Пешини специјалци славе 30. годишњицу у Брчком

У Брчко дистриктру данас је обиљежено 30 година од формирања Специјалне јединице "Пеша" Војске Републике Српске, чијих је 19 припадника погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату.

субота, април 1, 2023 / 19:53

Тим поводом код спомен-обиљежја српским браниоцима Брчког у центру града служен је парастос и положени вијенци, а потом је у хотелу "Јелена" одржана свечаност под називом "30 година на бранику отаџбине".

Обиљежавању 30 година од формирања Специјалне јединице "Пеша" присуствовали су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, представници извршне и законодавне власти дистрикта из реда српског народа, ветерани Војске Републике Српске, Дарко Младић – син генерала Ратка Младића, породице погинулих бораца, свештенство Српске православне цркве.

Појединцима који су се несебично залагали у Одбрамбено-отаџбинском рату и пружили подршку раду Удружења ветерана Специјалне јединице "Пеша" данас су уручене плакете, захвалнице и поклони. Плакету је добио и предсједник Републике Српске Милорад Додик којем ће бити накнадано уручена у Бањалуци.

Предсједник Удружења ветерана Специјалне јединице "Пеша" Радивоје Ђукић у изјави новинарима је подсјетио да су одлуку о формирању специјалне јединице донијеле цивилне и војне власти Републике Српске 1993. године и за команданта поставиле Бошка Перића Пешу, по којем је јединица и добила име.

"Пеши је дата могућност да изабере сто момака и оформи јединицу. То је урађено 1. априла 1993. године", рекао је Ђукић.

Ђукић је навео да је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 19 његових сабораца, док је сваки војник из јединице био рањен, а неки и више пута, док њих 15 данас има статус ратног војног инвалида.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је Пешина јединица дала немјерљив допринос у одбрани српског народа и Републике Српске и да је била и остала чувена по свом јунаштву.

"Све оно што је радила ова јединица, за нас који у име српског народа обављамо различите функције на овим просторима и данас је темељни задатак, а то је да се политичким средствима боримо за равноправност и интегритет српског народа. Тековине народне борбе на простору Брчко дистрикта и Републике Српске су за нас устав и природни и сваки други закон којих се морамо држати кроз своје свакодневне активности", истакао је Милић.

Предсједник Удружења демобилисаних бораца Војске Републике Српске у Брчком Цвјетко Симић рекао је да је значај обиљежавања овог и других важних датума у српској историји велики, како се не би заборавило да су људи дали живот за слободу и отаџбину.

Он подсјетио је да је на почетку рата, одласком Југословенске народне армије формирана Војска Републике Српске и Прва посавска бригада, у којој су, затим, формирани батаљони и противдиверзантска чета звана "Пеша".

"Формирана је од храбрих момака, а такав је био и њихов командант Бошко Перић Пеша. Он се, када је почео рат, са 18, 19 година вратио из Словеније и дошао на чело те јединице", навео је Симић.

Официр у пензији Драгиша Секулић био је иницијатор формирања Пешине чете која је, како је рекао, била респектибилна војна снага за брзо дјеловање у тешким околностима јер је Брчко било у неповољном стратешком војном положају.

"У рату губимо сви и надам се да се рат више никад никоме неће поновити. Поштујмо се и идимо напријед, али и не заборавимо оне који су дали живот на бранику отаџбине", поручио је Секулић.

Првог априла 1993. године званично је обављено прво постројавање Специјалне јединице "Пеша" која је била у формацији самосталне чете и имала је 96 бораца.

Учествовала је у борбеним дејствима на брчанском и сарајевском ратишту, Мајевици, Озрену, Орашју, Гламочу, Мркоњић граду и свуда гдје је било потребно бранити српски народ.

Командант Специјалне јединице "Пеша" Бошко Перић погинуо је 14. новембра 1994. године на Мајевици у 23. години. Био је шест пута рањаван.



Оставите одговор