигурно да није. А поред тога: што би баш Французи хтели да помогну да се изврши један злочин, који би се приписивао Србима? Истраге доказују да је Америка била дебело умешана у припреми рата у Босни, да је сарађивала са муслиманском власт у Сарајеву и да је од једног тренутка кренула у отворени рат против босанских Срба. Додатно нас муслимански и амерички инсајдери информишу о томе да је Америка уз помоћ муслиманске владе припремила сребреничку намештаљку, а не Француска. Додатно видимо да Југослав Петрушић барем редовно користи многа документа да утемељи своју верзију догађаја, док за верзију о умешаност француске обавештајне службе још нико није објавио ни један једини доказ. Али на крају није ни толико важно која од тих верзија истинита. Кључна тачка је та да регуларне јединице Војске Републике Српске никада нису по наређењу Радована Караџића и Ратка Младића стрељале муслиманске заробљенике после пада Сребренице.

Задатак судова у Хагу и Сарајеву је сада да надувају злочине неких припадника Десетог диверзанског одреда, да их припишу Радовану Караџићу и Ратку Младићу и да заштите оне који су то све изрежирали. Исто тако су на пример штитили оне који су изрежирали детонацију бомбе на пијаци Маркале у Сарајеву, ‘масакр у Рачку’ на Косову, случај ‘Тузланска капија’ и друге случаје.

Вама је сигурно познат снимак паравојне формације Шкорпиони, на којем се види како припадници те јединице стрељају неколико заробљеника. Тврди се да су Шкорпиони убили укупно шесторо заробљеника. Да ли се слажете да је у том случају несумњиво почињен злочин?

У току рата у Босни су припадници свих народа починили злочине. То се на жалост дешава у сваком рату овога света. Али ми овде говоримо о случају Сребренице. А тај видео снимак нема никакве везе са Сребреницом! Шкорпиони нису били после 11. јула 1995. године у Сребреници и околини. Нећете наћи ни један једини документ који потврђује да су Шкорпиони у току ослобађања Сребренице били присутни. И Миливоје Иванишевић, који је за време ослобађања Сребренице био на терену, 3. јула. 2012 у новинама ‘Правда’ је потврдио да није било Шкорпиона у Сребреници.

Када је реч о том снимку Шкорпиона, онда је потребна једна коректура, јер се не ради о једном снимку, него о неколико снимака која су састављена. Тако на пример видите једну сцену где један свештеник благослови припаднике Шкорпиона. По датуму се види да се та сцена одиграла више од две недеље пре пада Сребренице, што јасно доказује да тај снимак нема везе са Сребреницом. У самом снимку стрељања нема датума, тако да се не може установити којег датума је та сцена снимљена. Хана Фејзић тврди да је она у том снимку стрељања идентификовала свога сина Сафета. Немачки новинар Ралф Хартман је у магацину ‘Ossietzky’ (број 14/2005) писао да је Слободан Милошевић у току процеса у Хагу изнео доказе за то да су патолози 18. априла 1993. године близу Трнова пронашли и идентификовали пет лешева, међу којима су били и посмртни остаци Сафета Фејзића. Наравно да значи није могуће да је један човек страдао после пада Сребренице у јулу 1995. године, када је доказано да је његово тело пронађено већ у априлу 1993. године. Из тога разлога је тужилаштво у Хагу морало те снимке да избаци из доказног материјала у предмету Сребреница. О томе западна штампа наравно ћути, као што и Хана Фејзић о томе ћути, да је њезин син нестао већ две године пре јула 1995. године.

Хајдемо онда да барем теоретски покушамо са схватимо шта би могло да стоји иза тог стрељања, иако у нормалном случају не постоји оправдење за убијање заробљеника. Установили смо већ да су ти људи убијани близу Трнова. Вероватно су убијани у току 1992. године, пошто су њихови лешеви пронађени у пролеће 1993. године. У снимку видите како један припадник Шкорпиона виче на једног заробљеника да не чека толико кад излази из камиона. Исти тај борац пита заробљеника да ли је толико чекао када је убијао Србе. У једној другој сцени један заробљеник тражи воде. А један припадник Шкорпиона га пита да ли је он давао Србима воде пре него што их је убијао. Припадници Шкорпиона су значи заробљенике оптужили да су они убијали Србе. Познато и доказано је да су Муслимани 1992. године у околини Трнова починили стравичне злочине над српским цивилима. Тако на пример 7.јула 1992. године, када су нападнута српска села Страишта и Горња и Доња Пресјеница. Том приликом су убијени и масакрирани претежно цивили. Фамилије Цвијетић и Шеховац су у тим нападима комплетно истребљене. Жртвама су пресечени гркљани. Једна друга група српских цивила, међу њима седморо жена и једно дете, су одведени у непознатом правцу и нестали. Ти злочини су документовани, на пример у књизи ‘Екстрадикшн од Србс’, коју су написали Драго Јовановић, Гордана Бундало и Милош Говедарица (Канада 1995).

Ако узмемо у обзир где и у којој години је тај видео јединице Шкорпиони снимљен, и ако истовремено обратимо пажњу на то шта неки припадници те јединице говоре заробљеницима, онда то све указује на то да су ти заробљеници убијени из освете. Познато је да тако нешто чак и за време рата представља противзаконит чин. Али поставља се истовремено питање што са стране Муслимана, Хрвата и Албанаца, а да не говоримо о НАТО пакту, нико не одговара за противзаконито убијање српских цивила. А још важније је питање што се са снимцима из 1992. године из околине Трнова покушава доказати наводни злочин у Сребреници? Одговор је јасан: зато што је званична верзија догађаја у Сребреници једна измишљотина.

На другој страни постоје видео снимци, који заиста доказују злочине у околини Сребренице. Али проблем је тај да су починиоци тих злочина Муслимани, а жртве Срби! Тако је на пример новинар Џон Помфрет 1994. године посетио Насера Орића у Сребреници. Орић је том новинару показивао са великим поносом видео снимке о злочинима над Србима, које су Орић и његови борци починили. Џон Помфрет пише у једном чланку да је у тим снимцима видео изгореле српске куће, одсечене главе и тотално унакажена тела жртава, док Насер Орић у том разговору каже да су многе Србе убијали хладним оружјем. Тај чланак је објавио Вашингтон пост 16. фебруара 1994. године под насловом ‘Weapons, Cash and Chaos Lend Clout to Srebrenica’s Tough Guy’.

Такође је новинар Бил Шилер посетио Орића у Сребреници. И том новинару је Орић показивао видео снимке о злочинима над Србима. Шилер објашњава да је њему Орић у једној сцени филма уз осмех рекао да су они на том месту побили 114 Срба. Шилеров чланак је објавио Торонто Стар 16. јула 1995. године под насловом
‘Fearsome Muslim warlord eludes Bosnian Serb forces’. Западне силе значи игноришу све доказе о масовним злочинима над Србима у околини Сребренице, док истовремено фалсификују, манипулишу и измишљају податке да би на тај начин ‘доказали’ пропагирани масакр над 7000 – 8000 Бошњака. То представља најчистију форму расизма према једном народну, док ти исти кругови непрекидно брбљају нешто о неким људским правима. Нека нас Бог сачува од те врсте људских права.

Имате за краj интервијуа још неки пример за манипулације истине у вези Сребренице?

Имам. Босански новинар Шефко Хоџич пише у књизи ‘Босански ратници’ да су за време рата постајали тајни канали између Сребренице и Србије, преко којих су Сребреничани напуштали град. Хоџич пише да су у разним акцијама групе од неколико стотина људи на тај начин напустили Сребреницу. Норвешке новине ‘ВГ’ (Верденс Ганг) су 20.12.1995. године пос насловом ‘3500 муслимске фангер скјулес’ објавили чланак у којем се тврди да је већ пре пада Сребренице између 3000 и 3500 људи напустило тај град и да су они евакуисани прво за Србију. У том чланку бивши ‘ВГ’ новинар Ролф Јенсен, који је правио репортажу за ‘ТВ Норге’ у Босни и Србији, каже међу осталог следеће:

Ми смо добили информацију да се у Србији налазе три логора за мушкарце из Сребренице. Срби су можда имали дводелна места, једно је дељено са УНХЦР и Црвеним крстом који су их водили и једно тајно место у близини, рецимо у једној празној фабричкој сали

Сведоци су видели око 30 аутобуса са српским регистраским таблицама који су из правца Србије ушли ноћу без светла у Сребреницу и то пре него што је град пао у лето.

У извештајима муслиманске армије, које сам добио преко неке везе директно из Хага, се потврђује да је после пада Сребренице још једном најмање 800 муслиманских мушкараца преко Србије напустило тај град. Несрпски извори информишу значи о томе да је укупно неколико хиљада људи преко Србије евакуисано из Сребренице. Немачки новинар Јирген Елсесер је већ пре много година у магазину ‘Конкрет’ писао о томе да су ти људи после отишли у разне земље широм света. За ту тврдњу је Елсесер користио такође муслиманске изворе. Ако узмете у обзир све манипулације, којима су се муслиманске институције у Босни у вези Сребренице служиле, онда можемо са великом сигурношћу да пођемо од тога да су сви ти људи завршили на списку наводно несталих из Сребренице.

Патрик Мекарти пише у књизи ‘After the Fall: Srebrenica Survivors in St. Louis’ да је за време рата у амерички град Ст. Лоуис стигло око 20’000 избеглица из Босне, међу њима многи из Сребренице. Али то је само један град. Шта мислите колико је тек избеглица из Босне стигло у друге крајеве света? Која организација је икада проверавала колико људи са списка наводно несталих из Сребренице се налази широм света? Ни једна! А појединци немају могућност да воде такве истраге, док организацијама такозване међународне заједнице није у интересу да се манипулације у вези Сребренице открију.

Али има још чињеница, које указују на то да су муслиманске организације у јулу 1995. године саставиле манипулисани списак наводно несталих људи. Миливоје Иванишевић из Београда је у току својих истрага установио да се на босанским бирачким списковима из 1996. године може наћи више од 3000 имена, која се такође налазе на списку наводно несталих из Сребренице. У тим изборима је участвовало такође много босанских избеглица из разних европских земаља. Ти избори су тада били под контролом ‘Организације за европску безбедност и сарадњу’ (ОЕБС). Разни људи, међу нима на пример Миливоје Иванишевић и енглески новинар Џонатан Рупер, тражили су од ОЕБС-а објашњење за тај случај. Прво објашњење је било то да они наводно нису тренутно у стању да дођу то тих бирачких спискова из 1996. године. То је веома чудно, јер је и Миливоје Иванишевић некако дошао то тих спискова. Касније су одговорне особе дале једно ново објашњење: рекли су да су проверавали тај бирачки списак, али да су на њему нашли само неколико имена са списка несталих а не више од 3000. Али поента је та да они нису проверавали бирачки списак из 1996. године, него онај из 1997. године! Та ‘грешка’ се сигурно није случајно десила. Али и ово није крај тих превара. Као задњи изговор су после тога поставили тврдњу да су муслиманске институције за изборе 1996. године користиле старе бирачке спискове из 1991 године. Али и то није могуће, јер је Миливоје Иванишевић на том списку пронашао имена разних људи, који 1991 нису били пунолетни и нису ни могли да учествују на изборима. А поред тога би ОЕБС у том случају морала да покрене истраге против муслиманских институција због бирачке преваре, али то се није десило. Значи једна лаж после друге од представника ОЕБС-а.

Постоји и једна информација из муслиманских извора, која ову целу превару додатно потврђује. Директор ‘Истраживачко документационог центра’ из Сарајева (ИДЦ) Мирсад Токача је 2010. године у Бањој Луци на представљању "Босанског атласа ратних злочина" изјавио да су он и његов тим до сада пронашли око 500 живих људи, чија имена су на списку несталих из Сребренице. Шта мислите колико додатних људи би Токача тек пронашао да би он такве истраге водио од 1996. године до сада широм целог света а не само у Босни?

И да се на овом месту кратко вратимо на она документа муслиманске армије, о којима сам у овоме разговору већ причао. Поседујем неколико таквих докумената, у којима се догађаји после пада Сребренице хронолошки описују. Можете у њима на пример наћи информацију да је муслиманска армија једно време пре пада Сребренице започела једну нову офанзиву на српске циљеве, у току које је убијено неколико десетина Срба. Циљ једне од тих акција је на пример било српско село Вишњица. Сами ти подаци доказују да је заузимање Сребренице са стране војске Републике Српске у јулу 1995. године било легалног караткера, јер је муслиманска страна са новим нападима на српске циљеве прекршила мировни споразум из 1993. године. Такође се у тим документима информише о пробоју муслиманске армије ка Тузли после пада Сребренице, у току којег је претрпила велике губитке у борбама са српском армијом. Даље се информише о међусобним сукобима муслиманске армије, губицима кроз самоубиства и у пролазу кроз минска поља, као и о мафиашким структурама у армији Насера Орића итд. Али ни у једном од тих извештаја можете наћи конкретне податке о томе да је војска Републике Српске масовно хапсила и стрељала муслиманске борце и цивиле – како то? Чак у једном извештају из јула 1996. године нема ни говора о наводним масовним српским злочинима. Па зар неби у првом реду било најважније годину дана после пада Сребренице писати о наводним масовним српским злочинима, па тек онда о другим аспектима дешавања? Али у тим документима тога нема.

Такође је занимљиво бацити поглед на наредбе главног штаба војске Републике Српске у вези заузмања Сребренице. У свим тим наредбама се наређује да нико не сме убијати муслиманске цивиле и војнике. Чак се оштро забрањује пљачка и отимање сваке врсте материјалних добара у Сребреници. Нису ваљда Караџић и Младић шапнули генералима и официрима на тајним местима у уши да се масовно убијају муслимански борци и цивили, док су истовремено у званичним наредбама сасвим нешто друго наређивали. Ко такве ствари без икаквих доказа тврди, а има их доста који то тврде, тај заиста шири теорију завере.

Или гледајте шта су припадници УН-а у јулу 1995. године на лицу места потврдили. 17. јула 1995. године, значи недељу дана после пада Сребренице, су у хотелу ‘Фонтана’ један УН командир и један представник муслиманске цивилне власт писмено потврдили да су муслимански цивили тражили да буду евакуисани на територију коју контролишу муслиманске снаге. У документу се потврђује да су органи војске Републике Српске евакуацију изводили и да није дошло до ни једног инцидента. Цитирам из документа:

Образложење представника цивилне установе енклаве Сребреница и једног представника УНПРОФОР-а о договору спровођења евакуације цивилног становништва Сребренице.

[…] У присутности команданта холандског батаљона потписан је следећи споразум:

-цивилно становништво енклаве, узимајући у обзир вољу сваког појединца, може да одлучи о останку или одласку из енклаве;

-у случају евакуације оставља се нама да одлучимо о маршрути и ми смо одлучили да целокупно становништво буде евакуисано у општину Кладањ;

-у даљем је договорено да евакуисање спроводе војне и полицијске снаге Републике Српске, а да снаге УНПРОФОР-а прате и контролишу евакуисање. «
[…]

Документом се завршно потврђује да се српска страна придржавала свих клаузула спроразума. Потврђује се такође да је евакуисање становништва протекло без инцидената, сходно Женевској конвенцији и уз поштовање међународног ратног права. Какав онда геноцид? Разни други холандски војници су у интервијујима исто то потврдили. Постоји такође један дужи видео снимак (око 40. мин) у којем холандски војници на лицу места сведоче о томе да су евакуације коректно и без инцидента спроведене.

Хоћу за крај још једном да подсетим на то да је такозвани суд у Хагу недавно у току процеса против Здравка Толимира изјавио да је доказано да је после пада Сребренице на бошњачкој страни страдало најмање 4970 људи. Одакле сада та нова цифра? Где су одједном оних 7000 до 8000 убијених? Наравно да и та нова цифра нема везе са истином, али ипак су почели да смањују њихову измишљотину.

Иначе сам за интернет страницу ‘Фејсбук рипортер’ написао једну детаљнију анализу о истини о Сребреници у девет делова. У тој анализи можете наћи све изворе и кључне чињенице: http://facebookreporter.org/razgovori-o-istini-1-alexander-dorin-ja-znači-vrlo-d/0 КОМЕНТАРА

 1. Сва зеза на страну- из снимака са Шкорпионима је евидентно да људи снимају ПО НАРЕЂЕЊУ. Значи ја сам сигуран да ту чак није ни освета у питању- него људи рокају да би снимили- и онда снимак у ладицу, негдје у Ленглију- у ону исту ладицу гдје је стајао и снимак Санадера како узима лову 😉 А ладица пуна видео касета- свако мало извуку неку интересантну.. по потреби..B-)

 2. Kalabalak, 04.06.2013. 13:57:45
  Nije zeza na stranu,ozbiljno je.
  Znaju to dobro i oni,stalno se pitaju;“zasto je sistematski snimano“?

  Ali dok to oni skontaju….
  Koliko 2 i 2 bese? Aha…5

  Ako se ko smije,smiju im se ovi;

  http://4.bp.blogspot.com/_9gn6KLa5xtY/R2fujD7250I/AAAAAAAABJc/qpZ_XbNGsB0/s400/BushesClintonsLaughItUp2.jpg

  Kazu;“smijesniji su ovi bosnjaki nego u vicevima“

  Stvarno;da nije zalosno,bilo bi smijesno ali ko im je kriv?

 3. Sram da te bude Dražene što lažeš, a i nane Fate sram da bude.
  Možeš mislit slagala da su joj u avliji napravili crkvu.Sva sreća danas joj je sud odbio tužbu.
  Trebao bi dorin, poznati švajcarski publicista , istraživač i pisac i ovaj slučaj da istraži.
  Po mogućnosti sa manje fraza tipa „neko“, „čuo“, „pričalo se“, „navodno“ itd,itd..
  :P:P:P:P:P:P

 4. Zar za ono snimano masovno ubistvo, Škorpioni nisu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora pred sudom u BGD?

  Evo imena i prezimena:

  Podsjetimo, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u travnju je izreklo kazne petorici bivših pripadnika paravojne skupine „Škorpioni“ zbog ubojstva šestorice srebreničkih muslimana prije 12 godina kod mjesta Trnovo.
  Prvooptuženi Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora, Pera Petrašević na 13 godina zatvora, Aleksandar Medić pet godina i Branisav Medić 20 godina zatvora. Odlukom Sudskog vijeća optužbe je oslobođen Aleksandar Vukov.

 5. ex-1978, 05.06.2013. 11:17:04
  Шкорпиони немају везе са Сребреницом, ти снимци су направљени сто километара даље, тако да је та пресуда небитна за ове догађаје око Сребренице!

  zulkedin, 04.06.2013. 21:19:45

  Како си протумачио садашњу ослобађајућу пресуду за Френкија и Јовицу!? А сви се добро сјећамо да је највише посредово Јовица око предаје плавих шљемова и њиховог транспорта даље у њихове земље одакле су и стизали!? Како онда тумачиш то што је неколико дана пред пад Сребренице дошло до обрачуна муслиманских и холандских војника, кад им је балија бацио бомбу и једног холанђанина усмртио, а неколико њих рањено?
  Да ли се то радило све по сценариу? Очито да јесте, сукоб у заштићеној зони је исцениран, а пошто холанђани нису могли да се извуку остали су између двије ватре, тако да се један дио предао нашој војсци, а други дио је остајао тамо у енклави уз цивиле, јер су насерови војници проводили свој план, напустили су Сребреницу прије икаквог почетка напада, уз то су се и сукобили са холанђанима јер је њихова мисија била да не дозволи балијама да наоружани излазе ван зоне!

  Прије тога су кренули у против напад на југоисточном дијелу, заузели Живково брдо, а камп Слаповиће испразнили преко ноћи! Знали су да ће одговор ВРС бити жесток, нису ни чекали на то, напустили су самостално Сребреницу, успут су силом тјерали све муслиманско живље из свих села сјеверозападно од града, сви према Тузли. Ко им се супротставио те су на лицу мјеста стријељали. Наша војска је тврдила да је на уласку у село Сућеску затекла седморо објешених муслимана, које су орићеве и турсумове банде побиле само зато што нису хтјели са њима „према Тузли“!

  Кажем по стоти пут, највећу грешку са наше стране је направио Ратко Младић што се огласио или што је уопште ушао у војнички напуштену Сребреницу, сав посао са балијско-америчким планом је могао завршити ван УНзоне, у Коњевић Пољу и мирна Босна!

 6. ex-1978, 05.06.2013. 12:01:05

  Е јбг ти, па нису Шкорпиони ишли у Сребреницу да их покупе и то баш њих 6 и да то после сниме!? Неко је њих њима довео ту код Трнова гдје су они тад били, то знам лично да су попунили један дио фронта јер је била у току велика балијска акција на наше положаје око Сарајева!

 7. ex-1978. Koje lazi Dorin siri? On je ukazao na to da su posmrtni ostaci ljudi iz video snimka pronadjeni vec 28. Aprila 1993. kod Trnova, o cemo je takodje jedan nemacki novina pisao. Iz toga razloga je taj snimak izbacen iz liste dokaza u predmetu Srebrenica. Znaci da ti ljudi nisu mogli stradati posle 11. jula 1995. godine. Dalje je Dorin ustanovio da se u original snimku cuje kako pripadnici Skorpiona zarobljenike terete za zlocine nad Srbima. A pored toga on ukazuje na to da pripadnici Skorpiona nisu za vreme pada Srebrenice bili o tom kraju. I gde je sada problem? Sta Vam tacno smeta?

 8. Evo clanak nemackog novinara Ralpha Hartmanna, u kojem taj novinar pise da je Slobodan Milosevic u toku procesa u Hagu prezentovao dokaze sudke medicine, koji dokazuju da je telo Safet Fejzica, zajedno sa drugim mrtvim telima, 28. Aprila 1993. godine pronadjeno blizu Trnova. Hartmann dalje pise da je tuzilastvo posle toga taj snimak moralo da izbaci sa spiska dokaznog materijala u vezi Srebrenice. http://www.sopos.org/aufsaetze/42d1409e1c6c8/1.phtml

 9. Ко ти је то потврдио? Гдје се одвојио Сафет од мајке? Зашто?

  Кад једна додикова калаштура мозга без екс не може да сконта да би:
  Safet Fejzić (17) 1995. имао 19. година, Azmir Alispahić (17)>19, Sidik Salkić (36)> 38, Smail Ibrahimović (35)>37, Dino Salihović (18)> 20 and Juso Delić (25)>27

  Конташ јбг ти, ко да те додик на њиви правио!?

 10. Safet nije mogao biti 11.07.1995. godine u Srebrenici, jer je njegovo telo pronadjeno 28. Aprila 1993. godine kod Trnova. Safetova majka laze. A pored toga Skorpioni nisu tada uopste bili u Srebrenici, tako da Safeta niko nije mogao odvesti vise od 100 km udaljeno od Srebrenice. A pored toga bi samo idiot mogao da poveruje u bajku da neko zarobljenike iz Srebrenice vodi vise od 100 km udaljeno na streljanje. Takve infantilne lazi ne moze ni dete od pet godina da veruje.

 11. @ Tomo, 05.06.2013. 12:15:27

  Ništa Dorin nije ustanovio – Dorin laže. Veća me je sramota Dorina nego Škorpiona. Škorpione još i mogu da shvatim – u ratu čovjek postane najveća životinja ali da neko iz udobnosti švicarskog standarda sije toliko zlo – to mi je najasno. Kako ga nije sramota!? Uniformu takvi sigirno nisu nosili.

 12. Milivoje Bato Ivanišević: Nije bilo „škorpiona“ u Srebrenici

  BEOGRAD – U Srebrenici tokom operacija Vojske Republike Srpske 11. jula 1995. godine nije bilo pripadnika paravojne formacije „Škorpioni“ – kaže za „Pravdu“ član tima za odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom Milivoje Bato Ivanišević.
  Pravda utorak, 3. jul 2012.
  Pravda: Milivoje Bato Ivanišević: Nije bilo „škorpiona“ u Srebrenici
  Pravda

  Prema tome, dodaje on, major francuske vojne obaveštajne službe koji je prebegao u Belorusiju sa dokumentima koji navodno svedoče o ulozi „Škorpiona“ u Srebrenici i kontroli zapadnih obaveštajnih službi nad njima, ne može imati dokaze koji bi to potkrepili.

  Na pitanje da li su „škorpioni“ bili prisutni u Srebrenici jula 1995. godine, Ivanišević kaže:

  – To nije moguće. Bio sam u Srebrenici u vreme kada je VRS oslobađala taj deo teritorije. Naše regularne trupe ne bi dozvolile bilo kakvim paravojnim formacijama da se tuda kreću.

  Da li postoji dokumentacija koja bi potvrdila vezu između Nasera Orića, zapadnih obaveštajnih službi i „škorpiona“?

  – Dosta se priča o tim dokumentima. Tvrdim da taj major ne može pokazati nijedan dokument da su paravojne jedinice učestvovale u operaciji srpske vojske u Srebrenici. Sve su to priče rekla-kazala, a kako je prošlo skoro 20 godina od tih događaja, takvih priča biće još. Reč je o tome da mnogi gledaju da pokažu da znaju više od nas koji se ozbiljno bavimo tim vremenom.

  Mislite na vas u Karadžićevom timu?

  – Da. Neki koji žele da steknu popularnost preko tema koje su popularne, a ovo je jedna od tih tema, nisu zapravo ozbiljni ljudi. Ima takvih i oni gledaju da se u novinama i medijima što više pojavljuju. Oni ne kažu ništa više od onoga što se već znalo i što nije objavljeno. To je manipulacija već poznatim materijalima.

  Koja su to imena?

  – Ne bih da ih imenujem, ne želim da imam ništa sa njima. Jedan od tih kome sam dao praktično sve što sam imao o Srebrenici, sada to objavljuje kao svoju knjigu. I ova priča o francuskom majoru ne zaslužuje verodostojnost. Ništa taj nema.

  Kako komentarišete oslobađanje Radovana Karadžića od optužbe koja se odnosila na navodni genocid 1992. godine?

  – Nemaju oni dokaze ni za 1992. godinu ni za ostali period rata. Nije bilo genocida u Srebrenici. Iza Haga stoje oni koji ono što ne mogu postići pravnim instrumentima i preko sudova pokušavaju političkim pritiscima. Iz političkih struktura dolaze instrukcije da nam se pripiše genocid. Međutim, nijedan sud nije presudio da je u Srebrenici bio genocid.

  To je rekao i predsednik Tomislav Nikolić i bio žestoko napadan u svetskim medijima i Sarajevu gde su se pozivali na neke presude. Šta je tu tačno?

  – Sud nije rekao da je bio genocid, već su to patrljci u obrazloženjima nekih presuda.

  Ide li ta odluka Haškog tribunala ipak u korist srpske strane?

  – Pa ne može se genocid parcijalizovati i reći: ovde je bio, a tamo nije, ili tada je bio, a kasnije nije. Znači po njima u Bratuncu nije bio genocid, a u Srebrenici jeste, i 1992. nije bio, a 1995. godine jeste. To tako ne može. Genocida ili nema ili ima. To oslobađanje od optužbe za 1992. godinu je pravna manipulacija. Onaj ko to podržava priznaje i ostale presude u Hagu, kao na primer presude Galiću i Miloševiću (komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, prim. aut.) bile su stravične. Ako se nastavi ovako, onda će ovo sudsko veće dokazati svoju pravdoljubivost.

  Neki ljudi su nađeni u masovnim grobnicama nesumnjivo ubijeni vezanih ruku. Šta je istina o tome?

  – U mojoj knjizi „Srebrenica“ naveo sam da je tih bilo 407, dok je Zoran Stanković (sadašnji ministar zdravlja), svedočeći u procesu protiv Vojislava Šešelja, rekao da ih je bilo 386. Međutim, moj broj sam uslovio pitanjem: Šta je sa 100 zarobljenih Srba? Pitanje je da li su oni među ovih 407. Da li su ih ubili u Srebrenici i tamo zakopali, ili su ih vezanih ruku vodili iz Srebrenice sa sobom? Znači, mogli su biti poubijani u Srebrenici ili pobijeni prilikom povlačenja. Srbe su vezanih ruku ubijali, a umesto ubica, Srbe šalju u Hag. Ako su streljani pre povlačenja, ubice treba da odgovaraju kao što mi odgovaramo za 407 streljanih muslimana.

  Ko bi mogao da bude taj major?

  – Ne bi me iznenadilo da je reč o Jugoslavu Petrušiću. On je poznat kao vrlo vešt i sposoban čovek.

  http://www.naslovi.net/2012-07-03/pravda/milivoje-bato-ivanisevic-nije-bilo-skorpiona-u-srebrenici/3618805

 13. Ljudi koji se zovu i prezivaju kao ja – samo u mom selu ima 3 komada. U telefonskom imeniku moje opštine smo nas petorica. Safeta Fejzića sigurno ima i u Trnovu i u Srebrenici. Na snimcima se uostalom vidi 6 žrtava masovnog ubistva a njemački novinar govori o ekshumaciji 5 tijela 1993. godine i jedino ime koje pominje je Safet.

  Uz sve to nigdje ne piše – da je video traka odbačena kao dokazni materijal pred Tribunalom.

  Predusa suda u BGD donesene je više od 2 mjeseca nakon objavljivanja ovog njemačkog članka.

 14. Dorin ne laze, nego citira nemackog novinara Ralpha Hartmanna, koji je pratio proces protiv Milosevica u Hagu. U toku procesa je doslo to toga da je general Stevanovic kao svedok odbrane prezentovao dokaze da je 28. aprila 1993. godine kod Trnova identikovano nekoliko mrtvih tela, medju nima i telo Saftea Fejzica. Evo sta u clanku Hartmanna medju ostalog stoji:

  ‘Stevanovic: Am 28. April 1993 hat das Gericht im Gelände Botinska Bara in der Gemeinde Trnovo Untersuchungen und die Exhumierung der sterblichen Überreste von fünf Opfern durchgeführt. Mit Hilfe einer DNA-Analyse wurde festgestellt, daß die sterblichen Überreste eines von ihnen dem Safet Fejzic aus Mosic, Gemeinde Srebrenica, zuzuordnen sind. – Milosevic: Also, General, bedeutet das, daß er zwei Jahre, bevor er als verschwunden gemeldet wurde, exhumiert worden war? – Stevanovic: Ja. – Milosevic: Danke schön. Ich habe keine weiteren Fragen.« ‘

  Prevod:

  Stevanovic: ’28.aprila 1993. godine je sud opstine Trnovo na lokaciji Botinska Bara vodio istrage i ekshumacije nad nekoliko mrtvim telima. Uz pomoc DNK analize je ustanovljeno da se u jednom slucaju radi o posmrtnim ostacima Safeta Fejzica iz opstine Srebrenice.’ Milosevic: ‘Jeli to znaci, generale, da je on (Fejzic) dve godine pre nego sto je prijavljen kao nestao eksumiran’? Stevanovic: ‘Da’. Milosevic: ‘hvala, nemam vise pitanja’.

  To znaci sledece: sud opstine Trnova jevec 1993. godine dokumentovao da su posmrtni ostaci Safeta Fejzica blizu Trnova pronadjeni. To jasno pokazuje da Fejzicova majka laze.

 15. ex-1978, 05.06.2013. 12:32:42

  И шта ти сад хоћеш да докажеш? Да су Шкорпиони прешли стотине километара само да би нашли њих 6 у Сребреници и тог твог Сафета да их стријељају помпезно све уз снимање камером?
  Гдје су овдје догађаји из 1993. кад је Зулфо Турсум довео око хиљаду својих бораца из Сребренице у Хан Пијесак и напао тај наш градић и касарну!? Изгинуло их је тад киша божија, само ја што сам видио пореданих ко сардине поред пута у Краљевом Пољу око стотину, шта мислиш је ли могао и тај такав Сафет и други бити тад ту заробљен?

 16. @Tomo @rammstein

  Nije ovde pitanje pretpostavki i mogućnosti. Nema ovde mjesta sumnjama. Stvari su ovde kristalno jasne. Sud u BGD je jasno i glasno utvrdio da se sporni snimak odnosi na streljanje iz ljeta 1995. godine.

  Njemački novinar u svom tekstu potencira navodne izjave svjedoka sa suđenja Miloševiću za koje znamo da nisu uzete kao dokazni materijal ni na sudu u BGD ni pred Tribunalom.

 17. Sud u Beogradu nije nista drugo uradio, nego je klenuo pred zapadnim pritiskom. Osudili su pripadnike Skorpiona za zlocin koji se nije desio u julu 1995. godine kod Srebrenice, nego 1992. godine kod Trnova. Isto se to desilo u Bosni, gde je vlada Republike Srpske 2001. godine prvo napsiala objektivan izvestaj o Srebrenici, posle ceka je Paddy Ashdown toliko poludio, dok je na kraju smenio sve Srbe sa njihovih polozaja, dok je sastavio novu ekipu, koja je potpisala laznu verziju dogadjaja u Srebrenici. O toj prevari je pisao na primer americki analiticar Gregory Copley.

  Ali hajde, nije ni to problem. Ako ste toliko mudri, onda od Vas zahtevam sledece: objavite ovde samo JEDAN JEDINI materijalni dokaz, koji jasno pokazuje da je u okolini Srebrenice posla 11. jula 1995. godine bilo pripadnika Skorpiona.

 18. Evo sta americki analiticar Gregory Copley pise o cinjenici da je Paddy Ashdown prisilio Srbe u Bosni da potpisu laznu verziju dogadjaja u Srebrenici:

  September 8, 2003

  US Official Implicated With Bosnian High Representative Ashdown in Attempting to Force Fabricated Report on Srebrenica

  Exclusive. Analysis. By Gregory R. Copley, Editor, GIS, with input from sources in Sarajevo and elsewhere. Very reliable sources within the Office of the High Representative in Bosnia and Herzegovina, and other sources in Sarajevo, have told GIS/Defense & Foreign Affairs Daily that a seconded US official, Amb. Donald S. Hays, the Deputy High Representative for Bosnia and Herzegovina, has been actively engaged in attempts to force a fabricated report to be published on the controversial wartime fighting at the city of Srebrenica.

  Amb. Hays, presumably at the insistence of High Representative Paddy Ashdown, the former British politician, has demanded the publication of a so-called “final report” on an alleged mass-killing of Bosnian Muslims at Srebrenica in 1995, during the Bosnian civil war, by the Government of Republica Srpska, the predominantly Serbian province of Bosnia-Herzegovina. In essence, Amb. Hays and Lord Ashdown are attempting to force the Government of Republica Srpska (RS) to admit that Serbs were responsible for killing thousands of Muslims at Srebrenica.

  The Government of Republica Srpska’s leadership — indeed any of the elected officials of the state — can be summarily dismissed immediately by the High Representative at any time should they refuse to obey his orders, regardless of whether or not the officials were democratically elected or whether the High Representative’s own actions violate the Dayton Accords, which he was put in office to sustain. This threat was implicit in the ultimatum delivered by Amb. Hays in a series of meetings he held with the Republica Srpska Prime Minister, Mladen Ivanic, in late August and early September 2003 in Banja Luka, the RS capital.

  Amb. Hays presented the Prime Minister with a document — on the letterhead of the Office of the High Representative (OHR) — which the Government of Republica Srpska was “advised” to accept as à fait accompli, in which three major points were made. The content of the two-page document was to be re-issued by the Government of Republica Srpska, probably through the RS Office of Human Rights, as though it represented the RS “final report” on the Srebrenica issue. Significantly, the RS has been conducting a detailed and thorough investigation of the issue and has already issued some material which acknowledged Serbian responsibility for some actions but which also contained a wide range of other information which showed the conflict in a much more detailed light. The RS office was established specifically to assist the International Criminal Tribunal on Yugoslavia (ICTY) in The Hague, where prosecutions for war crimes have been underway.

  The RS investigations are, in fact, far from over.

  The ICTY has also been conducting its own investigation into the Srebrenica allegations, and its investigation is also far from over. As a result, the ICTY, having heard about the OHR’s pressure to force a statement on the issue, essentially accepting Serb blame for war crimes, has distanced itself from the OHR position and has refused to go along with Amb. Hays’ insistence on the statement by the RS Government in Banja Luka.

  It appeared that the OHR wanted the statement issued before the opening of a Muslim monument — essentially a shrine which was being promoted as a site for annual Muslim pilgrimages from around the world — memorializing the radical Islamist allegations about events in Srebrenica to occur on September 19, 2003. The unveiling of the monument would be attended by former US Pres. William Clinton, and “finalizing” the Srebrenica case would help stop the ongoing wave of allegations of illegal Clinton Administration activity in supporting radical Islamist activities in Bosnia during the 1990s. This is particularly critical given the fact that a significant number of the Islamist terrorists involved in the September 11, 2001, terrorist attacks on the United States had strong links into the Bosnian Muslims whom Clinton had supported.

  The US Embassy in Sarajevo donated $1-million to the construction of the “shrine”, even though all proper investigations of the Srebrenica affair in fact showed the Islamists’ claims to be unsubstantiated and, in many respects, without foundation at all.

  Recent information emerging from Bosnia-Herzegovina, and particularly from the RS investigations into the Srebrenica affair and other aspects of terrorism in the region, have highlighted the fact that the Clinton Administration had, during the war, facilitated the Islamist terrorist activities because of the Clinton Administration’s need to demonize the Serbs in order to provide a casus belli for US-led military actions in the area to distract from domestic US political problems. Significantly, when the Muslim representatives involved in building the “shrine” in Srebrenica approached New York Mayor Michael Blumberg to establish a sister-city relationship with New York, the Mayor refused, based on intelligence showing the link between the Bosnian Islamists and the al-Qaida attacks on his city.

  Amb. Hays’ two-page document was expected to lead to a statement, possibly as early as September 8, 2003, by RS officials, which would not only serve to protect the Clinton Administration officials, including the former US President, but would also serve as an admission of guilt of Serbs for killing thousands of Muslims who, in fact, were not known to have been killed. Several hundred bodies have been found as a result of the fighting in and around Srebrenica, but the Islamists and their supporters have claimed figures which grow higher with each telling, with figures now claiming some 15,000 alleged deaths. At the same time, there is no acknowledgement of the Muslim killing of thousands of Serbs at Srebrenica earlier in the war, when the city was supposed to have been a demilitarized zone.

  The document which Hays has been pushing essentially forces the RS Government to state that:

  1. Nothing is unclear in the Srebrenica investigation except the number of victims. In other words, the Islamist propaganda, supported by Ashdown — who has long been disavowed in the UK by his former colleagues in the Royal Marines because of his unequivocal acceptance of Islamist propaganda — is accepted as fact by the RS Government, thereby admitting guilt for crimes never committed;

  2. The RS apologizes to the Muslims for earlier RS statements which disputed the Islamist propaganda; and

  3. A new commission would be organized which would investigate further what happened at Srebrenica, despite the RS Government’s à priori acceptance — implicit in point one of the statement — of the alleged crime. This “commission” would include three individuals from RS (not necessarily selected by the RS Government), three from the “international community” and one from an unspecified non-governmental organization.

  The Government of RS would have to pay for the work of the new “commission”.

  Sources in Sarajevo, Belgrade and Washington have made it clear to GIS that the present US Bush Administration has been totally ignoring developments in the former Yugoslavia because of preoccupations with Iraq and the “war on terror”, while former Clinton Administration appointees, actively supported by the George Soros Foundation — which has been avowedly anti-Serb and anti-Bush — have been able to compound their control of the area. Significantly, as numerous GIS reports have shown, the Iranian and al-Qaida/bin Laden terrorist infrastructure in Bosnia and Serbia-Montenegro has been increasingly active during 2003, preparing for a new breakout to draw US pressure away from Iran and al-Qaida activities elsewhere.

  [See, particularly, Defense & Foreign Affairs Daily, June 12, 2003: Terrorism in the Balkans and the Wider Ramifications for the Global “War on Terror”, and Defense & Foreign Affairs Daily, August 29, 2003: Osama bin Laden Focuses on the Balkans for the New Wave of Anti-Western Terrorism.]

  One moderate Muslim source in Sarajevo told GIS: “If the Bush Administration does not act soon, terrorism against US and Western interests will erupt soon across much of the Balkans, and from the Balkans into the rest of the world. And all of this seems to be just to allow the old US Administration of Clinton to cover their tracks. The radicals not only destroyed the Serbs, they also destroyed the lives of moderate Muslims. Now they will start another war. Why is the Bush Administration following the policies of the Clinton Administration? Why are Clinton people still running all the key posts in American embassies in the region?”

  According to the OHR website, the Principal Deputy High Representative, Donald S. Hays, a US diplomat, took up his duties with the OHR in July 2001. Between 1999 and 2001 he was the US Representative to the United Nations for UN Management and Reform, with ambassadorial rank. Previously he had served in the State Department as the Director of the Office of Management Policy and Planning and as the Executive Director of the European Affairs Bureau. He has also been posted to US embassies in Bonn, Islamabad, Dakar, Freetown (Sierra Leone), and Saigon. Ambassador Hays graduated in Political Science from the University of California, Santa Barbara.

  http://128.121.186.47/ISSA/reports/Balkan/Sep0803.htm

 19. Dokument suda u Trnovu o pronadjenom mrtvom telu Safeta Fejzica u aprilu 1993. godine kod Trnova ne potice iz nekok internet foruma. Cinjenica da je ‘Sud’ u Hagu zbog toga morao da izbaci taj video snimak sa spiska dokaznog materijala takodje ne potice iz nekog internet foruma.

  I da ponovim: objavite ovde samo JEDAN JEDINI materijalni dokaz da su pripadnici Skorpiona posle 11. jula 1995. godine bili u okolini Srebrenice. To valjda za Vas ne predstavlja neki problem, ako ste vec toliko pametnjak. Hajde, cekam Vas.

 20. Amerikanac Jared Israel o prevari video snimka Skorpiona:

  Evidence that the Supposed Srebrenica Execution Video is a Lie

  Part 1 — What I’ll prove and how I’ll prove it.

  by Jared Israel
  Emperor’s Clothes

  [24 June 2005; revised June 1, 2009]

  ========================================================

  This month quite a few people have written or called concerning Emperor’s Clothes articles refuting the official line on Bosnia. They want to know if we have changed our stance based on a video shown June 1st, 2005 by prosecutor Jeffrey Nice during the Milosevic trial at The Hague. This video was introduced virtually unchallenged at The Hague and was subsequently accepted by almost all media as proof that Serbian forces did indeed massacre thousands of Muslims after re-capturing the Bosnian town of Srebrenica in 1995.

  One caller was shocked when I told him I thought the video’s execution scene was staged. How could I believe that an official UN body (the Hague Tribunal) would condone fraud?

  I argued that, rather than assuming the video was credible because it was screened by a UN organization, we would do better to assess the Tribunal’s credibility by examining the video and evaluating how the Tribunal handled it. Anyway, even if the Tribunal were legitimate, the video would constitute no more than the alleged evidence of one party in a dispute. It would need to be evaluated for authenticity, just like any other supposed evidence. And, said I, if the caller examined the footage he would see why I believe it is fraudulent…

  The caller answered that he had read all about the contents of the video in media reports, and anyway, he saw the thing on TV.

  But the caller’s trust had been abused.

  We will examine the media reports about the video, contrasting them to what is actually seen in the Hague footage. I believe you will agree that the media has put out propaganda, not news, and you will understand more about how the public has been led to believe the Srebrenica massacre story despite the contradictory and absurd nature of the supposed evidence

  =========================================================

  Contradictions and absurdities

  =========================================================

  Here are a few examples to whet your appetite.

  In a story datelined June 2, (a day after The Hague screening) The Washington Post reported:

  “The video begins with a Serb Orthodox priest blessing the camouflaged paramilitary troops in a boot camp in Bosnia…The video was shot by a member of the Scorpions.” [1]

  But, as you will see when you study the footage [2], there is no way of knowing where this first sequence was filmed or the identity of the people who appear in it or of the person or persons who did the filming. The Post neglects to mention this fact.

  In the final sequence, it seems that six men get shot. The Post describes them as “scared Muslims.” But nothing indicates the men’s religion or state of mind. Indeed, they seem entirely unemotional.

  The Los Angeles Times informs us that the video appeared, “As the 10th anniversary of the massacre of more than 7,000 Bosnian Muslims in Srebrenica approaches…” [3]

  Meaning that before the video was shown, the existence of a huge massacre at Srebrenica was a proven fact.

  But later in the same article, the LA Times tells us that “The video has been greeted with a mixture of pain and relief by Bosnian Muslims, who see it as long-awaited proof of the [Srebrenica] atrocities.”

  Meaning that, before the video was shown, the alleged massacre was not a proven fact. Indeed, this video is what supposedly provided “the long-awaited proof!”

  The pretzel-like character of this logic recalls Walter Scott’s wise warning, “Oh what a tangled web we weave, When first we practise to deceive!”

  But that’s not all. There is nothing in the Hague footage suggesting it was filmed in or near Srebrenica or that it was filmed in July of 1995, when, we are told, the alleged massacre took place. It could have been filmed in the mountains of Iowa. There are no mountains in Iowa? No problem; edit them in. You can do anything with film footage. And as for the time period when the supposed execution footage was filmed, there is nothing in it that answers that question. It could have been filmed whenever.

  So we have a video, which is hyped as an example of what happened during a massacre, which we are told definitely occurred, but whose existence was only proven by the appearance of this video, which however contains no indication of when or where it was filmed. Got it?

  On June 3rd, 2005 CNN broadcast what they claimed was The Hague footage. (Actually, it had been doctored, which is a case of gilding a lily…) CNN began their broadcast with a written warning, while a voice cautioned, “This report contains graphic content and viewer discretion is advised.” Reuters called the video “gruesome.” Agence France Presse called it “sickening.”

  But as you can see [see footnote 2], if the execution sequence were in fact believable, it would be far less gruesome than what we routinely watch on TV news. (For example, there is no blood; no screaming; no evidence that the alleged victims are actually hurt when shot with powerful automatic rifles at close range.) In any case, the execution footage is not believable. It is obviously staged, defying normal logic as well as the laws of physics and biology.

  We will see that some news reports supposedly describing the video mention incidents that are not portrayed in the Hague footage! In other words, the media has made stuff up.

  The media’s so-called “information” about when and where the video footage was filmed and the identities of people we see in it, comes from a semi-coherent running commentary delivered by Prosecutor Jeffrey Nice while the footage was being shown at The Hague. Mr. Nice’s comments could have legal standing only if he were an eyewitness to what is supposedly depicted in the video. But he is not. He is a prosecutor in the super-controversial Milosevic trial, and he is trying in that trial to prove the very things that he casually asserts during his commentary on the video, which however provides no evidence to support his assertions. So, more pretzel logic.

  We will examine the manner in which Mr. Nice introduced the video, during his cross examination of a defense witness on an issue totally unrelated to the content of the video.

  I think you will see that the facts concerning this video and how it was introduced during the Milosevic proceedings support my charge that The Hague Tribunal is not a court at all. Rather it is part of a machine which has targeted the Serbs because, in the words, of former German foreign minister Klaus Kinkel, “Serbia must be forced to its knees!” [4]

  I think after studying this material, you will agree that The Hague has, as part of its raison raison d’être, the task of providing the media with anti-Serb propaganda, enhanced with the stamp of UN credibility. http://emperors-clothes.com/sreb/vid.htm

 21. Drugi deo:

  Evidence that the Supposed Srebrenica Execution Video is a Lie
  Part 2 — The Srebrenica “Execution” Video: Mission Impossible

  To read Part 1, go to http://emperors-clothes.com/sreb/vid.htm

  by Jared Israel
  Emperor’s Clothes

  [2 July 2005; revised June 1, 2009]

  =====================================================

  On June 1st, 2005 Hague Tribunal prosecutor Jeffrey Nice showed some now-famous video footage of a supposed execution. Amazingly, Prosecutor Nice was permitted to do this causally, in the middle of cross-examining a witness in the Milosevic trial. Let us take a critical look at what the video footage allegedly proves, according to The Hague prosecution and the media.

  According to prosecutor Nice, the footage was shot by a Serbian paramilitary during the execution of six Muslims. The Hague Tribunal and the media have claimed for years that the Bosnian Serb army massacred thousands of Muslim prisoners of war after they captured the Bosnian town of Srebrenica in July 1995. The video, they say, is the long sought smoking gun proving the Srebrenica massacre happened and showing how it was done.

  If this video footage, and particularly the two scenes depicting a supposed execution, were legitimate, this might constitute smoking gun evidence for a massacre. I say might because the Tribunal and their supporters, i.e., most media, would still need to prove the claim they made, that the supposed victims in the video comprise one of many batches of Muslims brought to the same place and murdered.

  And what if the video is fraudulent? The Hague Tribunal, pro-NATO governments (including in Serbia) and the mass media have presented the video as legitimate. If we find that they are lying — grotesquely lying — then shouldn’t we assume that previous assertions about a supposed Srebrenica massacre, put forth with the same certainty, by mostly the same people, are also fraudulent? That the video is the latest attempt to frame the Serbian people on a fraudulent charge of mass murder?

  One might ask, why would powerful institutions attempt such a frame-up? Answer: because the Srebrenica story has had a huge effect on world politics. Srebrenica depicts Muslims as supposed victims of supposedly racist Serbian Orthodox Christians, creating the impression that Muslim violence constitutes revenge. The Srebrenica story has weakened opposition to political Islam around the world. Political Islam, once widely perceived as the most intolerant and repressive force on earth, is now widely perceived as an understandable response to repression and intolerance.

  One might call this the “Srebrenica effect,” and it is, I believe, an important component of the Western establishment’s political strategy for controlling political thinking in the post-cold war world.

  We must consider: is the video real or a hoax? Using direct evidence, including prosecutor Jeffrey Nice’s narration while he showed the video, the coverage in the mass media, and the actual footage, I will prove the charge that the Srebrenica video is a sloppy fabrication.

  =======================================================

  The Hague spins a tale

  =======================================================

  The footage was never introduced in evidence at the Milosevic trial. Rather, prosecutor Nice casually announced:

  “I’m going to show you some extracts from a video. The video lasts about two hours but it will only be a few minutes of it that we will show in order to give its context. It comes in several clips.” [My emphasis] [1]

  The impression created by the mass media, that prosecutor Nice showed a piece of raw video, exactly as it was (supposedly) filmed by an eyewitness to murder, is manifestly false. Rather, he showed a series of short clips or sequences, filmed in different times and places. According to Nice, the clips were selected from two hours shot over a period of weeks. So, by his own admission, the film was edited.

  As you will see when you watch the Hague footage [2], it is impossible to tell from the clips when or where they were shot or the identity of the people involved. Instead, prosecutor Nice provides a running narration telling us what we are supposed to see: the movements of people who are supposedly members of a paramilitary group he calls the Skorpions. He tells us that the film clips are in chronological order; he tells us that they span a period of weeks leading up to and shortly after the re-taking of Srebrenica by the Bosnian Serbs; he tells us that the final clips show the execution of six Muslim men, captured in Srebrenica. The effect of this is that we see the video through the filter of what Nice tells us, but in fact we have no way of knowing if he is telling us the truth about anything, including the authenticity of the footage.

  What we do know is that prosecutor Nice was not personally a witness to the events that he tells us are captured in the footage. So even if he is not purposely lying, how can he honestly tell us that he knows the film is authentic? Of course, he cannot. This apart from the question of whether some or all of the clips have been staged, or whether illusions have been created through film editing, either old fashioned or digital.

  The most important part of the footage is the last two scenes, comprising the supposed execution. Here is what prosecutor Nice tells us as he begins to play those scenes. My comments are in brackets.

  [Excerpt from transcript of Milosevic trial, 1 June 2005, starts here.]

  [This section starts at 2:38:34 of the court session video (see footnote 2)]

  Mr. Nice: This is at — this is at Trnovo [TURN-uh-vo] at the command post of the Skorpions.

  [Video footage is played.]

  Mr. Nice: This is on the front at Treskavica [TRES-ka-vitza], or was.

  [More video footage is played. The picture is quite bad here. Mr. Nice claims it shows some men in the back of a truck.]

  Mr. Nice: Now, this — pause there.

  [The video is paused.]

  Mr. Nice: This video, which is potentially distressing viewing and I’m only going to play very small parts of it, reveals, Mr. Stevanovic, if the evidence is in due course admitted, and that’s why I want your assistance, reveals that men were brought from Srebrenica in batches to this group of Skorpions to be executed and they were executed, and what you see here is a lorry load of six young men. [Video is played] This is the same truck with the men in the back. [3]

  [Excerpt from transcript of Milosevic trial, 1 June 2005, ends here]

  Notice that Prosecutor Nice says, “men were brought from Srebrenica in batches to this group of Skorpions [in the Treskavica mountains near Trnovo] to be executed.”

  The media endorsed prosecutor Nice’s unsubstantiated claims without an ounce of critical analysis. The Serbs definitely massacred thousands; the video definitely shows how it was done.

  Here’s The New York Times:

  “Almost 10 years after the massacre of more than 7,000 Muslim men and boys by Serbian security forces in Srebrenica, a video has surfaced that presents graphic details of their fate. ”

  and

  “[The video footage,] shot by a member of the group, shows six emaciated men being removed from a canvas covered military truck driven from Srebrenica to Treskavica, a mountain in Serbian-held territory south of Sarajevo.” [4]

  Aside from the fact that nobody in the video looks particularly thin, let alone emaciated, notice that for the Times, Srebrenica is the massacre, not the alleged massacre; the video presents rather than allegedly presents real details. The video surfaced, suggesting that it is authentic rather than fabricated. And how does the Times know who did the filming or whether the supposed victims, men dressed in ordinary civilian clothing, are Muslims? The Times ‘knows’ because Hague prosecutor Nice said so; the prosecution’s unsupported comments are automatically true. The Times even ‘knows’ that before we see the truck with six men in the back, it was driven from Srebrenica to the Treskavica Mountain.

  Aside from the off-the-charts bias of such coverage, which is typical of the mass media when it covers Yugoslavia, it is remarkable that not one write-up — not even in supposed alternative sources that have more-or-less raised doubts about the video — has pointed out that the claim that the Serbs killed thousands of Muslims, in the manner told to us by prosecutor Nice, is manifestly crazy.

  Has nobody any shame?

  =======================================================

  Location, location, location!

  =======================================================

  It is not easy to kill 7000-8000 prisoners of war. It is harder still to do so in a way that keeps the crime secret. Since the Bosnian Serbs have always denied a massacre took place, we know that, even if we were to posit, for the sake of argument, that they were guilty, they certainly did not want it known.

  What advice might we give would-be war criminals who wish to murder thousands of prisoners of war and keep it secret?

  Well, first they must do the job as quickly as possible. The longer it takes, the greater the risk of discovery.

  Second, they should do it as close to where the prisoners were captured as possible. The further they transport the victims, the more time it will take, the greater the logistical problems, and the more likely they will be exposed, due to unforeseen events.

  And third, they should murder the victims in territory they control, limiting possibilities of observation and interference.

  The town of Srebrenica was famously an “enclave,” controlled by Muslim extremist forces but located deep in Serb-controlled Eastern Bosnia. The map below shows that Sarajevo is 80 kilometers southwest of Srebrenica. It doesn’t show Treskavica Mountain, but, as the crow flies, Treskavica is 20 to 40 kilometers south of Sarajevo, depending where you want to go on the mountain.

  Source: (c) Lonely Planet, reproduced for educational purposes.
  Below I have linked to a more detailed map, which colors the Bosnian Serb Republic (Republika Srpska) yellow and areas controlled by the Muslim-Croat Federation green, making it clear that Srebrenica is deep inside Republika Srpska:
  http://www.lib.utexas.edu/maps/europe/bosnia_herzegovina_pol97.jpg

  Source: Bosnia and Herzegovina (Political) CIA 1997, Perry-Castañeda Library Map Collection, University of Texas Libraries.
  So Treskavica Mountain is 100 to 120 kilometers south of Srebrenica, as the crow flies. In the summer of 1995, heavily loaded trucks would have to make the trip on treacherous mountain roads worsened by neglect and bombing. A Yugoslav writer familiar with the area told me:

  “There would be only one reasonable road from Srebrenica to Treskavica, and it would be a circuitous route of about 160 km. Even then the road would be dangerous. Trucks would have to drive slowly, 40 kilometers per hour, or less.”

  So the trip would last at least four hours, each way.

  Prosecutor Nice says that Treskavica Mountain was at that time part of the military front. That is true.

  So, if we were to believe The Hague Tribunal, the Bosnian Serbs took the already formidable task of killing and disposing of thousands of men and found a way to make it worse, trucking their victims in small groups, over treacherous roads, from an area the Serbs controlled to the front, which they did not.

  ===================================================

  Doing the deed

  ===================================================

  Murder is a practical affair, so let us be practical. We have to kill 8000 people. We have made the curious decision to truck the victims across war-torn Bosnia, 8 hours round trip. We will need time to load and unload, to refuel, time for maintenance, time for drivers and guards to eat, and waiting time, while the ‘cargos’ are ‘processed,’ so we must add at least two hours more, making ten hours per round trip.

  Let us requisition 25 trucks. For the Bosnian Serb army, stretched thin over a 2,000 mile long front, that’s a lot of trucks, but OK.

  Let’s dump ten victims in back of each truck instead of six, as suggested by Mr. Nice, the prosecutor at the Milosevic trial. In order to transport 8000 men, each truck would need to complete 32 round trips. At ten hours per trip, that means 320 hours of driving per truck, if things go smoothly.

  But would they go smoothly? Srebrenica was seized by the Bosnian Serb army on the 11th of July. What kind of “front” would our caravans of trucks find after driving from Srebrenica south to Treskavica Mountain?

  Well, on the 10th of July, 1995 the day before the Serbs took Srebrenica, according to Radio Bosnia-Herzegovina:

  “The information centre of the Bosnia-Herzegovina 4th Corps (based in Mostar) reported that ‘the newly achieved lines of the 4th Corps on Mt Treskavica have been pounded by enemy heavy artillery. They [i.e., the Bosnian Serb army] have also attempted several infantry attacks aimed at recapturing lost territory.” [5]

  On the 13th, the same Muslim radio station reported:

  “On the Treskavica and Trnovo fronts, the aggressor attacked all the lines of our defence positions with artillery and all types of infantry weapons. On these fronts, the artillery of the Army of the Republic of Bosnia-Herzegovina (successfully) neutralized the enemy’ s firing positions…” [6]

  On the 14th, the Serbian side reported:

  [Report from Yugoslav Telegraph Service news agency starts here]

  Muslim forces Friday again attacked Bosnian Serb positions along the entire line of confrontation on Mount Treskavica south of Sarajevo, Bosnian Serb army sources said…

  Muslim units are continuing to open mortar fire on all heights in the area of Treskavica where they had lost positions in heavy fighting in the past few days and are attempting an infantry break-through, the local Bosnian Serb army command said. [7]

  [Report from Yugoslav Telegraph Service news agency ends here]

  On the 15th and 16th, the Serbs reported continued fighting on Mt. Treskavica. On 21 July, The Washington Post and other papers reported that:

  “Since May, government forces evidently have captured 150 to 200 square kilometers of Serb-held territory in the Treskavica Mountains south of Olovo, as well as other territory to the northeast and southeast of Tuzla.” [8]

  So according to The Washington Post, since May (actually, it was since April) the Serbs had bitterly fought their enemies over every bit of real estate on Treskavica Mountain, and the fighting continued after the Serbs took Srebrenica on 11 July. Indeed, as late as 5 August, Ratko Mladic, commander of the Bosnian Serb army, praised a Bosnian Serb brigade as follows:

  “This brigade on 1st August this year, in a powerful thrust, broke through Muslim lines on Treskavica and liberated the strategic peaks of Hum, Cardak and Kragujevac, creating conditions for the further advance of Serb forces.” [9]

  And days later, Guardian writer Ed Vulliamy was reporting that, in this area, “the battle lines still move to and fro.” [10]

  How many times would one of our trucks drive all the way to Treskavica mountain only to be forced to turn back due to nearby fighting? How many trucks would be blasted by enemy or friendly fire? How many drivers or guards would be shot by snipers? How many times would the execution site have to be moved, as enemy forces overran it? or seized a nearby peak? or threatened to seize it? or began an artillery barrage? How long would it take to move the 8000 victims, with all the inevitable delays and losses we would incur? 32 days? 60? 90? How many trucks would we lose? 5? 25? 100? Are we talking about 32 trips by 25 trucks or 50 trips by a hundred trucks, or a hundred trips per truck with trucks constantly having to turn back or risk being destroyed? How many troops would we need to escort our trucks and protect the execution site from enemy attacks?

  It appears that this task assigned to us by prosecutor Nice may become the major preoccupation of the Bosnian Serb Army.

  And remember, nobody must find out what we are doing; but how shall we avoid it? Isn’t it almost inevitable, with our trucks traveling a never-changing, highly predictable route into an ever-changing military front, that the enemy will notice, and our trucks will be seized? And that we shall see our drivers and the intended victims on the six o’clock news?

  The US military says it has spy satellites photographing every square inch of planet earth. In 1995, NATO had UAVs and U2s as well, remote-controlled spy planes equipped with the latest technology, buzzing over Republika Srpska, filming every move made by Bosnian Serb forces. But, until prosecutor Nice showed his footage ten years after the fall of Srebrenica, nobody is supposed to have noticed a thing. Could their satellites, U2s and UAVs have failed to spot our sizable and continuous convoy of trucks, at a time when they claim their attention was focused on the area around Srebrenica?

  With constant delays and inevitable losses due to trying to murder 8000 unwilling individuals by first trucking them 160 km into a shooting war, our criminal enterprise might well drag on into September. But at the end of August, NATO began all-out bombing attacks on Republika Srpska, blowing up anything that moved, including chickens. Somehow, NATO planes must not notice and destroy our caravan of trucks, forever creeping along the same route between Srebrenica and Treskavica Mountain. Neither rain nor treacherous road nor carpet bomb may stop us! The Mohammedans must die in Treskavica!

  I submit to you that this is preposterous.

  And by the way, I did not mention the bodies. As you shall see when you look at The Hague Tribunal footage, the six supposed Muslim prisoners are marched up a mountainside (or so it appears) and then, in Mr. Nice’s video production, are supposedly shot. [See footnote 2]

  Until now, the media and The Hague Tribunal have claimed that the supposed Srebrenica massacre victims were buried in graves in Eastern Bosnia, not 100-120 kilometers to the south, in Treskavica Mountain. That version of the massacre story was sold to the public starting 10 August 1995, when the US government told the UN it had satellite pictures of freshly turned earth in a soccer field, supposedly constituting proof of the existence of a huge Srebrenica mass grave located six miles north of Srebrenica. (The US has never shown those pictures to the public…) [11]

  A problem with killing people is that afterwards they can’t walk. Will The Hague prosecution now tell us that, after executing each batch of Muslims, the Skorpions, while dodging enemy artillery shells, must drag the bodies back down the mountain and hoist them into the trucks, following which the drivers must drive them a hundred-plus kilometers for burial, thus graciously enabling the US to photograph mass graves north of Srebrenica, though they never do photograph any of the trucks or executions?

  Or do NATO and The Hague Tribunal (which, according to NATO, might as well be NATO [12] ) wish to rewrite their previous propaganda story, quietly moving the mass graves south to Treskavica?

  I have a theory that may explain why prosecutor Nice was told to spin this crazy horror story about shipping truckloads of Muslims to Treskavica Mountain. I’ve been studying battle reports. From April to July 1995, the reports indicate that thousands of fighters — especially Muslims — were killed in and around Treskavica Mountain. After battles it is standard practice to bury the dead, sometimes in mass graves, in order to clean up the battle field. So there are many graves, big and small, all over the Treskavica area. In ten years time, NATO and the Hague have been unable to produce and identity the bodies of anywhere near the 8000 Muslims they claim died in Srebrenica. Those bodies they have produced are easily explained by the fact that a) Muslim commander Nasir Oric is on record boasting of all the Serbian civilians he butchered in villages around Srebrenica and b) a couple of thousand Muslim troops died trying to fight their way through Serbian lines after Srebrenica fell. Much of this fighting took place in villages previously turned into ghost towns by Nasir Oric. [13]

  Perhaps NATO and The Hague wish to move their execution story south to Treskavica so that, in time for the predicted arrest of Bosnian Serb commander Ratko Mladic, and the 10th anniversary of the fall of Srebrenica, they will have the great luck to ‘discover’ the long promised but never produced mass graves.

  Let us take a further look at how the media dealt with prosecutor Nice’s claims, and then at the supposed execution footage. As to which is more absurd, prosecutor Nice’s narration about executions on Treskavica Mountain, or how media’s covered his narration, or the video footage itself, I will let you decide.

 22. Postavljaš mi sada kilometarske tekstove od ljudi koji su bili Miloševići branioci. O koliko se ozbiljnim organizacijama radi najbolje svjedoči informacija da su im užasno loši sajtovi poslednji put ažurirani prije 2 godine. Zar ja treba takve likove da upoređujem i suprostavljam stavovima i presudama BGD suda? Ne pada mi na pamet.

  Prije nego prekinem ovu besmislenu raspravu, molim te samo za informaciju o tome kada je i ko video zapis ubistva iz Trnova izbacio iz dokaznog materijala?

 23. Video snimak Skorpiona je izbacen vec u toku procesa protiv Milosevica iz liste dokaznog materjala u vezi Srebrenice. A to upravo zbog toga sto je Milosevic dokazao da je Safet Fejzic vec 1993. godine ubijen. Upravo u tome je pisao na primer Ralph Hartmann u svome clanku. Trazite da Vam neko prevede celi clanak, pa to mozete sami da proverite.

  Jedinica ‘Skorpioni’ nikada nisu bili deo armije Republike Srpske, niti su bili u Srebrenici. Naravano da ta jedinica nije posle 11. jula 1995. otisla do Srebrenice da bi tamo uhvatila sestoro ljudi i odvela ih vise od 100 km udaljeno od Srebrenice na streljanje. Samo ukljicite mozak, pa ce Vam biti sve jasno. Sto da neko vozi sestoro zarobljenkia preko 100 km na streljanje? Alo bre, stvarno bi bilo vreme da ukljucite mozak.

 24. zmaj , 05.06.2013. 14:26:48
  ta majka jeste nesretna jer joj je ubijen sin i nije stala u red kad je bog dijelio mozak. bila je bar nekoliko puta toliko blizu onome ko je prodao njenog sina da mu sveze koju uz usi ako vec ne moze ubici pa nikom nista.dogodine ce izbori pa nek iskoristi priliku kad mu sin dodje u srebrenicu.

 25. Sto Vi zakljucujete da dokaza nema da je snimak izbacen iz dozane liste u slucaju Srebrenica? Morali bi prvo da prodjete kroz hiljade ili desetina hiljada stranica sudskih dokumenata da bi tako nesto mogli tvrditi. U Hagu se pokazalo da autencitet snimka nije dokazan. Novinar Germinal Civikov, koji je pratio mnoge procese u Hagu, je o tome pisao:

  ‘Er werde die Authentizität des Videos schon noch belegen, beteuert daraufhin der Ankläger. Er werde einen Zeugen bringen, der die bewusste Sequenz persönlich aufgenommen habe und ihre Echtheit bestätigen werde. Es gehe dabei jedoch um eine Person, deren Identität streng geheim bleiben müsse. Mister Nice rede im Futur, während das Video seit einer Woche in allen Medien als „Film über Srebrenica“ präsentiert werde, protestiert der Angeklagte energisch. So bleibt dem Gericht nur eine pragmatische Entscheidung: Ankläger Nice erhält eine Woche Zeit, um seinen Authentizitätsbeweis vorzulegen.

  Am 15. Juni ist es so weit. Aber nach Eröffnung der Sitzung stellt sich heraus, es gibt lediglich einen anonymen Zeugen, der die Authentizität der Videoaufnahme mit der Aussage bestätigt hat, er persönlich habe Kopien von der Originalkassette gezogen. Der Angeklagte ist belustigt über diesen „Beweis“ und hört vom Ankläger die erstaunliche Erklärung: Es gehe ihm gar nicht um die Authentizität des Videomaterials und die Wahrhaftigkeit seines Inhalts. Er habe die Fragmente lediglich vorgeführt, um den Zeugen Obrad Stevanovic, den ehemaligen stellvertretenden Innenminister, die darin auftretenden Personen identifizieren zu lassen’.

  Ovo je malo mnogo za prevod. Mozda Vi poznajete osobu, koja bi Vama to mogla prevesti. Civikov u tekstu u svakom slucaju pise da je Milosevic od tuzioca trazio da on dokaze autencitet video snimka, posto u sceni streljanja nema datuma. A bez datum naravno nije moguce dokazati kad je scena snimljenja. Tuzioc Milosevicu odgovara da ce on kasnije autencitet snimka dokazati. Ali Civikov dodaje da tuzioc i u nastavku procesa (15.juna 2005)nije mogao da dokaze autecitet snimka. Jedino je tuzioc tvrdio da on ima JEDNOG ANONIMNOG svedoka, sto naravno nema veze sa ikakvim dokazom.

  Znaci mozemo sledece da ustanovimo: tuzioc pokazuje jedan video snimak, na kojem nema datuma, sto znaci da taj snimak ne moze da se upotrebi kao dokaz u vezi 11. jula 1995. godine. Posle se pojavljuje jedna zena, koja tvrdi da je u snimku identifikovala svoga sina Safeta Fejzica. Ali se u toku procesa protiv Milosevic objavljuju sudska dokumenta, koja dokazuju da je Safet Fejzic vec u aprilu 1993. godine mrtav pronadjen blizu Trnova.

  A pored toga niko nije objavio ni jedan jedini dokaz da su pripadnici Skorpiona bili posle 11. jula 1995. godine prisutni u okolini Srebrenice, niti je iko dokazao da su ti borci vozili preko sto kilometara od Srebrenice do Trnova da bi tamu ubili zarobljenike.

 26. Evo kako neke muslimanske zene u vezi Srebrenice lazu:

  Majke Srebrenice kradu pare

  Dobrodošli na moj blog
  18.04.2009.
  Munira Subasic brkata spodoba

  Vise mi je dopizdilo da gledam te ozaloscene majke srebrenice,dopizdila mi je ogromna kolicina lazi koju nas naivni narod proguta jer :Nemoj se grijesiti,pusti tesko im je..Ne grijesim se ja grijese se oni,a ja malo je rec da mrzim nepravdu i lazi..

  Prije svega HVALA DRAGOM ALLAHU,sto postoji Bakir i emisija 60 minuta,jer jedino on ima dovoljno hrabrosti da srusi sve barijere,mislim da apsolutnu niko drugi nebi imao hrabrosti da kaze nesto protiv tih ozaloscenih jer su izgradile prejak lobi oko sebe,stavili citav svjet oko sebe,i hajde budi hrabar pa reci nesto protiv njih?

  Prije svega osvrt na emisju koja je emitirana 08.09.2008.Gdje doticna Munira Subasic,predsjenica udruzenja majki Srebrenice javno i bez imalo stida i kajanja priznaje sljedece: u svom vlasnistvu ima dvije kuce u Sarajevu,kucu u Srebrenici, od cega je jedna Sarajevska kuca prijeratna, ali druga i neuporedivo veca je sagradjena nedavno, ima tri sprata i potkrovlje (fino prikazana), i cak nekog ministra kao podstanara koji, naravno, uredno placa zakupninu. Podrazumijeva se da se ova zakupnina najvjerovatnije placa iz budzeta (dakle, nasim novcem), jer ne znam ni za jednog ministra iz Sarajeva da nema svoj stan ili kucu, sto znaci da ovaj dolazi van Sarajeva (nije htjela otkriti o kome se radi).

  Sljedeca stavka je bilo pitanje o njenoj plati, za koju ova «ozaloscena» sa smijehom rece da je „4.000 maraka“, a onda i dodaje: „pa eto, dvije mi mogu biti za zivota, a dvije onako, da se ima…“ (?!)

  Ni tu nije kraj, pa na pitanje novinara o sluzbenom automobilu (dzip doniran organizaciji od UN-a)» ozaloscena «hladno kaze kako „to auto ne moze drzati ispred kancelarije (nije navela razlog zasto ne moze), pa ga parkira pred svojom kucom, a njen sin ga vozi jer nema svog vlastitog auta…“ (?!?!?!).Zatim je rekla i za donacije,naime,BHTelekom je njenoj organizaciji donirao 300.000 KM (?!), od cega je, po njenim rijecima, potroseno oko 18.000 za renoviranje prostora u kojem je smjesteno udruzenje (prostor doniran od vlade , kao i „nesto malo“ na funkcionisanje organizacije, a da na racunu jos uvijek ima tih para za buduci rad. Onda se nadodje na to da od tih para na racunu organizacije ima jos oko 100.000, pa ispade da je spomenuti utrosak od „nesto malo“ za rad organizacije oko 170-180.000 KM… Kako se doslo do te donacije od 300.000 je, opet, posebna prica.

  Na kraju je priznala da ta «ozaloscena» cijeli rat nije ni bila u Srebrenici, njen muz jeste ali ne kao borac, nego je tamo radio za nekoga, i naravno izvukao se. Ali ono sto je uzasno nisko jeste da se njihova kcer nalazi na spisku Srebrenicke djece bez roditelja i prima pomoc u to ime?!?!

  Ja za jos mnoge lazi nje i njoj slicnih koje su rat iskoristilu u smislu:»rat jest jednako brat» znam,ali mi je bilo potrebno da se ima argument za pricu i evo sama ga je dala.

  Ta ista zena zajedno sa njima 11 jula nosa one krpe sa natpisima imena poginulih a sin i muz zivi citavi i bogatiji od nas sviju.I nije ona jedina znam potvrdjeno od ljudi iskrenih srebrenicna,da je vecina zena iskoristolo priliku da na spisak poginulih stavi i imena ljudi koji su umrli godinama prije rata.Isto tako znam da nijedna nema apsolutno nikakve namjere da se vrati u srebrenicu a zasto bi?djeca im se radjaju u Sarajevu zavrsavaju fakultete sto nikad ni sanjati nisu mogli,a i kad toliko pate i zale za poginulim muzevima(cast izuzetcima i postenim zenama)zbog cega oko svake vidim po cetvero male djece??

  Muka mi je od cinjenice da ta brkata spodoba Munira kako je zovu,bez osnovne skole putuje po svijetu i sto se ta ista nepismena zena uspjela susresti sa najvecim drzavnicima svijeta,ne treba nam takva prezentacija zemlje u svijetu kroz ljude nepismene,neobrazovane.

  Muka mi je i od toga sto u javnom preijevozu gdje si prinudjen biti sa njima u malom prostoru cujes price kako se u Sarajevu nista nije desilo..(a masakri a komadi tijela,a to sto je moj zivot svakodnevno bio u opastnosti konstantno 4g)to sto sam djetinjstvo provela u podrumu i bila zahvalna Bogu na svakom prezivjelom danu.Samo se u Srebrenici desio zlocin??i odkud im pravo da izdizuci svoju zalost iznad zalosti ljudi iz Sarajeva Mostara Visegrada Gorazda i drugih,po njima se samo u Srebrenici desio zlocin,nasa bol i patnja su minorne,bas one znaju cija je bol veca?

  Muka mi je i kad dodje 11 jul pa vidim da te iste koje zive u blizini,gledaju prijenos preko televizije,a djeca iz sarajevskih skola budu organizovana da taj dan odputuju u Srebrenicu i daju pocast,a one sjede i gledaju na televiziji?

  Ljudi vjerovatno na osnovu ovog teksta ce rec,nije muslimanka,ne vjeruje,ali ljudi ja sam na strani istine,i ukoliko ne vjerujete meni pogledajte emisiju 60 minuta,i povjerujte onda bar svojim usima, gdje doticna sve to priznaje bez imalo stida i kajanja.Njena plata je 4000,a mi smo ubjedjeni da politicari kradu?

  Budite na strani pravde!

  Objavio/la drany u 00:44, 38 komentar(a), print, #
  http://neboljubavi.blogger.ba/

 27. Zmaj pise:

  ‘Daleko ćeš dogurati bas sa tom pricom. Vjerovatno je dala i da se na nadgrobni spomenik upiše lažan datum da bi ocrnila Rašu i Ratka u Hagu’.

  Naravno da su upisani lazni datumi i cak imena. Evo sta takozvani sud u Hagu pise na svojoj stranici u vezi Srebrenice:

  ‘The Majority, Judge Nyambe dissenting, found that from 13 July to sometime in August 1995, at least 4,970 Bosnian Muslim men from the Srebrenica enclave were murdered’
  http://www.icty.org/sid/11175

  Sada govore od jednom o najmenja 4970 ubijenih, dok Sarajevo dalje laze da je vise od 8000 poginulo. Ovde se jasno vidi kako se laze.

 28. Evo kako neke muslimanske zene u vezi Srebrenice lazu:

  Majke Srebrenice kradu pare

  Dobrodošli na moj blog
  18.04.2009.
  Munira Subasic brkata spodoba

  Vise mi je dopizdilo da gledam te ozaloscene majke srebrenice,dopizdila mi je ogromna kolicina lazi koju nas naivni narod proguta jer :Nemoj se grijesiti,pusti tesko im je..Ne grijesim se ja grijese se oni,a ja malo je rec da mrzim nepravdu i lazi..

  Prije svega HVALA DRAGOM ALLAHU,sto postoji Bakir i emisija 60 minuta,jer jedino on ima dovoljno hrabrosti da srusi sve barijere,mislim da apsolutnu niko drugi nebi imao hrabrosti da kaze nesto protiv tih ozaloscenih jer su izgradile prejak lobi oko sebe,stavili citav svjet oko sebe,i hajde budi hrabar pa reci nesto protiv njih?

  Prije svega osvrt na emisju koja je emitirana 08.09.2008.Gdje doticna Munira Subasic,predsjenica udruzenja majki Srebrenice javno i bez imalo stida i kajanja priznaje sljedece: u svom vlasnistvu ima dvije kuce u Sarajevu,kucu u Srebrenici, od cega je jedna Sarajevska kuca prijeratna, ali druga i neuporedivo veca je sagradjena nedavno, ima tri sprata i potkrovlje (fino prikazana), i cak nekog ministra kao podstanara koji, naravno, uredno placa zakupninu. Podrazumijeva se da se ova zakupnina najvjerovatnije placa iz budzeta (dakle, nasim novcem), jer ne znam ni za jednog ministra iz Sarajeva da nema svoj stan ili kucu, sto znaci da ovaj dolazi van Sarajeva (nije htjela otkriti o kome se radi).

  Sljedeca stavka je bilo pitanje o njenoj plati, za koju ova «ozaloscena» sa smijehom rece da je „4.000 maraka“, a onda i dodaje: „pa eto, dvije mi mogu biti za zivota, a dvije onako, da se ima…“ (?!)

  Ni tu nije kraj, pa na pitanje novinara o sluzbenom automobilu (dzip doniran organizaciji od UN-a)» ozaloscena «hladno kaze kako „to auto ne moze drzati ispred kancelarije (nije navela razlog zasto ne moze), pa ga parkira pred svojom kucom, a njen sin ga vozi jer nema svog vlastitog auta…“ (?!?!?!).Zatim je rekla i za donacije,naime,BHTelekom je njenoj organizaciji donirao 300.000 KM (?!), od cega je, po njenim rijecima, potroseno oko 18.000 za renoviranje prostora u kojem je smjesteno udruzenje (prostor doniran od vlade , kao i „nesto malo“ na funkcionisanje organizacije, a da na racunu jos uvijek ima tih para za buduci rad. Onda se nadodje na to da od tih para na racunu organizacije ima jos oko 100.000, pa ispade da je spomenuti utrosak od „nesto malo“ za rad organizacije oko 170-180.000 KM… Kako se doslo do te donacije od 300.000 je, opet, posebna prica.

  Na kraju je priznala da ta «ozaloscena» cijeli rat nije ni bila u Srebrenici, njen muz jeste ali ne kao borac, nego je tamo radio za nekoga, i naravno izvukao se. Ali ono sto je uzasno nisko jeste da se njihova kcer nalazi na spisku Srebrenicke djece bez roditelja i prima pomoc u to ime?!?!

  Ja za jos mnoge lazi nje i njoj slicnih koje su rat iskoristilu u smislu:»rat jest jednako brat» znam,ali mi je bilo potrebno da se ima argument za pricu i evo sama ga je dala.

  Ta ista zena zajedno sa njima 11 jula nosa one krpe sa natpisima imena poginulih a sin i muz zivi citavi i bogatiji od nas sviju.I nije ona jedina znam potvrdjeno od ljudi iskrenih srebrenicna,da je vecina zena iskoristolo priliku da na spisak poginulih stavi i imena ljudi koji su umrli godinama prije rata.Isto tako znam da nijedna nema apsolutno nikakve namjere da se vrati u srebrenicu a zasto bi?djeca im se radjaju u Sarajevu zavrsavaju fakultete sto nikad ni sanjati nisu mogli,a i kad toliko pate i zale za poginulim muzevima(cast izuzetcima i postenim zenama)zbog cega oko svake vidim po cetvero male djece??

  Muka mi je od cinjenice da ta brkata spodoba Munira kako je zovu,bez osnovne skole putuje po svijetu i sto se ta ista nepismena zena uspjela susresti sa najvecim drzavnicima svijeta,ne treba nam takva prezentacija zemlje u svijetu kroz ljude nepismene,neobrazovane.

  Muka mi je i od toga sto u javnom preijevozu gdje si prinudjen biti sa njima u malom prostoru cujes price kako se u Sarajevu nista nije desilo..(a masakri a komadi tijela,a to sto je moj zivot svakodnevno bio u opastnosti konstantno 4g)to sto sam djetinjstvo provela u podrumu i bila zahvalna Bogu na svakom prezivjelom danu.Samo se u Srebrenici desio zlocin??i odkud im pravo da izdizuci svoju zalost iznad zalosti ljudi iz Sarajeva Mostara Visegrada Gorazda i drugih,po njima se samo u Srebrenici desio zlocin,nasa bol i patnja su minorne,bas one znaju cija je bol veca?

  Muka mi je i kad dodje 11 jul pa vidim da te iste koje zive u blizini,gledaju prijenos preko televizije,a djeca iz sarajevskih skola budu organizovana da taj dan odputuju u Srebrenicu i daju pocast,a one sjede i gledaju na televiziji?

  Ljudi vjerovatno na osnovu ovog teksta ce rec,nije muslimanka,ne vjeruje,ali ljudi ja sam na strani istine,i ukoliko ne vjerujete meni pogledajte emisiju 60 minuta,i povjerujte onda bar svojim usima, gdje doticna sve to priznaje bez imalo stida i kajanja.Njena plata je 4000,a mi smo ubjedjeni da politicari kradu?

  Budite na strani pravde!

  Objavio/la drany u 00:44, 38 komentar(a), print, #
  http://neboljubavi.blogger.ba/

 29. zmaj , 05.06.2013. 14:41:31
  „hitler je takve tamanio jos u porodilistu da ne bi zarazli drugu djecu“ slazem se jos da dodam da bi ovakve sulejman pasa skopljak, tvoj zemljak, odmah obario ko sto je uradio i sa ostalom srpskom djecom koja su se izmedju prvog i drudog ustanka rodila u bg pasaluku ali jbg proslo vase vrijeme za to smo se i borili 4 godine.

 30. @ Tomo, 05.06.2013. 14:52:05

  Datum na snimku ručno namjesti svaki snimatelj po slobodnoj volji. Ja ti sada na svom fotoaparatu mogu napravit snimak koji ću datirati na vidovdan 1389. godine. Nikakav to dokaz nije. Dokaz su izjave svjedoka koji su na snimcima propoznali žrtve. To je dokaz koji je prihvaćen od strane Tribunala i od strane suda u BGD. Sve ostalo je samo tvoja šuplja priča.

 31. Идолатрија и култ. Златном телету и светој крави у које се не смије сумњати. Не знам шта се тамо десило, али знам шта није. „Ово“ што се тамо организује и гдје се поклања, а богами и клечи, сигурно није.

  Српске мајке које су изгубиле своју дјецу сигурно се неће бавити таквим активностима. И не само српске, мајка је мајка.

  А ова Мунирина активност је саблазна. Лажући о Сребреници тргују властитом мртвом дјецом у дневнополитичке сврхе. Изгледа да Алијино жртвовање мира за БиХ није једино што је та геноцидно-жртвена, Србисусвекриви, колонијално-неоосманска малограђанско муџахединска идеологија спремна да жртвује за БиХ. И читав тај мулсимански дио народа у Босни држе као таоце накарадне идеологије. Федерација се распада како политички, тако и привредно, БиХ се гуши у проблемима, а они и даље настављају и после 20 година.
  А поред муслимана, држе таоцима и Хрвате, али и Србе, дајући материјала ликовима попут Додика да се имају с ким препуцавати и мазати очи Србима националним интересом док воде привреду у суноврат, а Српску у сценарио Косова и Метохије.

  Бог да вам се смилује. И нама с вама.

 32. ex-1978, 05.06.2013. 14:16:19

  Е јбг ти, не можеш да пронађеш информацију, али си зато пронашо Сафета Фејзића? Ниси рекао, кад је он то одвојен од мајке? Како? Кад га је она задњи пут видјела и куд се он упутио, ако је био како ти тврдиш у јулу 1995. у Сребреници? Или да га она није испратила 1993. у зиму? Који је то начин да ти вјерујеш сад њој, а не знаш ни њу, ни њеног сина, ни радњу, ни догађај?
  Ја могу сад рећи да немам живог оца, а ти не можеш знати од када га нема? Конташ?

 33. Онда ништа, суд у Београду судио Боци Медићу и још неким његовим, за то и то, какве сад пресудне везе има све то са Сребреницом, мислим том радњом око изласка из Сребренице од стране муслиманске војске? Па нису они изашли зато да би неко снимио себе како пуца у заробљенике, него да би добили медијску битку над Српском страном, по питању ратних злочина, ко их је чинио, кад и гдје? Зато данас не можеш да приведеш никог од муслимана за било коју масовну гробницу страдалих Срба, а они из те створене фаме, пресудише свима и сваком за сваку ситницу почињену према муслиманима у прошлом рату.

 34. Ovde se jasno vidi da neki krugovi pokusavaju sa snimcima iz Trnova da dokazu ‘Srebrenicki masakr’. To je toliko ocigledno da su na primer Jared Israel, Germinal Civikov, Ralph Hartmann, nemacki internet magazin ‘Arbeiterfotografie’ idt. pisali o toj prevari.
  Ali hajde da pustimo takve infantilne budalastine pri kraju i da se iskoncentrisemo na prave cinjenice i video snimke, koje zaista dokazuju masakre u okolini Srebrenice.

  Bill Schiller, nekadasnji novinar dnevnog lista ‘Toronto Star’, je 1994. godine posetio Naser Orica u njegovoj kuci u Srebrenici. Oric je tom novinaru pokazivao muslimanske zlocine nad Srbima u okolini Srebrenica na video snimcima. Schiller kaze da je u tim snimcima gledao unistene srpske kuce, leseve sa odsecenim glavama, unakezene leseve, ljude koji beze u panici itd. Naser Oric je jednu scenu komentarisao rekavsi sa su on i njegvi borci na tom mestu pobili 114 Srba! Evo clanka:

  http://www.srebrenica-report.com/Oric2.htm

  Znaci neki propagandiste ovde ignorisu izvore, koji jasno govore o masovnom ubijanju Srba u okolini Srebrenice, dok istovremeno pokusavaju sa snimcima iz Trnova da dokazu navodne srpske zlocine u Srebrenici. Pa ljudi, vi stvarno niste normalni.

 35. Sta se tice suda u Sarajevu, nije potrebno da ulazimo dublje u pricu. Tamo se na sve moguce i nemoguce nacine sudi Srbima, dok istovremeno nece da cuju za muslimanske zlocine. Dovoljno je da se saslusa snimak sa sudjenja Franca Kosa, koji je bio u ratu pripadnik jedne multinacijonalne jedinice. Sudija prekida stalno branioca Kosa i upada mu u rec, dok covek nesto vazno hoce da kaze:
  http://www.youtube.com/watch?v=SISDL6o1I5A

  E to je pravda po muslimasnkom modelu.

  Sta se tice Haga: Jamie Shea, bivsi govornik zlocinackog NATO-pakta, je 1999. godine u jednoj pres-konferenciji priznao da je taj sud u Hagu u principu sud NATO-pakta: http://emperors-clothes.com/docs/h-list.htm

  O sudskim prevarama i manipulacijama u Hagu je John Laughland napisao celu knjigu:
  http://www.amazon.com/Travesty-Trial-Slobodan-Milosevic-Corruption/dp/0745326358

  A bugarski novina Germinal Civikov, koji zivi u Holandiji, je napisao celu knjigu o Haskim prevarama o toku procesa u predmetu Srebrenica:
  http://de.scribd.com/doc/57566797/2009-Srebrenica-Krunski-Svedok-%C5%BDerminal-%C4%8Civikov
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:255688-Civikov-Erdemovic-bezocno-lagao

  A sta se cite Srbije: nezavisna drzava Srbija posle izrucenja Milosevica i ne postoji. Za vreme vladavine Borisa Tadica je Srbija ispunila sve zahteve zapadnih sila. Ne samo da je Srbija izrucila sve trazene ljude, nego se Tadic cak za nepostojeci masakr u Srebrenici izvinio. Posle ubistva Zorana Djindjica je Srbija cak dozvolia Nemcima da vrse istrage u Srbiji i da dodju to zakljucka, koji sa istinom nema veze. Osudjen je ‘Legija’ za ubistvo Djindjica, i ako je ocigledno da sasvim drugi ljudi stoje iza ubistva Djindjica.

  I u predmetu ‘Srebrenica’ je srpsko pravosudje ucinilo upravo to sto je zapad trazio. Sem pripadnika Skorpiona nikome nije u Srbiji zbog Srebrenice sudjeno – kako to? A detalji procesa protiv Skorpiona nisu pokazani siroj javnost. Na taj nacin su zapadne sile mogli da postignu da se taj proces pod tajnim okolnostima vodi, tako da ta farsa ne izadje na videlo. Skorpionima je u Srbiji sudjeno za zlocin, koji se desio u Trnovu, a ne u Srebrenici. A istovremeno niko sa muslimanske strane nije do danas morao da preduzme odgovornost za masovne zlocine nad Srbima u okolini Srebrenice. Eto Vam znaci verodostojnost vasih sudova i vase shvacenje pravde.

 36. Evo kako se inkvizicija u Sarajevu ponasa. Sa ucenama dolaze do laznih dokaza:

  Rade Golić, advokat Milenka Trifunovića – Zahtjev za ponavljanje suđenja u slučaju Kravica

  09.10.2011 21:00 | Svjetlana Tadić

  BANjALUKA – Zahtjev za ponavljanje postupka pred Sudom BiH u „slučaju Kravica“ podnijeću uskoro, jer je čak 17 svjedoka optužbe na glavnom pretresu pod zakletvom izjavilo da su prilikom saslušanja pred organima gonjenja bili podvrgnuti ucjenjivanju, prijećeno im je krivičnim progonom, a u izgled su im stavljane i moguće osude.

  Rekao je to „Glasu Srpske“ advokat Rade Golić koji je u „predmetu Kravica“ zastupao Milenka Trifunovića.

  U pismu „Glasu Srpske“ Milenko Trifunović i druga osuđena lica u „predmetu Kravica“ koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, napisali su da je osuđujuća presuda protiv njih donesena na osnovu izjava svjedoka optužbe iznuđenih pod prijetnjama istražilaca SIPA i Tužilaštva BiH.

  Svjedoci optužbe su i sami na Sudu BiH priznali da su bili maltretirani i izmanipulisani, da su im izjave dopunjavane i prepravljane.

  Glavni protagonisti „utjerivanja lažne istine“ bili su istražilac SIPA Bajro Kulovac i tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić, te strani tužilac Kvai Hog Ip.

  – Prilikom saslušanja navedenih svjedoka viva voce pred Sudom BiH postalo je savršeno jasno pod kojim uslovima su uzimane izjave iz istrage i kakve su razlike između izjava datih organima gonjenja i iskaza istih svjedoka datih pod zakletvom u sudnici – rekao je advokat Golić.

  Dodao je da je jasno da izjave date organima gonjenja ne mogu izdržati test zakonitosti, kao jedan od postulata pravičnosti.

  – Eksplicitno se zabranjuje iznuđivanje priznanja ili kakve druge izjave od osumnjičenog, optuženog ili bilo koje druge osobe koja učestvuje u postupku – naglasio je Golić.

  Dodao je da su sve izjave svjedoka uvršćene u dokazni materijal, i pored izjašnjenja tužioca na glavnom pretresu od 21. jula 2006. godine, kada je pokušao da ozakoni navedene izjave pravdajući manipulacije „nedostacima stručnosti mladih radnika SIPA“.

  Golić kaže da je nezakonita i izjava tada osumnjičenog Petra Mitrovića što je prema mišljenju odbrane, a i stručne javnosti, takođe očigledno.

  – Interesantno je napomenuti da je odmah poslije uvrštavanja nezakonite izjave u spis izmijenjena sudska praksa Suda BiH, tako da pretresna vijeća više ne prihvataju te izjave kao zakonite dokaze u krivičnom postupku – naglasio je Golić.

  Ističe da sve to zahtijeva od njega kao branioca podnošenje argumentovanog zahtjeva za ponavljanje postupka u „slučaju Kravica“, čije finalizovanje je u toku.

  Svjedoci optužbe u „slučaju Kravica“ Ilija Nikolić, Nikola Milaković i Mirko Sekulić potvrdili su „Glasu Srpske“ ono što su rekli i u Sudu BiH. Rekli su da su bili maltretirani, izmanipulisani, te da su pod pritiskom i prijetnjama davali izjave istražiocima SIPA i Tužilaštva BiH.

  SIPA je tim povodom već sprovela istragu i podatke dostavila Tužilaštvu BiH koje je, prema saznanjima „Glasa Srpske“ pozvalo Bajru Kulovca da 11. oktobra da izjavu povodom tvrdnji svjedoka u „slučaju Kravica“.
  Svjedok Mirko Sekulić

  Jedan od svjedoka u „predmetu Kravica“ Mirko Sekulić kazao je „Glasu Srpske“ da je njegov prvi kontakt sa inspektorima SIPA i tužiocima bio vrlo neprijatan.

  – Ispitivanje je trajalo više od četiri sata i poslije postavljenog pitanja jedan od njih nije čekao da odgovorim nego je sam odgovarao, očekujući da ja to potvrdim. U jednom trenutku je skočio i unio mi se u lice, bio je sav iznerviran jer sam želio da govorim o svim detaljima, koji su bili važni za istragu, a koji se njemu nisu svidjeli – priča Sekulić.

  Kaže da je, kada su mu dali da pročita zapisnik, rekao da ima grešaka, poslije čega je taj inspektor pocijepao napisano i iz druge kancelarije donio novi zapisnik.

  – To što je otkucano u srebreničkoj kancelariji dali su mi u Sudu BiH. Rekao sam da nije tačno da sam izjavio da „znam sigurno da su momci iz moje jedinice bili tada u Kravici“ nego da sam rekao da „znam sigurno da momci iz moje jedinice nisu tada bili na prostorima Bratunca i Srebrenice“ – kaže Sekulić.

  K. Ć.
  http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Rade-Golic-advokat-Milenka-Trifunovica-Zahtjev-za-ponavljanje-sudjenja-u-slucaju-Kravica/lat/64566.html

 37. Jebem opet materesinu ovom Aci dorinu, a administratora pozivam da postavlja prave vijesti, a ne neke kretenčine poput ovog.Napiso dvije knjige o Srebrenici, negira genocid, a svi fašisti na ovom portalu likuju.Laze on njih, lazu oni sami sebe.Čitav svijet zna da ste pocinili genocid u Srebrenici, a ovaj kreten ne zna.Blago vama jest vas lahko usrecit, dovoljno je da jedan retardus podrži vaše laži i vi sretni i zadovoljni.Uostalom niste ni bitni, bitno je sta svi ostali znaju i misle o vama.

 38. bozojenjasvi. Sta drugo mozes nego psovati? Ocigledno ti ne odgovara istina, tako da postajes besan. Sta se cite fasista. Upravo zvanicna verzija o Srebrenici potice od fasista. Jedan od tih fasista ze zove Alija Izetbegovic. A zbog navodnog negiranja genocida. Kako neko moze neko nesto nepostojeci negirati? Idi znaci popi pivo i druzi se dalje sa ljudima koji vole da ih neko laze. I pusti one na miru koji otkrivaju lazi. I ne vredi da administratora pozivas da siri muslimanske lazi. Ovo je pogresno mesto za to.

 39. Не знам уопште зашто се толико трудите (Томо, Ремета, остали..) Чињеница да се балијаћи максуз региструју на Фронталу да напишу да јебу матер Дорину је довољан доказ да и најиспранији мозак у „бошњана“ ЗНА стватну истину. 😀

 40. Kako god…
  Uglavnom iz dana u dan,Muslimanima se sve vise otvaraju vrata istine.Naravno ispocetka ce biti malo bolno jer su vec 20 godina bili u mraku ali proci ce ih.
  Mnogim usijanim glavama,kao i poslusnicima unitarnog rezima u Sarajstanu,pobornicima EU-rospkih i ostalih “ropskih“integracija,pripadnicima udruzenja devijantnih seksualnih orjentacija i obozacaocima lika i djela rahmetli Alijovuglu-a ce se vlastita propaganda obiti o “vugla“.

  Sta’s…ko se dzamije laca od EU-rointegracija gine.