Aхтисари: Нисам ја крив што су Срби изгубили Косово

Бивши специјални изасланик генералног секретара УН у преговорима о будућем статусу Косова Марти Ахтисари изјавио је да не осјећа кривицу према правима Београда и да његов план није крив што је Србија изгубила право да управља Косовом. "Не осјећам никакву кривицу. Зашто бих? Питање вам је попут – да ли Русија треба да има утицај […]

недеља, 16 септембра, 2012 / 15:30

Бивши специјални изасланик генералног секретара УН у преговорима о будућем статусу Косова Марти Ахтисари изјавио је да не осјећа кривицу према правима Београда и да његов план није крив што је Србија изгубила право да управља Косовом.

"Не осјећам никакву кривицу. Зашто бих? Питање вам је попут – да ли Русија треба да има утицај у Финској? Не. Обје земље су независне и тако међусобно треба да се односе. Не треба заборавити историју, шта се догађало на Балкану. И када су се одређене ствари догодиле, Србија је изгубила право да управља Косовом. То је јасно речено, и мој план је јасан око тога", објаснио је Ахтисари у интервјуу франкфуртским "Вијестима".

Ахтисари је истакао да је са његовим планом све у реду, и да су сви знали шта ће понудити већ почетком 2006. године.

"Након састанка у Лондону 31. јануара 2006. замолио сам чланице Контакт групе да прослиједе приватне поруке Београду, Приштини и косовским Србима. Прва тачка тих осам приватних порука је била веома јасна: У свјетлу онога што се догодило на Косову, због акција Србије, повратак Косова унутар Србије није одржива опција", навео је Ахтисари.

Према његовим ријечима, то су сви знали, и зато су преговори били на неки начин академски, јер Србија није жељела да сарађује.

"Али, порука је била јасна, и драго ми је да сам направио план који је све на свијету подсјетио да ако се одређене лоше ствари догоде, они који су на власти ће изгубити право да управљају", присјећа се Ахтисари.

Он је казао да је увијек сматрао да је погоршање односа Америке и Русије довело до тога да Русија блокира процес у Савјету безбједности УН, тако да то нема пуно везе са Косовом, већ са билатерарним односима ове двије државе.

"Током преговора док је план прављен није било никакве сарадње са Србијом, српским професионалцима је било запрећено да ће изгубити своје послове, уколико буду сарађивали. Колеге и ја смо жељели да имамо најбољу могућу заштиту мањина, нарочито за српску заједницу, и не вјерујем да ћете наћи боље механизме заштите од оних у плану. Није кривица плана, већ ставови људи", нагласио је Ахтисари, додајући да сви морају да се мијењају, и не само политичари на ове стране.

За то је, према његовим ријечима, потребно вријеме и то ће бити "дугогодишње вјежбање".

Када је ријеч о дијалогу Београд и Приштине, Ахтисари је поручио да "умјесто да говоре да ће преговарати требало би најприје да спроведу оно што је договорено".

"Ниједна земља у овом дијелу свијета не може да помисли да ће ући у Европску унију уколико има унутрашње или проблеме са комшијама. То је порука отрежњења за све, ако желе да се придруже. Заиста, не могу да замислим ЕУ, без обзира на то да ли је ријеч о западном Балкану или не, да узме икога као чланицу, ако та земља нема мир са комшијама", рекао је Ахтисари.

Што се сјевера Косова тиче, Ахтисари наглашава да није за почињање било каквих нових преговора, јер су границе такве какве јесу.

Међутим, указао је да треба да се примјени оно што план каже, а види на већински српским општинама јужно од Ибра да добро функционише.0 КОМЕНТАРА

  1. Умјесто коментара изјаве дотичне особе са слике,

    ја се одлучујуем да похвалим фотографију дана.

    Примјећујем да је снимљена у завршној фази дводневног процеса, иначе познату под називом „ајвар у теглама ставити врелу рерну да се запече“.

    Такође примјећујем да је ајвар са фотографије направљен са патилиџаном. Ја ајвар правим по рецепту јужне пруге, дакле само од црвених паприка.

    Похвале вриједној домаћици!