Абдић кандидат за начелника у Великој Кладуши

Фикрет Абдић и званично је кандидат за начелника Велике Кладуше, након што је Централна изборна комисија БиХ извршила овјере оних кандидатских листи и кандидата који испуњавају законом прописане услове за овјеру. Абдић се налази у тој групи.

недеља, 17 јула, 2016 / 13:51

Фикрет Абдић и званично је кандидат за начелника Велике Кладуше, након што је Централна изборна комисија БиХ извршила овјере оних кандидатских листи и кандидата који испуњавају законом прописане услове за овјеру. Абдић се налази у тој групи.

Лабуристичка странка БиХ је 30. јуна 2016. предала кандидатску листу за Локалне изборе 2016. године, приликом чега је саопштено да је кандидат ове странке за начелника Велике Кладуше Фикрет Абдић.

Тако ће, са својих 77 година, Абдић бити један од најстаријих кандидата, а могуће и начелника, у БиХ.

Актуелни начелник Велике Кладуше Един Бехрић, којег је Абдић практично устоличио на ову позицију дајући му подршку на прошлим изборима као независном кандидату, а који се у међувремену одвојио од Абдића, 2013. године добио је признање за најмлађег начелника у БиХ.

Из Лабуристичке странке БиХ казали да су се приликом одабира кандидата водили проблематиком бх. друштва те су се одлучили за кандидате који могу одговорити актуелном изазову. У складу с тим, поред Абдића као кандидата за начелника, носитељица листе за Општинско вијеће Велике Кладуше биће његова кћерка Елвира Абдић.

Осуђен на 15 година затвора због ратних злочина

Подсјећамо, Жупанијски суд у Карловцу осудио је Абдића 2003. године на 20 година затвора, а Врховни суд Хрватске преиначио му је казну на 15 година због ратног злочина почињеног на подручју Босанске крајине од 1993. до 1995. године.

Проглашен је кривим због успоставе Аутономне покрајине Западна Босна, супротно Уставу Босне и Херцеговине, те зато што је, као врховни командант тзв. Народне одбране, одговоран за отварање логора и прихватних центара, кроз које је прошло најмање 5.000 људи.

У марту 2012. године пуштен је на слободу из затвора у Пули након што је одслужио двије трећине казне, односно десет година и девет мјесеци.

Крајем децембра 2013. године, дошло је до раскола унутар Демократске народне заједнице (ДНЗ) у Великој Кладуши, странци чије присташе подржавају Фикрета Абдића, а који нису прихватили новоизабрано руководство ове странке на челу са Рифатом Долићем.

Двије седмице након Конгреса странке, распуштен је Општински огранак ДНЗ БиХ Велика Кладуша на чијем је челу била Елвира Абдић-Јеленовић , након чега је формирана Лабуристичка странка БиХ (ЛС БиХ).

Лабуристичка странка однедавно је и у власти у Унско-санском кантону, мада не формално, будући да је заједно са странкама СДА, СББ, СДП и ДФ подржала формирање мањинске Владе на челу са премијером Хусеином Рошићем (СДА).Оставите одговор