А обојица користе термин Санџак: Расим Љајић против Сулејмана Угљанина

Поруке Сулејмана Угљанина изречене након победе на изборима за национални савет Бошњака су потпуно неприхватљиве, оценио је председник СДПС Расим Љајић и поручио да свака конфронтација са државом наноси штету управо грађанима у Санџаку. Санџак се, званично, у Србији зове Рашка област.

понедељак, 5 новембра, 2018 / 16:02

"Нико нам неће више помоћи од владе и институција државе у којој живимо”, каже Љајић за Танјуг, коментаришући Угљанинову поруку да је Србија "неман и фашистичка творевина”, те да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару, које Угљанин упутио својим присталицама славећи победу у Новом Пазару.

"Посебно су неприхватљиве и штетне изјаве које су дате против председника Александра Вучића, јер лично знам колико се залаже и колико му је стало да поправимо инфраструктуру у Санџаку и да се ради на економском развоју региона”, навео је Љајић.

Он каже да је потпуно погрешно изборе за савете националних мањина поистовећивати са политичким изборима.

"Ово нису били ни избори за локалне самоуправе ни за парламент нити су били избори за верске заједнице. Нажалост, они су се претворили управо у то и оно што се догађа и после избора само потврђује ту чињеницу”, каже Љајић.

Истиче да би националне савете требало у потпуности деполитизовати и вратити надлежностима које су предвиђене законом, а то су питања информисања, културе, образовања, службене употребе језика.

Љајић подсећа да национални савети немају политичке ингеренције и додаје да је на политичким странкама да артикулишу захтеве и да се кроз институције система земље боре за њихово остваривање.

"Све друго је злоупотреба националних савета”, додаје Љајић.

Он наводи и да је његова странка једина у Санџаку која није директно учествовала на изборима, јер су сматрали да савети треба да буду носиоци очувања културног идентитета мањинских заједница.

"Да смо хтели да учествујемо као странка на изборима, ја сам сигуран да бисмо ми на тим изборима победили. Али смо сматрали да треба да подржимо листу стручњака, компетентних људи који ће се бавити оним надлежностима које су законом и предвиђене”, закључио је Љајић.

Према прелиминарним резултатима, навише гласова на изборима за Националне савете националних мањина у Новом Пазару освојила је листа "Самоопредељење” Сулејмана Угљанина, који је и актуелни председник Бошњачког националног већа, и која ће, према проценама, имати 14 одборничких места у будућем сазиву.

"Матица Бошњака” Муамера Зукорлића имаће, према прелиминарним резултатима, 13 већника, док је листа "Вакат је” Саита Качапора, која је са Угљанином потписала коалициони споразум о предизборној и постизборној сарадњу, а коју је Љајић две недеље пре избора подржао, добила осам одборничких места