Адидас повукао патике због ланца који подсјећа на робовласништво

Њемачки произвођач спортске опреме "Адидас” отказао је планове за производњу патика које су имале додатни повез закачен ланцем јер критичари сматрају да превише подсјећају на симбол робовласништва. Дубоке “Адидасове патике” са наранџастим пластичним повезом направљене су у сарадњи са модним дизајнером Џеремијем Скотом. У саопштењу “Адидаса” истиче се да патике нису ништа друго до јединствени […]

уторак, 19 јуна, 2012 / 17:00

Њемачки произвођач спортске опреме "Адидас” отказао је планове за производњу патика које су имале додатни повез закачен ланцем јер критичари сматрају да превише подсјећају на симбол робовласништва.

Дубоке “Адидасове патике” са наранџастим пластичним повезом направљене су у сарадњи са модним дизајнером Џеремијем Скотом.

У саопштењу “Адидаса” истиче се да патике нису ништа друго до јединствени став Џеремија Скота према моди и немају ништа заједничко са ропством.

“Патике су пред излазак на тржиште у августу првобитно представљене на друштвеној интернет страници `Фејсбук`, гдје су добиле похвале и критике. Извињавамо се уколико су људи увријеђени дизајном и повлачимо планове да их изнесемо на тржиште”, наводи се у саопштењу.

Спорни поризвод требало је да поново на тржиште врати дубоку патику са преклопом са чичком на средини.

Скот у свом саопштењу, које је пренијела америчка новинска генција АП, наводи да је инспирацију за дизајн добио након што је гледао цртани филм “Мој кућни љубимац чудовиште.

Он је нагласио да је његов рад увијек био инспиран цртаним филмовима, игрчкама и дјетињством.