Aхметовић: Сачињавамо индекс потенцијалних терориста

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић најавио је да ће ускоро бити сачињен "јединствени индекс лица" која се доводе у везу са тероризмом, што ће омогућити предузимање бољих и ефикаснијих мјера у борби против тероризма. "Ја сам реактивирао Ударну групу за борбу против тероризма, која је формирана још у вријеме бившег предсједавајућег Савјета министара БиХ Аднана […]

среда, 2 новембра, 2011 / 12:54

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић најавио је да ће ускоро бити сачињен "јединствени индекс лица" која се доводе у везу са тероризмом, што ће омогућити предузимање бољих и ефикаснијих мјера у борби против тероризма.

"Ја сам реактивирао Ударну групу за борбу против тероризма, која је формирана још у вријеме бившег предсједавајућег Савјета министара БиХ Аднана Терзића. Све уочене пропусте код ове групе смо замијенили, формирали смо Оперативни центар у СИПА од свих полиција које врше анализу свих спискова која постоје о евентуалној опасности од појединаца, када је у питању тероризам", рекао је Ахметовић новинарима у Сарајеву.

Ахметовић је одбацио сваку алузију да неко штити и пружа подршку вехабијама из Горње Маоче, додајући да "као министар никада и ни од кога није имао било какву политичку опструкцију у свом раду".

"Мислим да тероризам не треба подводити под политику, треба пустити професионалцима да раде свој посао јер је то најбољи начин борбе против тероризма. Ако то претворимо у неки политички обрачун, онда ћемо смањити простор професији да се тим бави", навео је Ахметовић.

Ахметовић је потврдио да ће поново покренути иницијативу за доношење новог закона о кривичном поступку како би кривична дјела тероризма била дефинисана и имала систем руковођења и командовања "са нивоа БиХ до задњег полицајца". Он сматра да је то једини начин да полиција буде још ефикаснија.

"Ја сам послије Бугојна предлагао да БиХ има закон за борбу у превенцији против тероризма али, нажалост, нисам добио подршку из Бањалуке. Ово питање покушали смо ријешити кроз кривични поступак, али ми у БиХ имамо наметнути Закон о кривичном поступку, који прво треба усвојити, да би га могли мијењати. Ја ћу поново радити на томе да се направи овакав закон", изјавио је Ахметовић.

Он сматра да се законом мора уоквирити систем руковођења и командовања за кривична дјела тероризма, додајући да сада понекад постоји проблем надлежности у овом случају.

Ахметовић тврди да припадници полицијских агенција нису имали пропусте током акције спроведене након терористичког напада вехабије Мевлида Јашаревића на америчку Амбасаду у Сарајеву и наводи да би независни аналитичари из области безбједности требало да направе анализу о тим дешавањима и евентуалним пропустима.