Нуждић: Зашто Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице за масакр у Мркоњић Граду?

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је незамисливо да нико неће бити оптужен, а камоли одговарати за бруталан злочин над Србима који су починиле јединице Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ у Мркоњић Граду у љето и јесен 1995, а за који је МУП Српске поднио низ извјештаја и кривичних пријава.

петак, март 31, 2023 / 13:50

"Имали смо прилику да видимо и налазе обдукција покојног патолога Зорана Станковића, који је утврдио да су жртве пронађене у масовној гробници у Мркоњићу страдале од фрактура лобање и других костију, удараца нанесених тупим предметима или механичким оруђем, од рана насталих убодима оштрим предметима и слично", рекао је Нуждић Срни.

Он је нагласио да је необјашњиво зашто Тужилаштво БиХ још није подигло ниједну оптужницу за злочине на подручју Мркоњић Града, без обзира на то што хрватске власти, како су својевремено и поручивале, никада неће испоручити своје држављане органима БиХ.

Нуждић сматра да је тешко очекивати да наредбодавци и извршиоци злочина који имају хрватско држављанство икада сједну на оптуженичку клупу.

У Мркоњић Граду ексхумирана је једна од највећих масовних гробница са посмртним остацима 181 тијела звјерских убијених српских бораца и војника.

Међу жртвама је 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника МУП-а Српске.

На другим локацијама на подручју општине Мркоњић Град пронађено је још 176 тијела.

Током погрома српског народа из 13 западнокрајишких општина у љето и јесен 1995. године од регуларних снага Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ са вјековних огњишта протјерано је 120.000 људи, убијено је 2.214 особа, од којих су 753 били цивили, међу којима 19 дјеце.



Оставите одговор