Абас очекује подршку БиХ независности Палестине

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас изјавио је данас у Сарајеву да очекује подршку БиХ и УН за признање независности палестинске државе. Абас је ово изјавио након састанка са министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем, а претходно се састао и са трочланим Предсједништвом БиХ. БиХ је тренутно једна од 10 несталних чланица Савјета безбједности УН. Амбасадор […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 16:07

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас изјавио је данас у Сарајеву да очекује подршку БиХ и УН за признање независности палестинске државе.

Абас је ово изјавио након састанка са министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем, а претходно се састао и са трочланим Предсједништвом БиХ.

БиХ је тренутно једна од 10 несталних чланица Савјета безбједности УН.

Амбасадор Палестинске управе у Сарајеву Халед ал Атраш раније је најавио да ће разговори Абаса са званичницима БиХ бити фокусирани на политичку ситуацију на Блиском истоку и напоре палестинских власти да добију чланство у УН.

Министар спољних послова Палестинске управе Ријад ел-Малки најавио је да ће Абас генералном секретару УН Бан Ки Муну поднијети захтјев за чланство у УН 20. септембра, на отварању 66. годишњег засједања Генералне скупштине.

Послије неуспјеха директних преговора са Израелом у септембру прошле године, Палестинци су се у својој дипломатској стратегији опредијелили да од УН затраже признавање државе, у оквиру граница које су постојале прије шестодневног рата 1967. године.

Израел се чврсто противи таквом потезу.

Рјешавање отворених питања преговорима нема алтернативу

План палестинских власти да затраже пријем Палестинске управе у чланство УН није замјена за преговоре, већ покушај да се они реафирмишу, рекао је предсједник Палестинске управе Махмуд Абас у разговору са министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем.

Абас је током данашњег сусрета у Сарајеву оцијенио да рјешавање отворених питања преговорима нема алтернативу.

Он је упознао Алкалаја са историјатом односа Палестинске управе и Израела, тренутним статусом мировних преговора, те изразио опредијељеност за унапређење односа са БиХ.

Алкалај је нагласио да БиХ подржава мирно политичко рјешење палестинко-израелског спора, уз уважавање права оба народа да остваре права. Он је нагласио да БиХ жели да, колико је могуће, допринесе мирном рјешавању овог спора.

Он је оцијенио да је Абасова посјета изузетно значајна и истакао да се у БиХ са пажњом прати развој догађаја на Блиском истоку и изузетно цијени и подржава опредијељеност Абаса да се сва отворена питања између Палестинске управе и Израела ријешавају мирним путем.

Алкалај је нагласио да је БиХ, поучена властитим искуством, као чланица Савјета безбједности УН дошла у позицију да и сама доприноси свјетском миру и да учествује у рјешавању сукоба у свијету, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Предсједништво БиХ подржава Абаса

Предсједавајући и бошњачки члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић подржали су захтјеву Палестинске управе за пријем у чланство у УН, док је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић нагласио да је у Предсједништву БиХ потребан консензус када је ријеч о одлукама УН, о чему је неопходан и јединствен став земаља ЕУ.

Радмановић, који је са Комшићем и Изетбеговићем данас у Сарајеву разговарао са предсједником Палестинске управе Махмудом Абасом, нагласио је да је прави мир могућ једино уз договор два народа.

Члан Предсједништва БиХ из РС истакао је да је у наредном периоду потребно ради на потезима који неће пореметити мир.

Комшић је оцијенио да се БиХ треба поставити принципијелно и морално, те на тим основама градити став који је у складу с преовлађујућим ставом свјетске јавности, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ оцијенио је да БиХ треба да заузме такав принципјелан став и о питању палестинског захтјева за пријем у УН, те да на предстојећем засједању Генералне скупштине, као и у Савјету безбједности, треба да гласа за признање Палестине као пуноправне чланице УН.

Изетбеговић је рекао да "искрено саосјећа са палестинским народом због историјске неправде која му је учињена", те истакао да безрезервно подржава "престанак израелске окупације" и међународно признање независне државе Палестине, у оквиру граница које су постојале прије израелске окупације 1967. године.

Абас је, изражавајући разочарење неуспјехом мировних преговора, рекао да ће Палестинска управа у септембру затражити чланство у УН, нагласивши да су, тим поводом, у току разговори са свим чланицама УН, између осталог и са БиХ, што је и разлог његове посјете.

Он је додао да су до сада многе земље изразиле разумијевање за захтјев Палестинске управе за чланство у УН.

Абас је информисао чланове Предсједништва БиХ о ситуацији у Палестинској управи, али и у региону, с посебним акцентом на дешавања на Блиском истоку, истичући да се улажу напори да се мировним преговорима покуша изаћи из кризе.

Он је истакао да је приоритет у рјешавању проблема мировни преговор, а никако употреба силе.

Чланови Предсједништва БиХ су истакли да цијене напоре предсједника Палестинске управе за рјешавање проблема мировним преговорима. Они су захвалили Абасу за информације о ситуацији у Палестинској управи и регији, те истакли да с пажњом прате мировне преговоре између Палестинске управе и Израела.

Абас је допутовао јуче у тродневну посјету БиХ, а осим са члановима Предсједништва БиХ, састао се и са министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем.0 КОМЕНТАРА

  1. „…док је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић нагласио да је у Предсједништву БиХ потребан консензус када је ријеч о одлукама УН, о чему је неопходан и јединствен став земаља ЕУ“

    Добро је, полако напредујемо. Српски члан Предсједништва је схватио са ким треба да будемо у синхронизацији. Ако тако настави да води цјелокупну политику сваки дан, можда и буде нешто од нас једног дана.

Оставите одговор