Агенција за банкарство: Привремена управа у Балкан инвестмент банци

Агенција за банкарство Републике Српске увела је привремену управу у Балкан Инвестмент банку Бањалука, суспендовала директора Едвинаса Навицкаса и за привременог стечајној управника именовала Дејана Радмановића, потврђено је данас у Агенцији за банкарство. У писаном одговору Агенција истиче да је Балкан Инвестмент банка ликвидна и солвентна, а привремена управа уведена да би се заштити интереси […]

петак, 12 јула, 2013 / 13:28

Агенција за банкарство Републике Српске увела је привремену управу у Балкан Инвестмент банку Бањалука, суспендовала директора Едвинаса Навицкаса и за привременог стечајној управника именовала Дејана Радмановића, потврђено је данас у Агенцији за банкарство.

У писаном одговору Агенција истиче да је Балкан Инвестмент банка ликвидна и солвентна, а привремена управа уведена да би се заштити интереси акционара и депозитара банке, а након што је извршена докапитализација од стране Инвестиционо развојне банке РС (24 милиона КМ) и Гарантног фонда РС (6 милиона КМ).

“Да би заштитила интересе акционара и депозитара Банке, јер је по садашњим прописима потребно 45 дана до именовања нових органа Банке, Агенција за банкарство Републике Српске је донијела рјешење и суспендовала Едвинаса Навицкаса са дужности директора Банке, а на основу члана 72. Закона о банкама Републике Српске именовала Дејана Радмановића за привременог управника Банке, који ће у законском року сазвати скупштину, те провести поступак избора Надзорног одбора и именовање Управе Банке”, наводи се у одговору Агенције за банкарство.

Република Српска је постала власник 99,95% акција Балкан Инвестмент Банк а.д. Бања Лука, јер је у завршен поступак докапитализације Банке уплатом акционарског капитала.

Агенција истиче да је банка ликвидна и солвентна, нема блокаде депозита и у свим сегментима нормално послује.

Како КАПИТАЛ сазнаје да је привремена управа у Балкан банку уведена само зато јер је то била једина законска могућност да се сазове скупштина акционара која ће усвојити докапитализацију и изабрати нову управу.