Абас: Тражићемо чланство у УН и границе из 1967.

Палестински предсjедник Махмуд Абас поновио је да ће тражити да палестинска држава постане чланица УН, повезујући тај захтjев с одбијањем Израела да заустави насељавање и прихвати рjешење засновано на границама из 1967. године. „У Уједињеним нацијама ћемо тражити пуно приступање Палестинске државе. Нећемо ићи (на то), ако нам међународна заједница понуди рjешење засновано на међународном […]

недеља, 28 августа, 2011 / 09:07

Палестински предсjедник Махмуд Абас поновио је да ће тражити да палестинска држава постане чланица УН, повезујући тај захтjев с одбијањем Израела да заустави насељавање и прихвати рjешење засновано на границама из 1967. године.

„У Уједињеним нацијама ћемо тражити пуно приступање Палестинске државе. Нећемо ићи (на то), ако нам међународна заједница понуди рjешење засновано на међународном праву, односно границама из 1967. и обустави насељавање Израелаца”, рекао је Абас у јавном обраћању у Рамалаху.

„Али без тога, идемо у УН”, поновио је палестински предсjедник, додавши да тај захтев не треба да спрijечи „повратак преговорима са Израелом, какав год да буде исход у УН, јер има питања која се могу рijешити само дијалогом”.

Абас треба да 20. септембра на Генералној скупштини УН, представи генералном секретару УН Бану Ки Муну палестински захтjев, упркос противљењу Израела и САД.

Палестинци траже признавање државе са границама из 4. јуна 1967, којим би ту територију чинили Западна обала, појас Газе и Источни Јерусалим, као главни град.

„Наша одлука нема за циљ да изолујемо Израел, нити да уђемо у сукоб са САД. Наш циљ је да остваримо сан да постигнемо званично признавање наше палестинске државе у УН, са суверенитетом на свим територијама окупираним 1967”, рекао је он.