Албанија због суше и поскупљења струје гаси градску расвјету

Албанија је наложила свим градовима да, буде ли потребно, угасе свјетла у јавним установама и да искључе уличну расвјету због енергетске кризе коју су изазвали суша и нагли раст цијена струје.

уторак, 22 марта, 2022 / 20:45

Због несташице воде, државна електроенергетска компанија КЕСХ зауставила је у недјељу 11 од 13 турбина у хидроелектранама и присиљена је већину потражње за струјом подмиривати увозом, преноси Хина.

Хидроелектране се мјесецима муче с оскудним падавинама, а тешка ситуација прерасла је прошле године у кризу када су цијене струје упетостручене, не само у Албаији, већ и у другим европским земљама.

Руска операција у Украјини погоршала је ситуацију, па је Влада у Тирани објавила да би цијене могле порасти и до 1.000 евра по мегават-сату.

"У сљедеће двије седмице неће бити кише и ствари се само погоршавају, зато се морамо ослањати на увоз”, рекла је министарка енергетике Белинда Балуку.

Она је казала да ће од сада увоз бити већи од домаће производње, те да у овом тренутку имају само два генератора у погону на каскади ријеке Дрине.

КЕСХ је објавио да су резерве воде у његова три базена на Дрини довољне за само 315 гигават-сати, у односу на 1.230 гигават-сати у исто вријеме прошле године.

У сличној су ситуацији и мање хидроелектране у приватном власништву, које чине готово 40 посто производње.

Влада Албаније је одбила да повиси цијене струје за домаћинства и покрива трошкове увоза из државног буџета.

Влада очекује да ће ове године у покривање увоза морати уложити готово 550 милиона евра, иако неки стручњаци сматрају да би цифра могла попети и до милијарду евра.

Албанија покушава диверзификовати производњу струје издавањем дозвола вјетроелектранама и фотонапонским системима како би ријешила проблем потпуне зависности о струји из хидроелектрана.