Александар Павић добитник награде Удружења руских писаца

Политиколог Александар Павић добитник је овогодишње награде "Имперска култура – Едуард Володин", коју руско Удружење писаца додјељује сваке године на Богојављење.

петак, јануар 20, 2023 / 16:16

Цијењени српски политиколог награду је добио због свог публицистичког рада и аналитичких текстова објављиваних у српским и руским медијима у категорији "Словенско братство".

Павић је рекао да га је награда обрадовала.

"Лепо је чути да неко то прати, да је неко то препознао и врло сам задовољан што је то баш Русија. С обзиром да сам амерички ђак, тиме је задовољство још веће", рекао је Павић за "Спутњик".

Он је изразио увјерење да у Србији има још људи који су заслужили да добију награду зато што покушавају да разумију садашњост изван било каквих пропагандних матрица.

"Нити сам се трудио да будем проруски, нити про било шта друго, него да дођем до истине", рекао је Павић.

Награда "Имперска култура" установљена је 1999. године, а од 2002. године, послије смрти значајног руског естетичара и књижевног критичара Едуарда Володина, понијела је његово име.

Из Србије су до сада добитници ове награде били и историчар Славенко Терзић, који је и бивши амбасадор Србије у Русији, књижевник Милован Витезовић, владика Јоаникије.

Александар Павић, политколог из Београда, завршио је гимназију у Литл Року у Арканзасу, а политичке науке на Универзитету Беркли у Калифорнији, да би се почетком грађанског рата у Југославији вратио у Србију.

Био је савјетник предсједника Републике Српске Биљане Плавшић и сарадник руског портала "Фонд стратешке културе".

Колумниста је бројних српских медија.



Оставите одговор