Акције рафинерије: Историјски пад, па драстични пораст!

Тржишна вриједност Рафинерије нафте Брод за нешто мање од мјесец дана повећана је дупло. Портал „Капитал“ је објавио да је у само једном дану купац уложио 143 марке, чиме је цијена акција порасла за чак 77 одсто.

недеља, 24 децембра, 2017 / 11:55

Економисти упозоравају да је у питању или спекулација, или интересовање инвеститора због бољег пословања Рафинерије, што је мање вјероватно.

БН телевизија је половином прошлог мјесеца објавила да је тржишна вриједност бродске рафинерије била око 1,5 милиона марка. Међутим, почетком овог мјесеца вриједност акција на Бањалучкој берзи достигла је 2,3 милиона марака. Повећање је 69 одсто.

“Трговање на бањалучкој берзи често је ризично и скокови који су се десили када је у питању рафинерија јесу невероватни, али су скокови са становишта нереалне вриједности ипак могући. Осим тога што је вриједност акција на историјском минимуму, на историјском максимуму је акумулирани губитак”, рекао је посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић.

Није немогуће, али тренутно није ни реално. Тако изненадни пораст цијене акција тумаче економисти. Упозоравају да нагли скок може значити и нагли пад. И прије неколико година у вријеме велике трговине и раста акција, многи су изгубилии позамашне суме. Највише испаштају акционари, јер је Рафинерија доведена на вриједност трећине обичне бензинске станице.

Рафинерија нафте Брод ове године наставила је да финансијски тоне. У првих шест мјесеци минус је око 7,5 милиона марака. Акумулирани губитак је достигао готово 600 милиона.

Рафинерија је у овој години наставила и да смањује број радника. Осим тога, порески инспектори су прије неколико мјесеци завршили истрагу у нафтном сектору. Утврђено је да су постојале трансферне цијене у Рафинерији нафте Брод, Рафинерији уља Модрича, Нестро петролу и Оптима групи. Међутим, пореска рјешења нико није озбиљно схватао, јер су била згужвана након жалби које су фирме подносиле Министарству финанисија. Од 2005. до 2010. године утврђена је утаја пореза тешка 11 милиона марака.

Поред утврђене штете коју повезана лица наносе трансферним цијенама, у ревизорском извјештају наведено је да Рафинерији дугују око 33 милиона марака, што је за пет милиона више него 2015. Највише дугује ’’Оптима група’’. Дуг према Рафинијеру Модрича износи 25 милиона марака. „Оптима група“ Бања Лука, која је у власништву руског „Њефтегазинкора“, завршила је прошлу годину са губитком од 228 милиона марака, што је за 91 милион више него годину раније.Коментариши