Акта пред Европским судом правде

Европска комисија је затражила од Европског суда правде да разјасни да ли је контроверзни међународни споразум о борби против фалсификовања Акта (АЦТА), "у складу са слободом изражавања и слободом Интернета", саопштила је европска комесарка за правду и основна права Вивијан Рединг. Акта, чија је сврха заштита интелектуалне својине и борба против пиратерије, наишла је на […]

четвртак, 23 фебруара, 2012 / 16:25

Европска комисија је затражила од Европског суда правде да разјасни да ли је контроверзни међународни споразум о борби против фалсификовања Акта (АЦТА), "у складу са слободом изражавања и слободом Интернета", саопштила је европска комесарка за правду и основна права Вивијан Рединг.

Акта, чија је сврха заштита интелектуалне својине и борба против пиратерије, наишла је на жестоко противљење јавности у Европској унији због одредби које омогућују драконска кажњавања, а девет земаља чланица, укључујући Њемачку и Холандију, замрзло је ратификацију споразума или је одложило потписивање до даљњег.

Редингова је издала саопштење, како се у наслову наводи, "поводом слободе изражавања и информисања преко Интернета, покушаја да се блокирају веб сајтови, ‘законима три упозорења’ и поводом Акте".

"Слободе изражавања и информисања су за ЕУ права која су фундаментална, без обзира на технолошка средства и без обзира на границе, и уграђена су у Европску повељу о фундаменталним правима која има примат над законима ЕУ, укључујући међународне споразуме које Унија закључи", саопштила је Редингова.

Према томе, како се додаје, "Европска унија подржава слободан приступ Интернету и слободу изражавања и слободу информисања" преко њега.

Вивијан Рединг је указала да је интелектуална својина Повељом такође призната као фундаментално право, али да она "није апсолутно фундаментално право" и да би "европска политика требало да циља на уравнотежено поштовање оба та права, не доводећи у питање њихову суштину".