Аеродром Бања Лука приходовао 48% више него 2017., и и даље прима субвенције

Предузеће “Аеродроми РС” је у прошлој години остварило приход од око 3,33 милиона марака, што је за 48 одсто више у односу на годину раније.

субота, 27 априла, 2019 / 20:23

Искорак у пословању направљен је захваљујући сарадњи са ирском нискотарифном компанијом “Рајанер”, чији су први авиони на писту у Маховљанима слетјели у октобру прошле године. Тада су уведене три нове авио-линије које су Бању Луку и Републику Српску повезале са европским метрополама Стокхолмом, Мемингемом и Бриселом, а почетком априла ове године авион “Рајанера” полетио је и ка Берлину.

У предузећу “Аеродроми РС” наводе за “Глас Српске” да је прошлогодишњи резултат пословања очекиван имајући у виду да је број путника захваљујући летовима “Рајанера” лани повећан за 77 одсто у односу на 2017. годину.

– Пословање иде узлазном путањом, а још боље резултате очекујемо у овој години – истакли су у том предузећу. Додали су да су дугорочне обавезе “Аеродрома РС” на крају 2018. године износиле 7,4 милиона КМ, а краткорочне обавезе нешто више од 460.000 марака.

То предузеће тренутно запошљава 68 радника, а истичу да ће у складу са порастом обима посла и ваздухопловним захтјевима планирати и нова запошљавања.

Нове дестинације


У Аеродромима РС кажу да су преговори о успостављање летова на релацији Бања Лука – Москва у завршној фази

– Кроз бањолучки аеродром 2017. године прошло је око 17.000 путника, а од увођења летова ка европским метрополама скоро да мјесечно имамо толико, што упућује на то да ћемо до краја године сигурно достићи магични број од 200.000 путника – истакао је Трнинић и поновио да је неопходно проширити капацитете аеродрома и завршити карго објекат.

План утрошка средстава Министарства саобраћаја за други квартал ове године којим су, између осталог, предвиђене субвенције за “Аеродроме РС” у износу од 155.513 КМ, добио је јуче зелено свјетло Владе РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *