Абдић-Бабо: Дудаковић мора да одговара

Некадашњи члан Предсједништва БиХ Фикрет Абдић рекао је да ће бивши командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић морати да одговори по чијем налогу је вршена репресија над грађанима Аутономне покрајине Западна Босна.  Абдић каже да је међубошњачки сукоб у Аутономној покрајини Западна Босна могао да предвиди једино Алија Изетбеговић, који је дао налог да […]

недеља, 5 августа, 2012 / 13:20

Некадашњи члан Предсједништва БиХ Фикрет Абдић рекао је да ће бивши командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић морати да одговори по чијем налогу је вршена репресија над грађанима Аутономне покрајине Западна Босна.

 Абдић каже да је међубошњачки сукоб у Аутономној покрајини Западна Босна могао да предвиди једино Алија Изетбеговић, који је дао налог да се крене оружано на мјесто Јоховицу у октобру 1993. годину.

Он је рекао да је Аутономна покрајина Западна Босна привремено организована у протеклом рату ради заштите привреде и људи са тог подручја над којима је вршена репресија.

"У жељи да то сачувам предузимао сам конкретне потезе. У рату формирам странку доказујући да идем демократским методама, а тада се врше репресије на људе и Дудаковић ће морати да каже по чијем налогу", рекао је Абдић за Фејс телевизију.

Абдић се запитао ко је дао наредбу Дудаковићу јер се тадашње Предсједништво БиХ никада није изјаснило о томе како поступити у Аутономној покрајини Западна Босни.

Он је одабцио тврдње да је постојао план да се 2. маја 1992. године изврши државни удар у БиХ и да је био дио тог плана, наглашавајући да је именован 8. маја за руководиоца Радне групе за преговоре са тадашњом ЈНА.

Абдић, који је био члан Предсједништва БиХ и који је на изборима 1991. године освојио највише гласова, рекао је да је 22. априла 1992. године у име свих чланова тог тијела упутио писмо тадашњем америчком предсједнику Џорџу Бушу да се САД укључи у рјешавање ситуације у БиХ.

Он каже да је тражио да Предсједништво БиХ усвоји то писмо као свој документ, али је то одбијено са образложењем да је преурањено.

"У том писму позивају се САД да се умјешају у босанскохерцеговачку ситуацију. У писму сам најавио да пријети рат који надилази ефикасност УН", рекао је Авдић.

Говорећи о односу са Алијом Изетбеговићем, Абдић је рекао да је тадашњи челник СДА желио да га се ријеши подметнувши му преговоре у Београду са начелником Штаба ЈНА Благојем Аџићем у вријеме када је издата наредба о нападима на све касарне ЈНА.

"Он ме пошаље да у његово име преговарам у Београду, а ја појма немам да је издата таква наредба", рекао је Абдић и додао да му је тадашњи начелник муслиманског штаба Територијалне одбране Хасан Ефендић рекао да му је Алија Изетбеговић наредио да изда такву наредбу.

Абдић је почетком марта пуштен на условну слободу из затвора у Пули након што је одслужио двије трећине казне – десет година и девет мјесеци – због ратног злочина на подручју западне Босне.

Осуђен је због ратног злочина у Цазинској крајини током рата између његових присталица, односно војника лојалних Аутономној покрајини Западна Босна и припадника Петог корпуса Армије БиХ.Оставите одговор