Талибани затворили радио-станицу којој је на челу Нађа Сорош

Авганистански талибани су затворили радио-станицу коју воде жене због наводног пуштања музике током муслиманског светог мјесеца Рамазана. Представници тог медија негирали су да је било таквог кршења прописа.

субота, април 1, 2023 / 19:47

Званичник задужен за информисање и културу у провинцији Бадакшан на сјевероистоку Авганистана Мезудин Ахмади рекао је да је станица "Садај Банован" неколико пута прекршила законе и прописе емитујући музику током Рамазана и да је затворена због кршења прописа.

Ахмади је истакао да ће радио станица поново добити дозволу за рад, уколико буде гарантовала да се тако нешто више неће поновити.

Шеф станице Нађа Сорош негирала је да је било кршења и да су емитовали музику, напомињући да није било потребе за затварањем и оцијенила да је ријеч о завјери.

Сорошева је навела да су представници Министарства информисања и културе и Министарства за врлину и борбу против порока ушли у станицу и затворили је.

"Садај Банован", што на дарију значи "женски глас", једина је станица у Авганистану којом управљају жене, а почела је да ради прије 10 година. Радио станица има осам запослених, од којих су шест жене, пренио је АП.

Талибани су преузели власт у августу 2021. године, а медији су затварани због недостатка средстава или зато што је особље напустило земљу, према Асоцијацији независних авганистанских новинара.

Талибани су забранили женама већину облика запошљавања и образовања након шестог разреда, укључујући универзитет.

У Авганистану не постоји званична забрана емитовања музике, подсјећа америчка агенција.

Током своје претходне владавине касних деведесетих талибани су забранили рад већини телевизијских и радио станица, као и новина у земљи.



Оставите одговор