Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини

Акције кинеског технолошког дива Алибабе порасле су за шест одсто на трговању у САД прије званичног отварања Вол Стрита, након што су кинески регулатори изрекли компанији новчану казну од 18,23 милијарде јуана (2,8 милијарди долара) као резултат антимонополске истраге.

понедељак, 12 априла, 2021 / 17:22

Алибабине акције које котирају на берзи у Хонг Конгу завршиле су данашње трговање на том тржишту с добитком од 6,5 одсто, преноси ЦНБЦ.

Кинески регулатори су у децембру покренули антимонополску истрагу против Алибабе, с фокусом на праксу којом су трговци били условљавани да своје производе нуде само на једној од постојеће двије платформе за е-трговину у земљи, а не на обје.

Кинеска државна управа за тржишну регулативу (САМР) саопштила је у суботу да ова пракса гуши конкуренцију на кинеском малопродајном тржишту те да "нарушава пословање трговаца на платформама за е-трговину и легитимна права и интересе потрошача”.

Генерални директор Алибабе Данијел Џанг изјавио је да не очекује материјални утицај на компанију од промјене аранжмана о ексклузивности.

Додао је такође да ће Алибаба увести нове мјере како би смањио баријере и трошкове предузећа и трговаца за улазак на њихову продајну платформу. Компанија поред тога планира да настави ширење на мање кинеске градове и рурална подручја, навео је Џанг.

Кинеске технолошке фирме, углавном ослобођење разних оптерећења, израсле су у гиганте, а Пекинг све више забрињава снага тих компанија, додаје америчка тв станица.

Извор: Танјуг