Албански специјалац подлегао након сукоба на Косову

Припадник специјалне јединице полиције Косова, рањен снајпером у главу у близини админстративног прелаза Брњак, умро је вечерас после 22 часа, јавила је телевизија Клан Косова. Рањени полицајац, Енвер Зумбери, пребачен је у Ургентни центар Клиничког центра Приштина око 18 часова, али због тешког стања није могао да буде оперисан. Он је умро од последица рањавања. […]

уторак, 26 јула, 2011 / 23:15

Припадник специјалне јединице полиције Косова, рањен снајпером у главу у близини админстративног прелаза Брњак, умро је вечерас после 22 часа, јавила је телевизија Клан Косова.

Рањени полицајац, Енвер Зумбери, пребачен је у Ургентни центар Клиничког центра Приштина око 18 часова, али због тешког стања није могао да буде оперисан.

Он је умро од последица рањавања.

Припадници косовске полиције покушали су у понедељак увече да преузму административне прелазе са Србијом, Брњак и Јариње, али су их локални Срби у томе спријечили.

Сукоби полиције и Срба са сјевера Косова избили су данас, а у њима је више људи повријеђено, међу којима је и косовски полицајац који је вечерас умро.

После више од 20 сати и реаговања Београда, али и међународне заједнице, на распоређивање специјалних снага Косовске полиције на административној линији – назире се крај кризе на сјеверу Косова, пошто је вечерас, у другом покушају, потврђен договор о повлачењу припадника РОСУ у Приштину.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић изјавио је данас касно поподне да је с командантом Кфора Ерхардом Билером постигнут договор о повлачењу свих припадника специјалних јединица косовске полиције са сјевера покрајине у Приштину.

Стефановић је рекао новинарима да је с командантом Кфора такође постигнут договор да сви путеви на сјеверу Косова буду деблокирани за саобраћај, да на административним пунктовима буду распоређени припадници косовске полиције српске националности и да се то распоређивање обави најкасније до сутра ујутру у осам сати.

Он је позвао Србе да на контролним тачкама у Јарињу и Брњку на којима су сада окупљени, остану и током вечери и ноћи због опреза од евентуалне злоупотребе или у случају да косовске власти не поштују одлуку.

Стефановић је позвао окупљене на мир и достојанство, апелујући да се избјегавају било какви инциденти и изгреди.

Информацију о повлачењу специјалаца косовске полиције потрврдио је и Кфор вечерас.

Званичник снага Кфора на Косову потврдио је вечерас да локална косовска полиција сада контролише прелазе на сјеверу Косова, да се "већина специјалних јединица" косовске полиције повукла са тих прелаза и да су тамо и снаге Кфора да "осигурају безбједност".

"Кфор је тамо како би осигурао безбједност, али ми не контролишемо аутомобиле или камионе", казао је радију Слободна Европа званичник Кфора који није желио да буде именован.

Он је потврдио да се већина специјалних јединица косовске полиције које су биле на прелазима на сјеверу покрајине сада већ повукла.

У међувремену је ситуација на сјеверу била прилично конфузна и нејасна.

Иако је прије подне такође саопштено да је дошло до договора, Приштина је саопштавала током дана да неће повући специјалце.

У пуцњави код Зубиног потока раније поподне рањен је најмање један косовски полицајац, када је група припадника КПС у два џипа покушала да се врати на прелаз Брњак, који су три сата раније напустили.

Дописник Радио-телевизије Косово је јавио да су у сукобу, до кога је дошло у близини административног прелаза нешто прије 15.00 часова, припадницима КПС-а у помоћ притекли припадници КФОР-а, спријечавајући ескалацију сукоба.

После њихове интервенције, припадници РОСУ су се повукли са прелаза 1 и контролу саобраћаја препустили припадницима КПС-а из Зубиног Потока, који су углавном Срби.

Јединица која је напустила прелаз је изгледа требала бити замијењена новим контингентом специјалаца од тридесетак возила.

Ове снаге приштинске власти су упутиле према Брњаку, али су их мјештани зауставили у Зубином Потоку.

Приликом сукоба са мјештанима дошло је до пуцњаве са обе стране. Према непровјереним информацијама рањено је неколико полицајаца.

Како је јавио КиМ Радио, у оружаном сукобу код прелаза Брњак повријеђено је троје Срба.

Докторка Милена Цветковић начелница у болници у Косовској Митровици изјавила је Танјугу да "нико није од јутрос примљен у болницу, нити су имали повређених".

Извештач Танјуга јавио је да је до сукоба дошло у мјесту Вараге када су у то мјесто ушла два џипа са специјалцима КПС-а из којих је отворена ватра на четири аутомобила локалних Срба паркирана на путу.

Нису јасне околности пуцњаве, а очевици и мјештани не желе да износе детаље, нити дозвољавају фотографисање.

Возила КПС су се после инцидента удаљила према јужном дијелу Митровице, ка већински албанском селу Кошутово.

На мјесту сукоба има трагова крви, а аутомобили Срба су изрешетани.

Мјештани су одбијали да контактирају са новинарима.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић казао је да је сукоб код Брњка избио након што су косовски полицајци покушали да поново преузму контролу над тим прелазом у општини Зубин Поток.

Први пут они су прелаз заузели касно синоћ, након чега су Срби узвратили блокадом пута ка прелазу.

Специјалци су се повукли око 13 сати, како тврде српски званичници, када се чинило да је договор заинтересованих страна близу.

Након инцидента, контролу над прелазом Брњак преузео је Кфор, али је косовски премијер Хашим Тачи навео да нема договора са Београдом и да ће специјалци остати на сјеверу.

На Јарињу су од прошле ноћи министар за КиМ Горан Богдановић и Стефановић у настојању да издејствују договор о повратку на пређашње стање и да спријече евентуалну ескалацију насиља.

Опречне информације кружиле су и о прелазу Јариње за које су приштинске власти тврдиле да је такође под контролом специјалаца.

Грађани Лепосавића синоћ су блокирали специјалце прије него што су заузели прелаз и поставили блокаде на путу.

Међутим, приштински медији објавили су да су специјалци на прелаз ипак довезени хеликоптерима Кфора.

Званичници из Београда негирали су те наводе и сами обишли Јариње на коме није било специјалаца.

Замјеник премијера Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најоштрије је осудио интервенцију специјалних јединица Косовске полиције у општинама Звечан и Лепосавић као "покушај насилног интегрисања севера Косова у такозвано независно Косово".

У међувремену огласио се и портпарол мисије ЕУ на Косову Николас Хотон, који је Танјугу изјавио да Еулекс ни на који начин није учествовао у припреми и извођењу акције специјалних јединица косовске полиције.

"Нисмо унапријед обавијештени, нити смо на било који начин учествовали у томе", рекао је Хотон агенцији Танјуг, и позвао све стране да се уздрже од сукоба и проблем ријеше мирним путем.

Администрација у Приштини је прије шест дана прогласила забрану увоза робе из централне Србије, а покушај запосједања два административна прелаза на сјеверу Косова и Метохије је, како наводе привремене косовске власти, мјера која за циљ има спровођење те одлуке.

Прелази Јариње и Брњак су на сјеверу Косова гдје су Срби већина становништва.

Њих су до синоћ контролисали цариници Еулекса и Срби, припадници Полиције Косова.

На тим прелазима се није примјењивала одлука Владе Косова о забрани увоза робе из Србије.

Тај ембарго уведен је јер Приштина сматра да Србија блокира увоз робе са Косова под изговором да не признаје печате косовске царине, док Београд наводи да та роба може да уђе, али под печатом УНМИК што је дефинисано и ЦЕФТА споразумом.0 КОМЕНТАРА

  1. Позлатила се рука овом снајперисти што изврну папке овом шипку.

    Овај шипак – специјалац је био зулкедин и он више неће моћи писати коментаре 🙂 Погодио га хитац у прст, док је чачкао нос, и зулке је преминуо.

  2. Drugi put sigurno neće doći u koloni policijskih auta već će početi etničko čišćenje od sjeverne Mitrovice pa gore do Leposavića.
    Zaista ne razumjem kako Vlada Srbije može da sjedi skrštenih ruku i da svoju vojsku drži u barakama dok joj maltretiraju građane na Kosovu. A po Kumanovskom sporazumu jasno piše i precizno je definisano da se određene vojne snage SRJ odnosno Srbije mogu vratiti na Kosovo. Evo, sjever, ne treba više za početak.