Адам Шукало нови предсједник Напредњака

Адам Шукало је изабран за предсједника Српске напредне странке Репубике Српске, на данашњој изборној сједници ове странке у Бањој Луци.

субота, 15 маја, 2010 / 16:18

Први предсједник Српске напредне странке у РС, извињавајући се новинарима који су данас дуго чекали на изјаве, рекао је да је то због тога "што је ово ипак прва изборна скупштина, али нећемо више гријешити".

Данас је, каже Шукало, конституисан и главни одбор, али је замолио новинаре да сачекају одговоре на нека питања која их сигурно занимају, јер због својеврсне "конфузије" и журбе није било времена, мада, додао је, неће избјегавати ни једно питање у будућности.

"Ми смо по природи опозициона политичка странка, а оно што СНС не прихвата је било каква теза или замјена теза у том смислу да смо ми због одређених рокова требамо преко ноћи изјаснити о било чему. Наш интерес је да прије свега заступамо интересе грађана РС и у том смислу не радимо ни за један политички блок, нити против било којег блока, био он позиција или опозиција."

Што се тиче кандидата, одлука да се изађе на изборе је донијета, каже Шукало и додаје да ће странка а бити јасна према јавности РС и према свима онима који очекују да виде како ће СНС учествовати на изборима и у којем капацитету.

"Циљ је увијек побједа, како у Србији тако и у РС. Ја сам потпуно свјестан тога да то врло помпезно звучи и сигурно да мислите да иза тога не стоји ништа. Оно што ја могу да кажем је да ћемо направити најбољи дебитантски резултат откад је избора у РС"
СНС, према ријечима предсједника, функционише у свакој општини у РС, а странка се организовала у 50 општина, тачније у толико општина је завршен процес конституисања.

"Ми смо потпуно убијеђени да имамо симпатизере у свакој мјесној заједници, чак шта више да имамо симпатизере у свакој породици, иако ћемо морати још пуно да радимо да дођемо до сваког човјека коме је идеја напредњака блиска у РС".

Николић: СНС РС је потпуно самостална

Томислав Николић је рекао да је странка у РС основана на основу идеје десетак ентузијаста који су замолили СНС у Србији за сарадњу, а пошто закони РС не дозвољавају да политичка странка има централу изван РС, СНС РС је потпуно самостална.

Њени руководиоци и изабрани органи могу да потпуно самостално у складу са интересима грађана РС доносе одлуке.

"Ја сам доласком овдје сазнао ко је изабран за предсједника странке и толико о утицају Београда на кадровска ријешења", каже предсједник "Напредњака" Србије.

СНС Србије је увијек за Републику Срспки а не за то да РС губи надлежности утапајући се у Федерацију БиХ "у којој ће да вас прегласавају", рекао је Томислав Николић "и то је оно што вам ја искрено кажем и о чему размишљам у Београду, а ви овдје одлучите шта вам је драже и за шта се борите".

РС по његовим ријечима не може вјечито да остане држава у којој се грађанима не дозвољава да референдумом одлуче о својој судбини и не може вјечито да остане под патронатом некаквог високог представника који одлучује умјесто ње.

Николић је споменуо и однос предсједника Србије, Бориса Тадића према РС, рекавши да је Тадић узео на себе да одлучује о судбини РС без учешћа некога од овдашњих представника. Вођа СНС тврди и да је однос Србије и РС много бољи него што заслужују политичари који су на власти, и да Србија својим садашњим односом "пушта низ воду Републику Српску".

Иако се спекулисало да је Томислав Николић данас разговарао са премијером Српске Милорадом Додиком, и да је због тога каснио на изборну скупштину, лидер СНС је то негирао.

Свечана сједница: "Заједно за Српску" плус Драган Чавић

Након изјава, предсједници СНС Србије и РС су уз звуке фанфара ступили у салу Дјечијег позоришта РС у Бањој Луци, гдје је и одржана Изборна скупштина, дочекани овацијама присутних делегата СНС те представника опозиционе политичке сцене у РС, Младена Босића, Миланка Михајлице, Младена Иванића и Драгана Чавића.

Од поменутих, први је за говорницу стао предсједник СДС, Младен Босић који је честитао Српској напредној странци, али и понудио сарадњу.

Лидер ПДП Младен Иванић је истакао да је циљ и намјера свих сачувати и радити за интерес народа у РС, као и да је подршка Србије и кључних партија у Србији итекако потребна.

"Заједно можемо пуно више", рекао је Иванић, поручивши напредњацима да снажно боре за гласаче.

Иванић је, приступивши микрофону, прокоментарисао како "тутњи", мислећи на звук који су производиле његове ципеле док је корачао бином…"Тек ће да тутњи", надовезао се Драган Чавић, предсједник ДП, излазећи на говорницу, мислећи, опет, на политичку борбу у РС.

Чавић је такође пожелио срећу "напредњацима", истичући своје мишљење, да партије које постављају интерес народа испред свега ("народњачке партије"), треба да се удруже и остваре сарадњу.

Свечаност је настављена "политички обојеним" глумачким перформансом, музиком, као и сугестивним и шаљивим "прозивањем" представника позиције, којих није било, од стране водитеља.