Агресиван позив да се Французи у Женеви линчују

Држављани Француске који прелазе швајцарску границу и раде у Женеви постали су мета агресивне антимигрантске кампање у којој се позива на паљење њихових домова и аутомобила. Око 90.000 странаца, углавном Француза, прелазе границу јер им је радно мјесто у Женеви, што је изазвало тензије у швајцарском региону са највишом стопом незапослености у Швајцарској – 5,3 […]

недеља, април 29, 2012 / 20:34

Држављани Француске који прелазе швајцарску границу и раде у Женеви постали су мета агресивне антимигрантске кампање у којој се позива на паљење њихових домова и аутомобила.

Око 90.000 странаца, углавном Француза, прелазе границу јер им је радно мјесто у Женеви, што је изазвало тензије у швајцарском региону са највишом стопом незапослености у Швајцарској – 5,3 одсто у марту у поређењу са државним просјеком од 3,2 одсто.

На памфлету који је овог мјесеца дијељен испред Универзитетске болнице у Женеви позива се на елиминацију “овог граничног олоша”.

“Они су свуда. Њихов број премашује квоту која се може толерисати, са њиховом ароганцијом, загађењем, презиром, безобразлуком и привилегијама”, пише на летку.

У тексту се додаје да је “објављен тотални рат”. “Палите им куће и аутомобиле. Гранични радници – одлазите”, додаје се у поруци.

Локална Социјалистичка партија изразила је узнемирење поводом насилничког и националистичког садржаја летка. Болница је саопштила да планира подношење тужбе против анонимног аутора овог памфлета, пренио је АФП.

Синдикат који представља запослене у болници подржао је политику запошљавања радника који живе са друге стране границе, уз напомену да систем образовања у Женеви не може да осигура довољан број медицинских сестара.

Међу 10.172 запослених у овој здравственој установи, 48 одсто су Швајцарци, а 34 одсто Французи, показују подаци из 2011. године.

Међу медицинским сестарма и болничарима је 56 одсто Француза, али је међу докторима 66 одсто Швајцараца и само 11 одсто Француза. У руководству болнице 72 одсто званичника су Швајцарци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *