Ако Грчка одбаци евро увући ће Француску и Њемачку у хаос

Грчка би се у случају напуштања еврозоне нашла у незамисливом хаосу, али не би само она трпила, већ би и чланице изгубиле милијарде које су јој позајмљивале од 2010, док би највећи губитници биле двије највеће европске економије Њемачка и Француска, пише француски лист "Фигаро". Излазак Грчке из еврозоне, према процјенама "Фигароа", коштао би државе […]

среда, 16 маја, 2012 / 08:02

Грчка би се у случају напуштања еврозоне нашла у незамисливом хаосу, али не би само она трпила, већ би и чланице изгубиле милијарде које су јој позајмљивале од 2010, док би највећи губитници биле двије највеће европске економије Њемачка и Француска, пише француски лист "Фигаро".

Излазак Грчке из еврозоне, према процјенама "Фигароа", коштао би државе и институције Европске уније 302 милијарде евра, а Француску 58,5 милијарди.

Уколико би Атина напустила зону евра крајем јуна и одлучила да не врати своје дугове, француска држава би изгубила 58,5 милијарди евра, односно сваки Француз би био оштећен за 895 евра, а временом би тај дуг растао.

Губитак од 58,5 милијарди евра представља скоро три одсто вриједности укупне годишње производње у Француској.

У овај износ грчког дуга Француској урачунате су билатералне позајмице у оквиру првог плана европске помоћи од 11,4 милијарди евра између 2010. и 2011, чему треба додати учешће Француске у другом програму помоћи покренутом почетком 2012. од 15 милијарди евра.

Осим тога Грчка, Европској централној банци дугује 40 милијарди евра, а Француска би морала да поднесе терет од 8,9 милијарди евра, док би француски удио у губитку Међународног монетарног фонда (ММФ) износио 1,6 милијарди евра.

Агенција Фич је оцијенила да би Француска такође морала да рефинансира мрежу централних банки у износу од 22,2 милијарди евра.

Према процјени Њемачких писаних медија, Њемачку државу би банкрот Грчке коштао 76,6 милијарди евра.

„Одлагање грчког банкротства, било би све скупље за њене партнере. Европски фонд за финансијску стабилност треба да 2014. наплати 75,6 милијарди евра грчког дуга, а ММФ 28,2 милијарде евра", сматрају аналитичари швајцарске кредитне банке.

Уколико Грчка остане у зони евра, истичу они, почеће да исплаћује дугове повјериоцима од 2020. и то на период од 20 и 30 година”.