Ако је вјеровати Ђокићу проблеми радника Нове форме из Шамца су ријешени

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић договорио је са директором "Нове форме" из Шамца Маријаном Мишићем да се 80 радника предузећа "Будућност" врате да раде након што су остали без посла. Ђокић је рекао да га је директор "Нове форме", који је послодавац радницима "Будућности", увјерио да су му потребни радници и […]

понедељак, 17 октобра, 2011 / 16:04

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић договорио је са директором "Нове форме" из Шамца Маријаном Мишићем да се 80 радника предузећа "Будућност" врате да раде након што су остали без посла.

Ђокић је рекао да га је директор "Нове форме", који је послодавац радницима "Будућности", увјерио да су му потребни радници и да ће веома брзо разговарати са њима да се врате на посао, а затим и да буду регулисана њихова друга права.

"Влада Српске пратиће рад предузећа `Нова форма`, али и других оваквих предузећа у границама својих могућности и помагати да рјешавају проблеме. Разговараћу и са министром индустрије (енергетике и рударства Жељком Ковачевићем) да би и њега укључио у овај проблем са циљем да у будућности пронађемо рјешење да `Нова форма` да ради", каже Ђокић.

Он каже да је најважније да радници "Будућности" желе да ово предузеће ради и да они наставе да ту редовно примају плате за свој рад и истиче да Република Српска мора да гарантује спровођење закона и заштиту права сваком човјеку, уколико су она повријеђена.

Министар Ђокић је нагласио да му је драго што радници, на чији је захтјев дошао у Шамац, имају широко разумијевање и не осуђују послодавца већ покушавају да објективно опишу стање које је за њих веома тешко, али и за послодавца.

"Ово предузеће запошљава више од 300 радника и није га лако једноставним мјерама дићи на ноге и наставити да успјешно послује, али трудићемо се", поручио је Ђокић, који је данас разговорао и са начелником општине Шамац Савом Минићем и његовим замјеником Симом Зарићем.

Предсједник синдиката у "Будућности" Милан Пупчевић захвалио је министру на посјети и рекао да очекује да радници раде и имају плате, што је за њих најидеалније рјешење, док о свему осталом треба да се договоре послодавац и власти Српске.

Директор "Нове Форме" Маријан Мишић рекао је да му није било тешко да се договори са министром Ђокићем и додао да ће разговарати са радницима да се врате на посао.

Он је додао да се радницима "Будућности" дугује неколико плата које је обећао исплатити, али је додао да је проблем што је неколико њих тужило "Нову форму".

"То не иде једно с другим, јер ако је тужба, онда то суд рјешава. Разговараћу са радницима и надам се да су нам данашњи разговори посљедњи. Ко хоће радити радиће, ко неће тражиће своја права на суду", поручио је Мишић.