Aкадемик Кузмановић обећава да ћемо ускоро видјети први том Енциклопедије

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић најавио је данас за Срну да ће за десетак дана бити одштампан први том Енциклопедије Републике Српске, што је пројекат значајан за Српску.

понедељак, септембар 18, 2017 / 13:42

“Очекујемо да ће за неких 10 дана штампање бити завршено и да ће први том Енциклопедије бити јавно представљен. Тим поводом намјеравамо да одржимо јавну презентацију и конференцију за новинаре, а Енциклопедија ће бити изложена и 23. октобра на Међународном сајму књига у Београду”, рекао је Кузмановић.

Он је навео да је ријеч о једном од најзначајнијих републичких пројеката и напоменуо да је то публикација која треба да покаже економске, културне, политичке, историјске и друге карактеристике Републике Српске.

“Енциклопедија обрађује свако мјесто и насеље у Српској. Укупно ће бити обрађено 2.600 насељених мјеста, чиме установљавамо грунт и власништво Републике, односно шта и гдје имамо”, истакао је Кузмановић.

Он је рекао да је рад на Енциклопедији сложен, те да је до сада обрађено 11.000 одредница.

“Први том ће обухватити 1.500 одредница пореданих азбучно, од којих је 1.307 главних. У њима су и подаци о истакнутим личностима, положају науке, образовању, вјерским објектима, насељеним мјестима… Први том ће имати 800 страница формата А4, тврди повез. Енциклопедија ће сигурно бити капитално дјело за Српску”, изјавио је Кузмановић, који је предсједник Уређивачког одбора за израду Енциклопедије.

Он је додао да се штампа 2.000 примјерака првог тома, а добиће их, између осталог, општине и градови.

“Уређивачки одбор ће одлучити колико ће први том коштати и коме ће бити поклањан, а коме продаван. Новцем од продаје планирамо да финансирамо издавање и штампање наредног тома”, рекао је Кузмановић.

Он је додао да се Енциклопедија штампа на ћирилици и да ће књига бити опремњена луксузно, те илустрована бројним фотографијама и географским картама.

Кузмановић је напоменуо да је Народна скупштина задужила Академију наука и умјетности Републике Српске да изради четири тома Енциклопедије, а да израду публикације годишње финансира Влада Српске.

Израда ове четверотомне енциклопедије почела је 2007. године, а публикација је замишљена као општа енциклопедија о прошлости и садашњости Српске.

Уређивачки одбор Енциклопедије Српске именовала је Влада Српске на приједлог Академије наука и умјетности Републике Српске, а средства за израду је обезбиједило Министарство науке и технологије Републике Српске и Министарство просвјете и културе.

Уређивачки одбор чини 28 стручних редакција, више од 150 научних радника из Републике Српске и шире, те стручне редакције организоване на нивоима градова и општина Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *