Калабухов објавио: Милићи се братиме са Новоуљановском

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да је данас договорено братимљење општине Милићи и руског града Новоуљановска и истакао да ће се оваквим везама пријатељство српског и руског народа појачати и потврдити конкретним дјелима за добробит људи.

петак, март 31, 2023 / 13:26

"Договорили смо да се успостави веза и братимљење Милића и града у срцу Русије, око ријеке Волга. Они имају сличне проблеме, сличне погледе на живот. Оваквим везама појачаћемо наше пријатељство које ће се потврдити и конкретним дјелима. То ће бити за добробит свих људи, посебно младих, можда ће бити и размјене студената, посјета, упознавања", рекао је Калабухов новинарима у Милићима након састанка са начелником општине Марком Савићем.

Он је нагласио да му је изузетна част и задовољство што је данас у Милићима поводом обиљежавања Дана општине – 31. марта, иако ово није његова прва посјета.

Калабухов је истакао да је посебно задовољан због разговора, практичне и конкретне сарадње, те живих и перспективних односа српског и руског народа.

Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је новинарима да ће се у наредном периоду радити на успостављању односа Милића и Новоуљановска, њиховој градњи и развијању на обострано задовољство, као и на реализацији неких других пројеката.

Он је истакао да је данас договорено братимљење, а у наредном периоду ће услиједити потписивање споразума.

Савић је навео да је на данашњем кратком радном састанку са руским амбасадором у БиХ било ријечи о реализацији ствари које су договаране још крајем прошле године, када су договорени неки принципи сарадње.

"Један од њих је да буду успостављени побратимски односи да би се кроз тај оквир јачала сарадња са Руском Федерацијом у привреди, култури. Амбасадор нам је данас предложио конкретно локалну заједницу која је изразила највећи интерес ка овој иницијативи", истакао је Савић.

Он је најавио да ће већ у понедјељак, 3. априла, Милиће поново посјетити представници руске Амбасаде у БиХ, када ће се, између осталог, договорити за фрескописање цркве, што је велика и конкретна помоћ.

"То је и показатељ да ово што ми радимо нису слова и приче, него конкретна реализација и јачање односа за добробит свих становника општине Милићи", нагласио је Савић, који је изразио задовољство што обиљежавању Дан општине присуствује и Калабухов.

Милићи обиљежавају 31. март у знак сјећања на прву сједницу Скупштине општине одржану 1992. године када се ова локална заједница се и формално раздружила са општином Власеница и конституисла као самостална.



Оставите одговор