Албанци да досоле: Дали приједлог имена за бившу Вардарску бановину

Ново име које за Бившу јуословенску републику Македонију предлаже албански политички покрет „Илирида“ је – Балканска Федеративна Република.

среда, јануар 24, 2018 / 01:37

Не мање битно је то што би њу чиниле две федералне јединице – Република Македонија и Република Илирида, што значи и држано преуређење.

„Оваквим преименовањем нестаће унутрашње поларизације и коначно ће почети жељени економски раст у цијелој земљи с нормалним животним стандардом за достојан живот“, наводи се у саопштењу албанског политичког покрета „Илирида“.

У том покрету, преносе скопски медији, вјерују да би сви грађани Македоније подржали овај приједлог и траже од релевантних међународних фактора, који имају мандат УН, да ријеше спор око назива и да се, „једном заувек стабилизије Балкан од хегемонистичких аспирација“.

Покрет Албанаца у Македонији „Илирида“, који је формиран 2004. године и раније се залагао за проглашавање федералне републике Македоније, успостављање дводомног парламента и ротирајуће предсједничко мјесто у федерацији, при чему би се на сваке двије године мијењали представници албанске и македонске нације.

Македонија већ десет година не може да уђе ни у НАТО ни у ЕУ јер Атина тражи да Македонија промијени име, сматрајући да је та одредница припада Грчкој.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *