Адам Шукало: Никоме не дугујемо ништа

Српска напредна странка у први план истиче нове људе и суштинске промјене. Шеф ове партије детаљније разлаже како намјеравају те промјене остваре.   Шта СНС доноси ново на политичко тржиште, што би јој осигурава мјесто међу конкуренцијом?   СНС има вољу, знање и капацитете да реализује промјене у РС, односно не дугује ништа нити једној […]

петак, октобар 1, 2010 / 17:51

Српска напредна странка у први план истиче нове људе и суштинске промјене. Шеф ове партије детаљније разлаже како намјеравају те промјене остваре.

 

Шта СНС доноси ново на политичко тржиште, што би јој осигурава мјесто међу конкуренцијом?
 
СНС има вољу, знање и капацитете да реализује промјене у РС, односно не дугује ништа нити једној интересној групи, што је кључна разлика између нас и наших конкурената. Српска напредна странка прије свега нуди грађанима Републике Српске потпуно нови концепт уређења заједнице. Као странка која је потпуно опредјељена ка озбиљним промјенама, сматрамо да Република Српска мора да буде заснована на суштинској владавини права, а не само формалној, да је неопходно деполитизовати тржиште рада, услуга и капитала, односно да је потребно максимално поједноставити, појефтинити и учинити што ефикаснијим административни апарат, што ће, уз либералнији и по привреду оптималнији фискални систем, значити побољшање животног стандарда за грађане Српске, као и обезбјеђење праведнијег друштва за све. Српска напредна странка има вољу, знање и капацитете да реализује наведене ствари, односно не дугује ништа нити једној интересној групи, што је кључна разлика између нас и наших политичких конкурената.
 
Стално истичете да СНС са новим људима, доноси нове промјене. Колико је младих људи у вашој партији?
 
Досадашња политичка елита је показала колико умије и може. Да су они урадили свој дио посла како треба, ми се не бисмо појављивали на политичкој сцени Републике Српске. Политичко биће Српске напредне странке чине сви они људи који до сада нису имали могућност да реализују своју визију, односно да искористе своје стручне и креативне капацитете у правцу стварања бољих и хуманијих услова за грађане Српске. Ми смо странка нових људи, а нови јесу они људи који до сада нису били дио владајућег политичко-финансијског естаблишмента. Ти нови људи припадају свим генерацијама, и ми са поносом истичемо да су у питању стручни, честити и некомпромитовани људи, признати у својој околини. А свакако да постоји и разлог због кога нам се посебно прикључују млади људи, који су очигледно препознали у Српској напредној странци снагу другачију од осталих, која је чврсто опредјељена креирању потпуно новог амбијента, у којем ће ти млади људи бити у стању да се потпуно људски и стручно афирмишу. На крају крајева, сама чињеница да ја, као предсједник Српске напредне странке, имам тридесет и двије године, те да припадам потпуно новој генерацији политичара, много говори.
 
Ви сте без сумње партија са добрим везама са Србијом. Како оцјењујете досадашње "специјалне и паралелне везе" и какве би оне биле да је СНС у власти?
 
Српска напредна странка јесте једна велика породица, која због формалних разлога дјелује у двије српске републике. Српски напредњаци ће убрзо да освоје власт и у Српској и у Србији, и тада ће ове двије наше државне творевине да буду у истим онаквим везама какве су везе Српских напредњака с обе стране Дрине-братске и партнерске, у сфери не само културе, науке и спорта, већ и привреде, што данас апсолутно није случај. Паралелне везе данас само постоје између криминалаца и интересних група, а са Српским напредњацима те ће везе бити на општу корист свих грађана и у Српској и у Србији. Наш заједнички циљ јесте потпуна економска, културна и свака друга интеграција српских државних заједница, и остварењу тога циља максимално смо посвећени.
 
Шта су главни промашаји досадашње власти?
 
Актуелна власт није испунила нити једно своје предизборно обећање. Да подсјетимо, обећали су побољшање животног стандарда грађана, који данас живе горе него за вријеме рата. Обећали су ревизију приватизације, а у међувремену су успјели додатно да компромитују читаву ту причу, нерјешавањем насљеђених и отварањем нових афера. Обећали су референдум о статусу Републике Српске, а својим прудским авантурама угрозили су сам њен опстанак. Ова власт искључиво дјелује у интересу криминогено-финансијске олигархије и увозног лобија, и њен останак у тој позицији, нажалост, води ка суштинском нестанку Републике Српске.
 
Који су приоритетни потези, уколико СНС буде имала могућност да учествује у извршној власти?
 
Враћање правде у правосудни систем деполитизацијом правосуђа и већим учешћем грађана у истом. Реформа фискалног система у правцу смањења пореског оптерећења привреде и грађана, што ће у корелацији са смањењем јавне администрације, а што је једно од наших основних програмских опредјељења, допринијети расту животног стандарда грађана. Нови концепт образовног система, који мора бити повезан са тржиштем рада, усмјерен ка будућности, а опредјељен ка очувању националне традиције и вриједности.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Ајој који шупљак.

    Чуј „….имам тридесет и двије године, те да припадам потпуно новој генерацији политичара…“

    Нова генерација политичара је онај клинац/активиста што се кандидовао за предсједника Хрватске а Шукало је обични ухљеб.

    Ужас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *