Aгенција за банкарство: Просјечна задуженост 1.473 КМ

Укупна кредитна задуженост грађана у Републици Српској на крају трећег тромјесечја ове године износила је 2,11 милијарди марака или 1.473 КМ по становнику, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС. Кредитна задуженост по становнику на крају првог полугодишта ове године износила је 1.460 КМ, а на крају прошле године 1,407 КМ. Укупни кредити грађанима […]

четвртак, 8 децембра, 2011 / 09:50

Укупна кредитна задуженост грађана у Републици Српској на крају трећег тромјесечја ове године износила је 2,11 милијарди марака или 1.473 КМ по становнику, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС.

Кредитна задуженост по становнику на крају првог полугодишта ове године износила је 1.460 КМ, а на крају прошле године 1,407 КМ.

Укупни кредити грађанима на крају трећег тромјесјечја износили су 2,15 милијарди КМ и већи су за четири одсто од стања на крају прошле године.

Од укупног износа кредита грађанима банке РС пласирале су 1,6 милијарди КМ, док су пословне јединице банака, чије је сједиште у Федерацији БиХ, пласирале становништву 503,2 милиона КМ.

Кредитна активност банака у овој години нешто је интензивнија и на крају трећег тромјесјечја бруто кредити су већи за шест одсто у односу на почетак године, а финансирани су углавном из текућих отплата кредита, кредитних извора средстава од Инвестиционо-развоје банке РС, те из раста депозита.

Према секторској структури кредита, задржано је највеће учешће кредита приватним предузећима и друштвима од 49 одсто, те кредита грађанима са учешћем од 39 одсто.

На кредите Влади РС и безусловне гаранције Владе односи се 136,8 милиона КМ или 23 одсто од основног капитала на нивоу банкарског сектора, док су 196,4 милиона КМ потраживања од општина.

Кредитна активност банака у току девет мјесеци ове године била је усмјерена на кредитирање реалног сектора, и то првенствено краткорочно, док је раст дугорочних кредита више посљедица репрограмирања кредита у реалном сектору, него оживљавања инвестиционих активности у Српској.Оставите одговор