Адвокати Викиликса: Сноуден би могао остати у Русији

Бивши службеник америчке Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден могао би да остане у Русији заувијек због пријетњи Вашингтона, рекли су адвокати сајта „Викиликс“. Адвокати тврде да САД малтретирају могуће земље посреднике. "Поништење пасоша Сноудену и малтретирање земаља посредника могло би да натјера Сноудена да заувијек остане у Русији", објављено је на сајту "Викиликс", уз […]

среда, јун 26, 2013 / 08:55

Бивши службеник америчке Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден могао би да остане у Русији заувијек због пријетњи Вашингтона, рекли су адвокати сајта „Викиликс“.

Адвокати тврде да САД малтретирају могуће земље посреднике.

"Поништење пасоша Сноудену и малтретирање земаља посредника могло би да натјера Сноудена да заувијек остане у Русији", објављено је на сајту "Викиликс", уз оцјену да се овдје Стејт дипартмент није баш показао претјерано паметан.

Сноуден је допутовао у Москву из Хонг Конга у недјељу, 23. јуна, и требало је да путује даље за Хавану, али никада се није укрцао на авион.

Бијела кућа апеловала је данас на Русију да протјера одбјеглог службеника Сноудена без одлагања, рекавши да Москва има "правну основу за то".

Портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Кејтлин Хајден рекла је да је правна основа за протјеривање Сноудена "статус његових путних исправа и оптужба за шпијунажу".

Руски предсједник Владимир Путин потврдио је данас да је Сноуден у транзитној зони аеродрома у Москви и одбацио сваку могућност изручења, јер не постоји ниједан споразум у том смислу између Русије и САД.

Он је оптужбе САД против Русије описао као "бесмислицу и глупост".

"Тачно је да је Сноуден допутовао у Москву и то је за нас стварно било изненађење. Он је дошао као путник у транзиту и није му потребна руска виза, нити било који други документ. Као транзитни путник он треба само да купи карту и слободан је да путује гдје год жели", рекао је Путин новинарима у Финској.

Он је подсјетио да Сноуден "никад није прешао руску границу".

"Сноуден није починио ниједно кривично дјело на тлу Русије и руске службе безбједности нису никада и не сарађују са овим бившим службеником ЦИА", истакао је Путин./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *