Аеродром, аутобуска, жељезница: И Требиње добија Ћиру

Ускотрачна жељезничка пруга Требиње – Дубровник, која би и Чапљину повезивала са Црном Гором, ускоро би могла да буде обновљена послије више од три деценије прекида. На састанку у Дубровнику, одржаном прије неколико дана на позив дубровачког градоначелника Андра Влахушића и предсједнице Градског вијећа Олге Мурати, којем је присуствовала делегација општине Требиње и начелници општина […]

уторак, 21 фебруара, 2012 / 14:34

Ускотрачна жељезничка пруга Требиње – Дубровник, која би и Чапљину повезивала са Црном Гором, ускоро би могла да буде обновљена послије више од три деценије прекида.

На састанку у Дубровнику, одржаном прије неколико дана на позив дубровачког градоначелника Андра Влахушића и предсједнице Градског вијећа Олге Мурати, којем је присуствовала делегација општине Требиње и начелници општина Равно и Неум, договорено је да се у наредних мјесец дана усагласи текст и потпише меморандум о заједничким активностима на изради пројектно-студијске документације за реализацију пројекта обнове ускотрачне пруге "Ћиро".

Предсједник Скупштине општине Требиње Веселин Савић, који је предводио делегацију из овог града, потврдио је данас Срни да је представник "Сарај-инжењеринга" Неџад Бранковић упознао учеснике са пројектом, истакавши да су сви изразили позитивно мишљење и заинтересованост за његову реализацију.

"Успостављање ускотрачне жељезничке пруге до Дубровника за Требиње било би од великог значаја у туристичком смислу", каже Савић и додаје да би за требињску општину пуно значио долазак једног броја туриста који током године посјете Дубровник.

Савић је додао да, послије потписивања меморандума, слиједи дефинисање пројектног задатка за израду студије изводљивости, након које ће, уколико се покаже исплативом, отпочети реализација пројекта.

"Према неким прелиминарним сазнањима, стање трасе је доста добро, доњи строј пруге у највећој мјери је очуван, нема пуно прекида, а постоје и старе шине које би се могле искористити", каже Савић и додаје да то у великој мјери и олакшава цјелокупан посао.

Према његовим ријечима, уколико би била успостављена жељезничка пруга тада би се радило и на реализацији пропратних садржаја који би допринијели већој посјећености.

На састанку у Дубровнику договорено је да с циљем реализације споразума потписници меморандума именују заједнички стручни тим за координацију и усклађивање динамичких планова израде појединих докумената, као и за припрему и дефинисање пројектних задатака.

izgradnja uskotracne pruge i voz ciro izmedju trebinja i dubrovnika