Ајша Гадафи: Гдје су цивили које Запад штити?

Захтjев Запада да либијски лидер Моамер Гадафи поднесе оставку "увреда је за све Либијце", изјавила је данас његова ћерка Ајша, пошто су га свjетски лидер поново позвали да напусти власт. "Говорити о Гадафијевој оставци је понижење за све Либијце јер Гадафи није у Либији него у срцу свих Либијаца", изјавила је Ајша у резиденцији либијског […]

петак, 15 априла, 2011 / 22:30

Захтjев Запада да либијски лидер Моамер Гадафи поднесе оставку "увреда је за све Либијце", изјавила је данас његова ћерка Ајша, пошто су га свjетски лидер поново позвали да напусти власт.

"Говорити о Гадафијевој оставци је понижење за све Либијце јер Гадафи није у Либији него у срцу свих Либијаца", изјавила је Ајша у резиденцији либијског лидера у Триполију, обраћајући се младим присталицама којих је било неколико стотина.

"Желите да убијете мог оца, претварајући се да штите цивиле. Где су ти цивили? Јесу ли то људи који носе митраљезе, гранате, ручне бомбе?", упитала је Ајша, говорећи о ваздушним нападима западне коалиције.

Велика Британија, Француска и САД саопштиле су јуче да је будућност Либије са Гадафијем незамислива и да би представљала "неоправдану издају" остатка света.

Ајша је подсjетила да је у ваздушном нападу Италије 1911. године убијен њен деда, а да сада покушавају да убију и њеног оца, пренео је Ројтерс.

Данашњим окупљањем испред резиденције обележена је 25. годишњица америчког бомбардовања великог комплекса, где се налазе и војне касарне.

Тадашњи председник САД Роналд Реган тада је изјавио је да су ти напади изведени у знак одмазде због умијешаности Либије у бомбашки напад на берлински ноћни клуб.

У ракетним нападима на Мисрату погинуло осам особа

Либијске државне снаге испалиле су јутрос више ракета на град Мисрату усмртивши најмање осам људи, изјавио је неименовани локални љекар телевизији "Ал Џазира", док се Француска и Велика Британија залажу за проширење мета напада.

У нападима је повријеђено седам особа, међу којима су дјеца и старији људи, рекао је доктор. Према тврдњама становника, на град је испаљено око 120 ракета.

Француски министар одбаране Жерар Лонге изјавио је данас да би Париз и Лонднон радије да прошире мете ваздушних напада на логистичке и центре одлучивања војске либијског лидера Моамера Гадафија него да почну наоружавање либијских побуњеника.

Лонге је истакао да је циљ неутрализовати Гадафијеве снаге, како не би морали да наоружавају побуњенике и како би избјегли грађански рат.

Француски министар је рекао да разумије да је за САД тешко да се више укључи у операције у Либији, имајући у виду њено ангажовање у Ираку и Авганистану и поново нагласио важност политичког рјешења кризе.