Агресија на Сирију поновљена са преко 100 ракета

Са америчких бродова у Црвеном мору, уз тактичку ваздухопловну подршку из Медитерана, те са бомбардера Роквел Б-1 из од САД окупираног дијела Сирије у области Ал Танф, поново је на основу медијских навода прекршена Повеља УН.

субота, 14 априла, 2018 / 04:17

Руски војни званичници су изјавили да напади нису изведени са мјеста која су под заштитом руске ПВО, која прије свега штити руске војне базе и људство на терену. Руси нису реаговали, али наводе да су многе од ракета успјешно оборене од стране ПВО Сиријске Арапске Армије.

Пентагон је саопштио да су мете Дамаск и двије локације у близини Хомса.

Из руског Министарства одбране су саопштили: "САД, Велика Британија и Француска испалиле су са мора више од 100 крстарећих и ракета ваздух-земља на сиријске војне и цивилне циљеве".

Трамп: Наредио сам да напади почну

Раније јутрос, агенције су пренијеле како су САД, Француска и Велика Британија спровеле нападе на неколико локација у Сирији послије недавног наводног напада у Думи за који западне земље тврде да су сиријске снаге користиле хемијско оружје.

"Наредио сам оружаним снагама САД да почну прецизне нападе на мете повезане са арсеналом хемијског наоружања сиријског диктатора Башара ел Асада", рекао је предсједник САД Доналд Трамп обраћајући се нацији.

Трамп је рекао да су напади покренути у сарадњи са Великом Британијом и Француском као "снажно средство одвраћања од производње, ширења и употребе хемијског оружја".

"Заједнички одговор САД, Британије и Француске на злочине укључује све инструменте наше националне моћи: војну, економску и дипломатску", казао је амерички предсједник и навео да ће војна акција трајати све до тренутака када "сиријски режим престане да користи хемијско оружје".

Русија: Напад неће проћи без посљедица

Трамп је поновио да је у сиријском граду Думи извршен напад хемијским оружјем и критиковао је Русију и Иран због подршке сиријском режиму и предсједнику Башару ал Асаду.

Амерички разарач "Винстон Черчил", који може да носи до 90 ракета "томахавк", ушао је ноћас у Медитеран, што је његова зона операција.

Стејт Департмент је ноћас саопштио (као и у случају Косова и Метохије, Ирака, Авганистана, Либије, Јемена…) да САД имају доказ "веома високог нивоа увјерљивости" да је сиријска влада извела недавни хемијски напад у Думи, али још увијек ради на идентификовању мјешавине хемикалија које су употријебљене у нападу.

Са друге стране, Руси тврде да доказа о хемијском нападу нема. Руски амбасадор у САД поручио је да напад неће остати без посљедица.

"Руски системи за одбрану ваздушне одбране на територији Сирије нијесу кориштени да би се супротставили ракетним нападима Сједињених Америчких Држава, Француске и Велике Британије" саопштило је министарство, јавиле су руске агенције.

Сиријске власти наводе да напад представља кршење међународног права, а Антонио Гутиерес је послушнички сугерисао агресорима да "морају дослиједно поштовати Повељу Уједињених народа". У тој повељи, ово се третира као агресија.