Ако буде ведрине, ове седмице ћемо видјети Меркур

Уколико небо буде ведро, Меркур ће се у сjеверној хемисфери видjети без проблема, као веома сјајна "звијезда". Планета Меркур једна је од пет најсјајнијих у Сунчевом систему које је најтеже видјети голим оком, преноси сајт НАСА. Током године, међутим, постоје периоди када ју је изненађујуће лако видјети. Меркур често зову "доња планета", јер је његова […]

понедељак, 20 фебруара, 2012 / 14:56

Уколико небо буде ведро, Меркур ће се у сjеверној хемисфери видjети без проблема, као веома сјајна "звијезда".

Планета Меркур једна је од пет најсјајнијих у Сунчевом систему које је најтеже видјети голим оком, преноси сајт НАСА.

Током године, међутим, постоје периоди када ју је изненађујуће лако видјети.

Меркур често зову "доња планета", јер је његова орбита ближа Сунцу него Земљина, а увијек се појављује у истом правцу као и Сунце, па га је мало њих видјело голим оком.

Ипак, није баш тако тешко уочити га на ведром небу, само треба знати гдје гледати.

Прилика да се најмања планета Соларног система види голим оком указаће се у периоду од 22. фебруара до 12. марта, поред Венере и Јупитера.

Прво треба имати у виду да, када испружите руку (у овом случају ка западу), песница има око 10 степени у ширини, па може да послужи као параметар за процјену степена било хоризонтално било вертикално.

Око пола сата након заласка Сунца 22. фебруара, када је прва прилика да се види Меркур, погледајте око 10 степени улијево од правца запад (270°) и шест степени изнад хоризонта и видјећете Меркур и Мјесец. Наравно, поглед ће бити још бољи ако имате двоглед.
Уколико небо буде ведро, Меркур ће се видјети без проблема.

Меркур ће на најисточнију тачку доћи 5. марта, када ће бити 18 степени источно од Сунца. Ово ће бити најбоље приказивање Меркура на истоку у 2012. години