А што не продасте: У Бањој Луци истопљено 2.400 комада ватреног оружја

Вијест да је Европска унија финансирала уништавање 2.400 комада ватреног оружја у Бањој Луци, уз садејство 11 безбједносних агенција из Дејтонске Долине плача, уклапа се у све сем у правила српског језика.

петак, децембар 15, 2017 / 06:40

Саопштење из УНДП БиХ дајемо у цјелости, након што нагласимо да смо га искључиво пресловили, те да се тако види колико је подешено за српски језик којим се пише и чита на Фронтал.СРБ. Сасвим је сигурно, осим тога, да има много више подручја у којима би нам требала помоћ Уједињених народа и Европске уније, па се ангажовање у овом правцу може доживјети само као разоружавање становништва, како би окупатори лакше успоставили насилну контролу уколико им то затреба, као у случају војног пуча у Украјини.

Укупно 11 полицијских агенција је 09. децембра уништило преко 2.400 комада малог оружја и лаког наоружања (САЛW) у индустријској топионици жељеза у Бања Луци, што је до сада рекордан број институција сигурности које су учествовале у једном оваквом догађају

Уништавање малог оружја и лаког наоружања је финансирала Европска унија (ЕУ), уз подршку Развојног програма Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (СЕЕСАЦ), и институција власти у Босни и Херцеговини. САЛW су прикупиле полицијских агенција кроз различите активности провођења закона и кроз одређен број добровољних предаја оружја грађана Босне и Херцеговине.

Циљ догађаја је да подигне ниво јавне сигурности као и да смањи ризик нелегалне трговине САЛW-а, значајно умањујући број оружја у Босни и Херцеговини. Догађај су отворили г. Ермин Пешто, предсједавајући Координацијског одбора за контролу САЛW-а у Босни и Херцеговини, г. Рицхард Wоод, шеф Одјела за владавину права при Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ и г. Слободан Тадић, руководилац одсјека Правда и сигурност, УНДП БиХ.

Изјаве учесника:

Ермин Пешто, предсједавајући Координацијског одбора за контролу САЛW-а у Босни и Херцеговини

„Данашња активност уништавања малог оружја и лаког наоружања представља континуитет имплементације Стратегије за контролу малог и лаког оружја у БиХ за период 2016-2020. Овом активношћу желимо подсјетити грађане Босне и Херцеговине на опасности од неконтролисаног кориштења или складиштења ватреног оружја које које пријете њима, њиховим породицама и њеним заједницама. Ово је трећи догађај уништавања ове године који је организован од Координацијског одбора за конторлу САЛW-а у БиХ, уз подршку УНДП-а у Босни и Херцеговини, СЕЕСАЦ-а и финансиран од стране Европске уније, увелико доприносећи унапређењу укупне сигурности у БиХ као и у региону па и шире. Поносни смо да видимо овако велик одзив институција сигурности у Босни и Херцеговини. ”

Рицхард Wоод, шеф Одјела за владавину права при Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ

„Европска унија је поносна да подржи важне активности као што је ово уништавање преко 2.400 комада САЛW-а, као и уништавање 1.600 комада у јулу ове године. Овакви напори помажу смањењу вјероватноће да се оружје прокријумчари преко граница, те повећању националне, регионалне, као и сигурности у Европској унији. Европска унија је осигурала за СЕЕСАЦ 6.500.000 еура између 2017. и 2019. године, за контролу и уништавање нелегалног оружја у региону. Смањење САЛW-а је од велике важности за борбу против организованог и прекограничног криминала, за што Босна и Херцеговина, као и грађани Европске уније, могу осјетити конкретну разлику кроз повећану сигурност. Сви смо одговорни да спријечимо незакониту и нелегалну трговину оружјем, јер не треба имати несугласица око тога да ће нелегалним посједовањем и продајом оружје пасти у руке оних који ће починити најтеже облике криминала. Европска унија је предана у стварању сигурнијег окружења за све, смањењу криминала и подршци агенцијама за проведбу закона, и то је разлог зашто охрабрујемо овакав координиран рад институција у уклањању оружја из јавног домена. “

Слободан Тадић, руководилац одсјека Правда и сигурност Развојног програма Уједињених нација

“Сви ми у УНДП-у смо одушевљени да свједочимо и помогнемо координисани одговор институција на проблем заплијењеног нелегалног оружја и вишкова наоружања. Ово представља сјајну демонстрацију резултата рада институција Босне и Херцеговине у области контроле САЛW-а и спрјечавања нелегалне трговине истим. Такођер нам је драго да можемо примјетити значајан напредак у сарадњи и координацији у овој области у једном напору да обезбиједимо сигурније окружење за људе у Босни и Херцеговини. Како се приближавамо крају године и надолазећим празницима и прославама, дозволите ми да искористим ову прилику да позовем све грађане да се одговорно понашају са ватреним оружјем, муницијом и пиротехничким средствима. Љубазно бисмо их замолили да се уздрже од непромишљених пракси као што су слављенички пуцњи. Позивамо их да промисле прије него нешто учине, да мисле на своје окружење као и на потенцијалне посљедице својих радњи.”

Са преко 6,000 комада оружја уништеног од почетка године и рекордног броја јавних институција које су учествовале у догађају уништавања, Босна и Херцеговина још једном наглашава своје опредјељење за борбу против нелегалне трговине оружјем, те за сигурност својих грађана и цијелог региона.

Контекст информације:

У југоисточној Европи, нелегална трговина САЛW-а и припадајуће муниције још увијек представља опасност за сигурност и стабилност у региону. Од 2002. године, СЕЕСАЦ је помогао властима у региону југоисточне Европе да униште преко 320,000 комада САЛW-а. Од почетка ове године, у оквиру ОДЛУКЕ ВИЈЕЋА ЕУ (ЦФСП) 2016/2356, СЕЕСАЦ је координисао сличне догађаје уништавања на Косову*, Црној Гори и Србији, помажући власти у региону да пошаљу јасну поруку важности подизања свијести и радећи против опасности које представља вишак, слабо осигурано и нелегално ватрено оружје у југоисточној Европи. Сличне активности уништавања су планирана у регион у периоду 2017 – 2019. СЕЕСАЦ је заједничка инцијатива УНДП-а и Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *