Филипини затварају 175 офшор компанија за коцкање, депортују 40.000 кинеских радника

Филипини ће зауставити рад 175 офшор компанија за коцкање и депортовати око 40.000 кинеских радника, рекао је званичник министарства правде у понедељак, у склопу обрачуна с индустријом интернет игара.

уторак, септембар 27, 2022 / 13:28

Сектор игара на срећу се појавио на Филипинима 2016. године и експоненцијално је растао, јер су оператери искористили либералне законе о играма на срећу у земљи како би циљали кориснике у Кини, гдје је коцкање забрањено.

На свом врхунцу, филипински офшор оператери за коцкање, или ПОГО, запошљавали су више од 300.000 кинеских радника, али пандемија и виши порези натјерали су многе да раде негдје друго.

"Овакав потез филипинске владе су покренули извјештаји о убиствима, отмици и другим злочинима које су кинески држављани починили над својим суграђанима”, рекао је портпарол министарства правде Хозе Доминик Клавано.

Офшор оператери за коцкање који су на мети затварања имали су дозволе које су истекле или су им одузете, због кршења прописа као што је неплаћање државних такси, рекао је Клавано, додајући да ће депортација кинеских радника почети следећег мјесеца.

Влада је остварила 7,2 милијарде пезоса (122,21 милион долара) 2020. и 3,9 милијарди прошле године само од накнада за ПОГО, наводи министарство финансија. Економисти процјењују да се знатно већи износ троши на порезе, потрошњу радника и изнајмљивање канцеларија.

Кинеска амбасада у Манили у саопштењу наводи да Пекинг подржава депортацију и сузбијање злочина повезаних с офшор оператерима за коцкање, додајући да се влада "чврсто противи и предузима оштре мјере за борбу против коцкања”.

Филипински регулатор, који је недавно рекао да је било 30 лиценцираних офшор оператера за коцкање у односу на 60 прије пандемије, није одмах одговорио на захтјев за коментар.

Консултантска кућа за некретнине Лишиу Проперти Консултантс процјењује да би потпуни излазак из индустрије коцкања оставио празних 1,05 милиона квадратних метара (259 хектара) пословног простора – трећину величине њујоршког Централ Парка – и 8,9 милијарди пезоса (151 милион долара) у изгубљеним годишњим закупнинама.

Сектор запошљава 201.000 Кинеза и 111.000 Филипинаца, према Лишиуовим подацима, који процјењују да офшор оператери за коцкање испоручују 190 милијарди пезоса (3,22 милијарде долара) привреди сваке године, што је добит за сектор некретнина и малопродаје.

(1 долар = 59,01 филипински пезос)

Извор: Ројтерс



Оставите одговор