Ненад Стевандић

Ненад Стевандић: РС је највећа српска побједа и не треба журити са опредјељивањем ЕУ – Русија

Ми смо српска територија којој никад неће да опросте што је створила Републику Српску и што је направила своју дејтонску самосталност. Није да има столицу у Уједињеним нацијама, али потпуно самостално доноси одлуке.

понедељак, септембар 12, 2022 / 12:14

Оно што је јако битно јесте да Република Српска је створена, не само као одраз политичке воље, него као нешто што је потпуно невјероватним историјским условима и када погледамо кроз све кроз шта је српски народ пролазио, у немогућим историјским условима.

У то вријеме Србија је била изолована и под санкцијама, Русија је била на кољенима, Кина није постојала као политчки фактор. Али, ето у то вријеме и бомбардовао нас је НАТО. Имали смо и Хрвате и Бошњаке као непријатеље, опкољени територијама са бригадама. Ми смо једини људи којима су искључили кисеоник за бебе НАТО одлуком. И у свим тим условима ми нисмо нимало поклекли.

У доба стварања Републике Српске није постојала никаква подјела међу народом и да није имала ни неку геополитичку подршку европских земаља. Ми смо буквално били наслоњени на Србију из које смо црпили гориво, храну и све остало. У свим тим немогућим условима,  ми смо 1995. дочекали побједу и они који су нас бомбардовали и они који су прекинули кисеоник за бебе, и Хрвати који су хтјели да освоје Бања Луку и Бошњаци који су хтјели да све буде њихово, да сви они у Дејтону потпишу да је створена Република Српска. И поред свих тих зала, успјели смо. Сви они који су нам желили зло, потписали су нашу дејтонску самосталност.

Зато је то толико данас изложено мржњи.

То је невјероватна историјска побједа и у посљедњих 200 година Срби никада ништа преко Дрине ништа слично нису постигли. То је највећа побједа нашег народа. Све друго је као што видите веома упитно и Црна Гора, и ово што нам раде на Косову и Метохији. Република Српска је тренутно једина српска и национална и територијална побједа, без обзира на уставне основе.

Ово што имамо, што смо створили мислим да је много важније да употребимо за гаранцију будућности. Стевандић додаје да је међународна заједница морала себе да оправда тако што ће на простору Балкана приказати само једнострану слику дешавања и сатанизовати само један народ те да је дужност свих представника друштва да се одупру том наметању, али не на начин да се иде у другу крајност, већ приказивањем чињеница онаквима каквим су заиста биле, јер злочини су се дешавали на свим странама, а не само на једној и не постоји једнострани кривац и једнострани злочинац.

Европска је унија жртва америчке политике према Русији и да ће она највише испаштати, јер се на сцени дешава убрзан развој историје које Европа није свјесна. Европа има најмањи праг толеранције према неизвјесности, највећи страх и најмањи праг толеранције за хладноћу, за неимаштину, за високе цијене је управо код оних који су живјели најбоље. И тај дио ако се буде убрзавао, ми треба само да останемо на овом курсу.

Не мислим да ми треба да се конфронтирамо и одричемо нечега што је добро у Европи. Свијет се убрзава и мислим да и даље треба да будемо опрезни и имамо времена да чекамо. Ми имамо довољно хране, довољно памети и искуства да не журимо.



Оставите одговор