Ако кажете да су Пољаци убијали Јевреје, можете у ‘апс

Контроверзни пољски Закон о институту памћења народа који забранује оптуживање Пољака за злочине нацистичке Њемачке, данас је ступио на снагу.

четвртак, март 1, 2018 / 16:06

Усвајање тог закона дио је ширег напора владајућих националиста из странке Право и правда да искористе историју за одбрану части и поноса Пољске, наводи Асошиејтед прес.

Пољски званичници се годинама боре против фраза као што је „пољски логори смрти“, а које се понекад користе ван Пољске за означавање Аушвица и других концентрационих логора које су нацисти изградили и њима управљали на окупираној територији Пољске током Другог свјетског рата.

Како протоком времена рат постаје све удаљенији, неки Пољаци страхују да ће нове генерације погрешно мислити да су Пољаци били починиоци Холокауста.

Усвајање спорног закона довело је до кризе у односима Пољске и Израела, чији званичници, али и грађани који су преживјели Холокауст, страхују да је суштински циљ закона да спријечи истраживања и дебате о Пољацима који су убијали Јевреје у рату.

Представници те двије земље данас су у Јерусалиму одржали први радни састанак посвећен рјешавању спора поводом Закона о институту памћења народа.

Ипак, пошто је он већ ступио на снагу, присутан је скептицизам према могућим дометима тих разговора.Закон је подстакао тензије и између Пољске и Украјине, јер предвиђа казне за негирање злочина украјинских националиста који су током рата убили до 100.000 Пољака.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда потписао је закон који су претходно усвојила оба дома парламента, али га је послао Уставном суду на разматрање.

Пољски званичници наводе да кривичне оптужнице неће бити подизане док Уставни суд не донесе одлуку, а она се очекује за неколико недјеља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *