А шта би друго: Хаг тражи доживотну за Караџића Раша

Тужилаштво у Хагу је у најави жалбе на првостепену пресуду Радовану Караџићу (71) затражило да Апелационо вијеће бившем предсједнику Републике Српске изрекне казну доживотног затвора.

петак, 22 јула, 2016 / 17:52

Тужилаштво у Хагу је у најави жалбе на првостепену пресуду Радовану Караџићу (71) затражило да Апелационо вијеће бившем предсједнику Републике Српске изрекне казну доживотног затвора.

То преноси сајт јустице-репорт.com у власништву БИРН БиХ, који подсећа да је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, Хашки трибунал Караџића осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. По пресуди, та кривична дела почињена су у оквиру четири удружена злочиначка подухвата у којим је Караџић био протагониста.

Сајт наводи да је главни тужилац Серж Брамерц у најави жалбе оценио да је Првостепено веће “погрешило у примени закона и утврђивању чињеница… када је изрекло казну блажу од доживотне, имајући у виду налазе о Караџићевој кривичној одговорности”. Осим тога, судије су, по мишљењу Брамерца, пропустиле да такву одлуку образложе, тим пре што су “непрописно одмериле отежавајуће и олакшавајуће околности”.

Наводи се и да ће предмет жалбе тужиоца бити и одлука Првостепеног већа да Караџића ослободи кривице по првој тачки оптужнице, која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ. Браммертз је оценио да је Расправно веће починило грешку када је утврдило да “Караџић и остали учесници у удруженом злочиначком подухвату нису имали геноцидну намеру” према несрпским становницима тих општина.

Главни тужилац тражи да Апелационо веће исправи ове грешке, прогласи Караџића кривим за геноцид у седам општина и, сходно томе, повећа му казну.

Жалба Тужилаштва, по данашњој најави, имаће и четврту основу, која се односи на правно тумачење почињених злочина – истребљења, убиства и прогона – у оквиру свеобухватног удруженог злочиначког подухвата.

Хашки осуђеник Радован Караџић поднео је данас Трибуналу у Хагу жалбу на пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора и оптужио судије да су га "изложили политичком суђењу", саопштио је његов адвокат.

Караџић је "био изложен политичком суђењу који је направљен да би се потврдила демонизација њега и српског народа у Босни", навео је у саопштењу адвокат Питер Робинсон, пренео је АФП.

Агенције су пренеле да је Караџић навео 50 основа за жалбу које су, како тврди, довеле до погрешне пресуде.

У жалби се наводи да је тако "прекршена претпоставка невиности, створени су услови у ком је фер суђење било немогуће", наводи АП.

Робинсон је навео да Караџић није имао фер суђење и да су судије "претпоставили његову кривицу и онда конструисали пресуду да би оправдали своју претпоставку".

"Караџић, који је осам година провео у затвору УН и прошао кроз петогодишњи процес суђења, убеђен је да је међународна правда неуспешан пројекат", казао је Робинсон.