А пјевали сте Буђав лебац

Једна приједорска пекара у центру града одлучила је да својим купцима понуди јучерашњи хљеб по цијени од 0,60 КМ.  Раднице пекаре "Принц" у Улици краља Петра Првог Ослободиоца кажу да се хљеб стар један дан по цијени упола мањој од просјечне цијене свјежег хљеба одлично продаје. "Почели смо јучерашњи хљеб продавати прије десетак дана. Још […]

петак, март 4, 2011 / 17:10

Једна приједорска пекара у центру града одлучила је да својим купцима понуди јучерашњи хљеб по цијени од 0,60 КМ.

 Раднице пекаре "Принц" у Улици краља Петра Првог Ослободиоца кажу да се хљеб стар један дан по цијени упола мањој од просјечне цијене свјежег хљеба одлично продаје.

"Почели смо јучерашњи хљеб продавати прије десетак дана. Још мало ће се продавати више старог него свјежег. Нити је нас срамота продавати га, нити је муштерије срамота. И ми радници га купујемо", рекле су раднице.

Цијене хљеба у приједорским пекарама су од 1,10 до 1,40 КМ.

Приједорска пекара није зачетник оваквог начина пословања. Први такав примјер забиљежила је БН телевизија у Зворнику. Власница пекаре објаснила је да је јучерашњи хљеб није много лошији од свјежег, да га продају по нижој цијени, и да за њега влада све веће интересовање.

Сличних примјера је и у Федерацији, па се у Сарајеву пекари жале да је јучерашњи хљеб траженији од свјежег.

Док у другим градовима купују јучерашњи хљеб, Сребреничани ни за то неће бити у прилици. У овом граду је јуче затворена једина пекара у граду, па ће они убудуће хљеб и остале пекарске производе моћи купити само у трговачким радњама. 

Према ријечима власника пекаре Неђе Бојића из Братунца, разлог затварања су високи трошкови због повећања пореза и цијене брашна, као и закупнине простора тако да остварени промет није могао покрити расходе пословања.

Пекари у Српској најављују да ће до нових поскупљења неминовно доћи, јер је дошло и до нових поскуљења брашна.

"Садашња цијена хљеба није реална, а цијене брашна и даље расту. Ми се трудимо да хљеб не поскупи. Међутим, реално је очекивати, ако се наставе овакви трендови, да поново дође до поскупљења пекарских производа", рекао је Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Српске.

Тренутно у Српској брашно кошта 88 фенинга, плус ПДВ, али, каже Тривић, ако поскупи на 95 фенинга по килограму, без ПДВ-а, сигурно ће поскупити и хљеб.

Недавно су из Министарства трговине и туризма РС саопштили да ће, када се укаже потреба за интервенцијом, почети контролисање цијена у складу са одредбама Закона о регулисању цијена.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *