Афера у врху МУП РС, махинације са имовином

Специјално тужилаштво Републике Српске води истрагу против шефице подручне јединице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Гацку Зоре Бјелогрлић због сумње да је злоупотријебила службени положај. Специјално тужилаштво сумњичи Бјелогрлићеву да је искористила свој положај да омогући да непокретности предузећа “Планинско Добро” из Гацка заврше у власништву Јована Говедарице из Гацка, сазнаје пословни […]

четвртак, фебруар 12, 2015 / 15:55

Специјално тужилаштво Републике Српске води истрагу против шефице подручне јединице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Гацку Зоре Бјелогрлић због сумње да је злоупотријебила службени положај.

Специјално тужилаштво сумњичи Бјелогрлићеву да је искористила свој положај да омогући да непокретности предузећа “Планинско Добро” из Гацка заврше у власништву Јована Говедарице из Гацка, сазнаје пословни портал Капитал.

„У току истраге прикупљени су докази да је Зора Бјелогрлић у својству шефа подручне јединице РУГИПП-а у Гацку у намјери да другоме прибави имовинску корист искористила службени положај и прекорачила границе свог овлашћења, тако што је, рјешавајући у поступку споразумног одређивања накнаде за експроприсане непокретности донијела рјешење којим се непокретности „Планинског добра“ Гацко уписују у нови земљишно-књижни уложак као својина РС, а како би омогућила да се исте непокретности у поступку експропријације дају Говедарица Јовану из Гацка, као накнада за експропријацију његових непокретности“, наводи се у Допису из Специјалног тужилаштва РС.

Имовина завршила код начелниковог оца

Међутим, Зора Бјелогрлић би могла да испадне жртвено јагње, јер је у цијелој причи најинтересантније то да је Јован Говедарица отац начелника Јединице за сузбијање привредног криминалитета, финансијске истраге и сузбијање прања новца МУП-а РС Милимира Говедарице који је водио финансијску истрагу о пословању предузећа „Планинско добро“ из Гацког.

Чињеница да су некретнине, односно неколико десетина хектара земљишта у власништву предузећа о чијем пословању је Милимир Говедарица водио истрагу на крају завршиле у власништву његовог оца и још неких чланова његове породице дају довољно разлога за оправдану сумњу да је искористио свој утицај и најблаже речене, учествовао у подстрекавању Бјелогрлићеве да почини кривично дјело за које је сумњичи Специјално тужилаштво РС.

Према сазнањима пословног портала ЦАПИТАЛ.ба, све је почело тако што је Говедарица током истраге прво затражио блокаду имовине Милана и Боже Вученовића који су већински власници предузећа “Планинско добро” и “Угоститељство и туризам” да би касније тражио деблокаду дијела њихове имовине, односно укидање привремене мјере забране отуђења и располагања над дијелом имовине у власништву Вученовића, конкретно непокретности које су у земљишно-књижном улошку биле уписане на „Планинско добро“.

Милимир Говедарица је Специјално тужилаштво РС обавијестио да током истраге коју је водио није утврђено да је имовина чију деблокаду тражи, стечена кривичним дјелом, на основу чега је специјални тужилац Слободан Ћелић предложио Основном суду у Требињу да укине забрану располагања над дијелом имовине, што је суд и учинио.

Таква одлука суда је правно веома сумњива, јер готово да нема забиљежених случајева да се привремена мјера забране отуђења или располагања скида са само једног дијела имовине која је блокирана због сумње да је стечена кривичним дјелом.

Ипак, у цијелом случају је најзанимљивија улога Милимира Говедарице, односно чињеница да је дио управо те имовине чију деблокаду је он тражио каснијим правним радњама завршила у власништву његовог оца Јована.

Милимир Говедарица данас није одговарао на позиве новинара.0 КОМЕНТАРА

 1. i policajci,i tuzioci su ljudi od krvi i mesa.

  to znaci da su skloni svim mogucim prevarama i zloupotrebama,radi dobiti para,i zbog toga ne prezaju ni od cega.

  ovo je samo jedan od drasticnih slucajeva lopova u uniformi policije.
  toga ima u svim opstinama.

  nije kriv samo ovaj inspektor.

  kriva je policija,kao institucija.

  ko je ovog inspektora primio u policiju.
  ko mu je pšrovjeravao cestitost i postenje.
  ko mu je bio mentor,i stela kod zaposljavanja.

  ko ga je ocjenjivao za protekli rad.

  lopov se ne postaje preko noci,ili od ponedeljka.

  lopov se radja,i samo ceka priliku za kradju i zaradu.

  mora da je bio los ucenik,i da je krao u djetinjstvu.
  mora da je u bliskoj familiji imao lopove,pa primio gen od roditelja i djedova.

  ovo je velika sramota za policiju.

  i nije on jedini.

  podledajte afere u zadnjih 20 godina.

  u skoro svim aferama su direktni saucesnici ili organizatori sadasnji ili bivsi policajci.

  znaci da su zadnjih 20 godina,u ratu i miru,filteri pri zaposljavanju policajaca,skroz losi i zakazali su.

  policajac moze biti svako, i los djak, i sa koeficijentom inteligencije kao kod pretis lonca.

  u policiji je kod testiranja jedna od glavnih karakteristika ,fizicka sprema i ko brze trci na 100 metara,ko da ce trcati za kriminalcima,koji koriste sofisticirane tehnologije i automobile za sve vrste kradja,a ne fizicku snagu.

  i moj prijatelj james bond nije trcao,nego ganjao zene i velike igrace,uz pomoc mozga i tehnologije,a ne uz pomoc bicepsa.

 2. Da je samo afera u vrhu MUP-a, mogli bismo od srece da zapjevamo. Jedna kao nijedna.I da smo takve srece da su samo dvije, ni to nije problem, dvije kao jedna, jedna kao nijedna…

  Ali nema institucije koja nije natrpana aferama, i to u vrhovima njihovim.

  Skupstina, papak afere, ministarstva vrve od afera, sudstvo, tuzilastvo bankarstvo, obrazovanje, zdravzstvo, …jadjena nam majka.
  Ima li ista da nema afercina, ili da je siromasno sa njima?

  Nazalost, neeeeema…

  Cijela nasa helikopterska Srpska je afera.

Оставите одговор