Аеродром у Требињу

У условима када је народ у Републици Српској презасићен разним врстама обећања и несусвислих прича о бољој будућности, подгрeвала се, и још се подгрева прича о изградњи аеродрома у Требињу, као кључног објекта за даљи развој херцеговачке регије. Пише: Гостимир Поповић И да све није морбидно и жалосно, било би заиста смешно, али шта је […]

уторак, 27 децембра, 2011 / 11:34

У условима када је народ у Републици Српској презасићен разним врстама обећања и несусвислих прича о бољој будућности, подгрeвала се, и још се подгрева прича о изградњи аеродрома у Требињу, као кључног објекта за даљи развој херцеговачке регије.

Пише: Гостимир Поповић

И да све није морбидно и жалосно, било би заиста смешно, али шта је ту је. На причу су се примили, или у њој активно учествовали председници, министри, директори, владике и ко зна још ко, тако да је свако реално упозорење могло да се подведе под опструкцију виталних интереса, али кога?

Цела прича о овој инвестицији нема ни једну комерцијалну али ни другу подлогу. Регион чији је капацитет пар стотина путника годишње и у чијем непосредном окружењу се већ налазе и функционишу два међународна аеродрома једноставно нема никакве потребе ни да размишља а камоли да улази у некакве аранжмане оваквих облика.

Врло је симптоматично да у овој причи није било и нема ни једног, буквално, ни једног човека са ваздухопловним педигреом који би реално сагледао ситуацију и једноставно дао потребне, и реалне, параметре за функционисање оваквог објекта саобраћајне инфраструктуре.

Појавила се и прича о појединим, назови патриотама, које ће ‘ладно да уложе милионе евра у овај пројекат а то се може само класификовати као тежња за прањем новца. Комерцијалне и пословне основе за развој ваздушног саобраћаја једноставно нема.

Уместо да се развија сопствени авио превозник на постојећем аеродрому Бања Лука, јавности се продаје рог под свећу о неком аеродрому код Требиња.

Како је у Републици Српској све могуће, могуће је да све ово и потраје али ћемо за неколико година имати само још један у бескрајном низу – ”споменик људској глупости” .0 КОМЕНТАРА

 1. Увек је и била прича да ће се градити ако буде било економске исплативости.Собзиром да један има у Дубровнику и Сарајеву,није било реалне потребе.

  Занима ме како би дежурни пљувачи реаговали да је овај то направио и потрошио те силне милионе,а да аеродром не буде ликвидан.

 2. Постоји опција да Дубровник смањује број летова, јер ако имате стално авионе који надлијећу онда не можете имати 5 звјездица. Пошто је већи приход од туриста, логично је да ће пребацити дио путника на околину. Питање је само да ли нама треба да имамо директора аеродрома који не постоји.

  Што се тиче Сокоца, свако разуман зна да је Сарајево једини град који има аеродром 10 минута од центра (јер је за олимпијаду изграђено више насеља ка њему) и да ће се он измијештати. Е сад, дал је логично на Соколац, или према Високом, за то већ нисам стручан

 3. Mr Biggy, 27.12.2011. 14:57:33

  дежурни пљувачи мисле да се просто не знамо шта је горе, од плана и идеје до могуће изградње?
  Не зна се да ли је горе што тог аеродрома фактички немамо, а у додиковој перцепцији исто као да постоји или што би могло доћи да из те његове фикције неко уђе у „озбиљан“ посао и изује нас за још неких стотињак милиона!?

 4. rammstein

  Не дискутујем са дежурним пљувачима.

  Да дискутујем,пак,питао би их што одговарају селективно на коментаре,како знају шта Додик мисле (осим ако им Свемогући Рашо то телепатски не преноси из Хага),да ли би то „изување“ било као оно око „крађе века“ (око ауто-пута),зашто ни хуманитарну акцију не могу да подрже или се суздрже бар,зашто мисле да је промена једне странке другом решење за све проблеме (а не промена друштва),зашто већ 2-3 изборна циклуса не могу да парирају омраженом Додику и како би странка која не може себе да организује како треба могла да организује државу?
  Да ли ви мислите да тај аеродром треба да постоји,за почетак?