Ко је и зашто срушио Каховску брану?

Читава ситуација настала са рушењем Каховске бране мијења игру, на начин да ће се сада отворити неке оперативне и стратешке могућности, које ни они који су брану срушили нијесу могли претпоставити.

четвртак, јун 8, 2023 / 14:21

То може бити и на њихову штету, док су они планирајући операцију рушења били сконцентрисани на нешто што им одговара.

Вода се повинује закону спојених посуда.

Ниво ће јој бити једнак у обе, без обзира каквог облика и висине стијенки оне биле. А Руси су на нижој обали.

Имамо неколико питања, на која одговор може наговијестити ток и исход рата:

Ко је ово урадио?

Зашто баш сада?

Шта је ко добио, а шта може дугорочно изгубити овим потезом?

Ко је ово урадио?

Био сам на Каховској брани тек пошто су је Руси заузели, а био сам онда и непосредно прије него ће Русија оставити Херсон и утврдити се на лијевој обали Дњепра, каже Дани(ј)ел Симић, гостујући у Јутарњем програму Хепи ТВ из Београда, те наглашава да су у априлу и септембру 2022. то била два различита инфраструктурна објекта.

У априлу је то био један импресиван подвиг људске врсте и споменик Совјетског савеза, односно потпуно функционална хидроелектрана, мост за друмски саобраћај и водоцрпилиште које је у тим тренуцима почело послије осам година да издваја опет воду за Крим.

Уједно је Каховска ХЕ производила и више струје него што јој је било потребно, што значи да је Херсонска област под руском контролом била енергетски аутономна у области електричне струје.

Сада је од тога свега остала само водена струја.

Зашто је ово урадио?

У септембру, након што је НАТО накрцао територију под контролом режима у Кијеву далекометним оружјем и својим јединицама специјалиста, ја сам, и то послије детаљног вијећања и разговора са војним властима, у друштву сада покојног замјеника губернатора Херсонске области, Кирилом Сремоусовим, прешао брану у Новој Каховци. Био је то један потпуно избушен инфраструктурни објекат, гдје теренци избјегавају дубоке рупе на коловозу, а зграде са генераторима и другом опремом су потпуно полупане са видним оштећењима и на зиданим дијеловима, без неразбијених прозора.

У том тренутку су Руси почели дјелимичну војну мобилизацију и повлачење на десну обалу Дњепра, што је само по себи било гутање жабе, јер је Херсон био једини град престоница области, коју су заузели. И то готово нетакнутог.

При мом посљедњем преласку, непрестано се чула паљба руске ПВО, јер су Оружане снаге Украјине исто тако непрестано покушавале да тај мост сруше, не штедећи пројектиле Хајмарс, а за то морају имати одобрење официра за везу са Војском Сједињених Америчких Држава.

Дакле, Руси су на нижој обали и остали су без својих утврђених позиција и минираних подручја.

Остају без електричне енергије.

На плећима су им огромни социоекономски проблеми у позадини, који ће сада неминовно настати, јер вода је опасна природна непогода, некад разорнија и од земљотреса и пожара.

Све је ово крајње небитно, уколико генштаб у Кијеву није спремио неке оклопне ховеркрафте или хиљаде и хиљаде десантних пјешадинаца које ће симултано напасти дуж цијелог тока овако оплићалог Дњепра.

Главно животно питање:

Колико ће Дњепар сада моћи давати воде за Крим?

Руси могу одређеним инфраструктурним захватима са своје обале то ријешити и без да се поправља брана, али то је немогуће у ратним условима. Но, ратни услови ће погодити Крим.

Будући да је оштећење бране врло близу водозахвата који опредијељује дио тока за Крим, овим драматичним догађајем ће бити угрожен један од главних стратешких добитака Русије у овом војном сукобу, а то је поновна опскрба Крима водом; што је једнако важно, ако не и важније од копненог коридора који се сада покушава пресјећи.

Ово ће сасвим сигурно бити еколошка катастрофа за поплављено подручје. О ратним исходима тек треба да ишчекујемо податке за анализу, међутим јасно је да су Руси овим добили доста инфраструктурних проблема и помјерили линију фронта на начин да то сада одговара нападачким, а не одбрамбеним акцијама.

Уколико су то урадили сами себи, како тврди Запад, онда стварно.

Мислим да је круна свих лажних вијести виђених на ЦНН и сличним медијима НАТО, а садржи формулацију: Каховска брана која је под руском контролом још од марта прошле године…

Уколико је нешто, рецимо, само мост – ко га контролише ако сте са једне стране ви, а са друге непријатељ?

Координисано гомилање воде испред оштећене бране

Међутим, чињеница је да су Украјинци ти који контролишу горњи ток Дњепра, на којем постоји низ брана, од којих једна пред Кијевом. Чињеница је и да је примјећена координисана акумулација воде у тим бранама, те да је симултаним испуштањем нагло повећан ниво воде пред Каховском браном.

Колико је она била избушена када сам ја прешао преко ње посљедњи пут, добро је издржала до сада. А тада су снаге прокси-НАТО биле на можда 40 или 20 километара од обале Дњепра и непрестано покушавали да је сруше и изазову ово што се управо десило. Само, тада би Руси били с обе стране Дњепра и они који би остали на десној обали, од воде би могли да бјеже само на цијеви непријатеља. Што би била тешка војна катастрофа и један од главних разлога зашто су Руси оставили већ заузет мостобран на ријеци која се тешко форсира.

Дакле, могућности да га сруше су биле једнаке на обе стране, немојмо бити толико острашћени, да барем то не можемо признати?

Своје се месо не једе?

Од онога што сам ја видио, Русија се много више понаша према тој земљи као да је њена земља, него што је као нешто своје чува и брине се о њој Кијев. Они су довели гас, воду и струју у сва подручја која су заузели и чине све што могу да одрже становништво код својих кућа, о чему сам ја раније и причао и писао.

У подручју Бахмута/Артјомовска, наводно украјинци имају напредак до чак километар и по, док су по свим до сада доступним изворима, чак и према америчком Институту за изучавање Рата уцртали на своје карте да су руси одбили офанзиве и поново посјели раније положаје, вративши изгубљене позиције на правцу Угљедара, Маринике и Авдијевке.

Да ли је то баш тачно и како је на терену заиста, не знамо, али није дошло до драматичног пробијана фронта. Вода свашта открије када се повуче тамо гдје је била дуго година, а исто тако свашта и однесе без трага у поплави.

Он је сада у подручју низводно од Нове Каховке сада, у најмању руку, флуидан – закључује Симић.



Оставите одговор