Абас: Тражићемо пуно чланство у УН

Палестински предсједник Махмуд Абас изјавио је данас да ће затражити пуно чланство Палестине у УН када отпутује на засједање Генералне скупштине свјетске организације сљедеће седмице. "Идемо у УН да затражило своје легитимно право, да добијемо пуно чланство Палестине у тој организацији", рекао је Абас у телевизијском говору. Он је додао да ће се палестинска страна […]

петак, 16 септембра, 2011 / 19:36

Палестински предсједник Махмуд Абас изјавио је данас да ће затражити пуно чланство Палестине у УН када отпутује на засједање Генералне скупштине свјетске организације сљедеће седмице.

"Идемо у УН да затражило своје легитимно право, да добијемо пуно чланство Палестине у тој организацији", рекао је Абас у телевизијском говору.

Он је додао да ће се палестинска страна обратити и Савјету безбједности УН, те да још није донесена одлука о другим опцијама.

Израел и САД се чврсто противе овој иницијативи и сматрају да палестинска држава може бити формирана само кроз директне преговоре.

Вашингтон је већ најавио да ће уложити вето на резолуцију о државности Палестине у Савјету безбједности УН. Поједини амерички политичари рекли су да ће, ако Палестинци не одустану, покушати да умање годишњу помоћ од 500 милиона долара коју им дају САД.

Абас је рекао да жели признавање палестинске државе у границама из 1967. године, које обухватају Западу обалу, источни Јерусалим и Појас Газе и додао да би то омогућило Палестинцима да се врате преговорима са Израелом.