Абе похвалио Трампа, Кинези му преко новина рекли да је жутокљунац

Амерички предсједник Доналд Трамп се заклео да ће предузети "све неоходне мјере" да заштити америчке савезнике од растуће војне пријетње Сјеверне Кореје, потврдио је јапански премијер Шинзо Абе, након телефонског разговора са лидером САД.

уторак, 1 августа, 2017 / 11:12

Разговор два предсједника одвио се након нове ракетне пробе Пјонгјанга који је у петак, како тврде Западни медији, испалио своју другу интерконтиненталну ракету, за коју амерички званичници кажу да може да добаци до САД.

Као одговор на ракетну пробу, авијација пацифичког ваздухопловства Америке извела је прелет упозорења изнад Корејског полуострва.

У међувремену Трамп је поново оптужио Кину да није урадила ништа како би зауставила Ким Џонг Уна, на шта је стигао одговор преко кинеског националног листа "Глобал тајмс", незваничног гласила владајуће Комунистичке партије.

– Неодговорно је од Трампа да пребацује критике на Кину. Он тврди да би Кина могла лако да ријеши тај проблем, али тако нешто може да каже само "жутокљунац". Зна мало о Сјеверној Кореји. Пјонгјанг је ријешен да развије нуклеарни и ракетни програм и не интересује га војна пријетња Америке и Јужне Кореје. Како би кинеске санкције промијениле ситуацију – навео је кинески лист "Глобал тајмс".

Након разговора са Трампом, Абе је рекао новинарима да су разговарали о "новим акцијама" против Сјеверне Кореје, и похвалио је "ријешеност америчког предсједника да предузме све неопходне мјере да заштити савезнике".

– Слажем се са Трампом да морамо да предузмемо наредне кораке. Сјеверна Кореја је ескалирала ситуацију. Кина, Русија и остатак међународне заједнице морају да ово схвате озбиљно и повећају притисак – рекао је Абе, пренијели су јапански медији.